Какво има в козунак за 2 лева? Всичко друго, но не и натурални продукти

великден храна
Снимка: iStock

Нормално е великденската трапеза да е отрупана с традиционните яйца, козунаци, агнешко…Нормално е и да си хапнем повечко, но често така затрудняваме работата на спешните медици. По това време на годината те отчитат повишен брой на случаите на алергия, повръщане, разстройство.

Затова, както винаги, умереността е ключът към спокойните дни. Което трудно се удава, особено когато вкъщи има деца. А те са най-застрашени – комбинацията шоколад, яйца, месо и козунак е трудна за преглъщане. В буквален смисъл.

Яйцата са тежка храна, затрудняват черния дроб и жлъчката в големи количества с последствия тежест в стомаха, гадене, повръщане. Като прибавим и боята, към която някои деца са алергични, положението може да стане опасно. Нека децата спазят ритуала с чукането с боядисани яйца, не е необходимо да ядат яйцата или поне да се ограничат до едно. И ръчичките редовно измивани, боята от тях попада лесно в устата.

великден храна
Снимка: iStock

Агнешкото месо е добра храна, стига да не е много тлъсто. А то, както се знае, се приготвя с доста масълце.

Поносимостта към това месо е индивидуална, някои получават стомашни проблеми след консумацията му, особено малките деца. Мазните меса се консумират умерено, и винаги със салата! Опасност крие и произходът на месото, ако е внесено от далечни страни и не се знае колко пъти е замразявано, качеството му рязко спада, а здравето е застрашено. По-добре купето месо от сигурен източник, дори на малко по-висока цена.

Евтините козунаци са истинска химическа бомба. Какво ли има в козунак за 2 лева? Всичко друго, но не и натурални продукти.

Сухо мляко, яйчен прах, евтина мазнина, изкуствен подсладител, консерванти, оцветители и други Е-та за по-голяма трайност, цвят и добър търговски вид. Единствените истински продукти са водата и брашното.  Най-негативно влияние върху здравето имат изкуствените подсладители, те са евтини, 30 пъти по-сладки от захарта и затова масово се използват. Защо са опасни?

великден храна
Снимка: iStock

При консумацията на този изкуствен продукт с устата си човек усеща сладост, чрез рецепторите мозъкът е информиран, че в организмът постъпва нещо сладко и той „нарежда“ на панкреаса да секретира инсулин. Отделеният инсулин обаче не разпознава този синтетичен продукт (за разлика от естествените захар, глюкоза, фруктоза) и неговото ниво остава високо. Висок инсулин означава още по-голям апетит за сладко, небалансирана кръвна захар, вълчи апетит.

И така хапваме все повече, а транспортната функция на инсулина насочва въглехидратите и дори белтъците към черния дроб и периферните клетки за образуване на мазнини. Ето откъде идва изразът „гладен и дебел“.

Не си го причинявайте, нито на децата, не купувайте евтини козунаци с изкуствен подсладител. По-добре намалете количеството за сметка на качеството.

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти