Каквото и да правиш – слушай сърцето си

жена цитат обич сърце
Снимка: Istock

Хей ти, който и да си, каквото и да правиш – слушай сърцето си. То никога няма да те подведе. То никога няма да те подмами. То никога няма да те използва. То никога няма да ти се подиграе. То е шансът ти да не се проиграеш. То е най-верният приятел. Сърцето, което не е създател.

Сърцето – то поема радостта и изхвърля навън тъгата. Или обратното. Сърцето – нежно – сърце на жена. Сърце – уж от камък, но всъщност ранено – на мъж. Сърцето не е човек, но по него можеш да познаеш какъв е човекът. Доброто сърце носи наивност. Затова го разбиват всякакви хора, дошли по случайност в живота ни. Идват и си отиват. Обещават ти вечност, а накрая си тръгват. Но дали е случайно? Или и това е изпитание за сърцето?

Сърцето – филтърът, през който минават всички емоции от нашето ежедневие. И щастието. И разочарованието. И еуфорията. И болката. И привличането. И отхвърлянето. И любовта. И огорчението. И страстта. И омразата.

жена сърце любов
Снимка: iStock

Изобщо – всичките видове трепети минават през него като пясък през процеп на сито и остават там. Сърцето също има памет. Някои сърца са злопаметни, други лесно забравят. Някои помнят всяка своя рана и трудно прощават. Други – тъкмо обратното.

Говоря за сърцата ни, а всъщност говоря за нас самите. Използвам тая метафора, за да се гмурна по-дълбоко в същината ни като хора. Ние не сме само отделни индивиди, които ходят на работа, ядат, перат, попадат в задръствания, ядосват се, готвят, гледат често телевизия и рядко четат книги и правят какво ли още не. Ние не сме само това, което представляваме като личности. Ние не сме само ЕГН-та и далеч не само това ни отличава един от друг.

Отличават ни сърцата ни. Чувствата, които циркулират вътре в тях. Отличава ни чувствителността им (ни). Отличава ни потребността от емпатия.

Емпатия? Може би твърде сложна дума? На български – съчувствие. Най-важният фактор за това какво е сърцето и оттам – какъв е човекът, който го носи – умее ли това сърце да съчувства. Състрадателно ли е? Или е сърце вкоравено като крайшник от стар хляб? Или е сърце, което е забравило как да обича, защото самото то не е било достатъчно обичано. Сърце смразено ли е и може ли нечия топлина да го размрази? Разбира се, че може. Топлината, която идва от правилния източник. Сърцето, създадено да тупти в унисон с твоето. Има го. Съществува. Заслушай се и ще чуеш как бие...

Чуваш ли го?

двойка любов лято
Снимка: Istock

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти