Какво би направил Буда в тази ситуация?

будизъм духовност изкуствен интелект
Снимка: iStock

Михаела Петрова

Според прогнозите на футуристите след 15 години дори ще може да четем първия бестселър, написан от изкуствен интелект. Казах го на приятел, писател, когото срещнах случайно и седнахме да пием кафе. Това никак не го притесни, тъй като българският писател по принцип от книгите си не се издържа. А книгите, които стават бестселъри дори и у нас, принципно не са онези, които в литературните среди се признават за носители на литературен контекст.

Дали ще ги създава човешки интелект, който е в резонанс с масовото съзнание на потребителите, или от изкуствен интелект, който би правил същото, но много по-бързо, грам не може да притесни твореца, чиято капризна муза го буди нощем, прелъстява го в най-неочаквани моменти, изненадва го с натрапчивото си присъствие без да се вълнува има ли какво да яде и къде да спи. Или го изоставя точно когато творецът е решил, че сега има време, спокойствие и сигурен доход, за да се отдадат на вдъхновения си любовен танц.

будизъм духовност изкуствен интелект
Снимка: iStock

Съгласихме се, че в крайна сметка творчеството е нещо, което правиш, защото не можеш да не го правиш. Много си прилича с любовта, на която не можеш да устоиш. На страстта, която те помита като вълна, на която не можеш да се съпротивляваш. И не е много разумно да се бориш с нея. Спасението обикновено е да я яхнеш и да ѝ позволиш да те отведе в други светове. И това определено е нещо, което няма как да бъде превърнато в софтуер дори на най-развития изкуствен интелект.

Всички ще се съгласят, че любовта и човешкото творческо въображение винаги ще си останат недосегаема територия за каквато и да било високо развита технология. Но чисто статистически, процентът на тези, които позволяват любовта и творческото им въображение да бъдат водещ фактор в житейските им избори, са толкова малко, че нямат никакъв шанс да създадат критична маса, която да доведе до качествени изменения в общата социална среда, в която живеят повечето хора на планетата и у нас.

Количествените натрупвания водят до качествени изменения, знаете. А количествените натрупвания към този момент на общата картина са твърде материални, консуматорски. Дори толкова дълбоко интимни преживявания като изграждане на връзка със собствената ни душа са прераснали в нови, най-разнообразни бизнес модели. Никога не бих подценила нито една практика, ритрийт, метод за осъзнаване, че сме много повече от това, което изглежда.

Но дори и в тази деликатна материя следването на разнообразни учения и методики също се превърна в поредната игра, на която си играем в детската градина на полусъбуденото човечество. Това не е критика, а констатация. Обективно наблюдение на база на много голям личен опит. Като човек, свързан с медиите, през изминалите двайсетина години съм се срещала с почти всички възможни практики и учения. Видях как се превърнаха в бизнес.

Вярвайте ми, всички езотерични книги, учения, древни и съвременни скриптове, всичко това ще влезе в софтуера на изкуствения интелект. И ние ще се съгласим. Защото ще е по-лесно вместо да плащаме на поредния терапевт, да кажем на Алекса: „Какво би направил Буда в тази ситуация?“ и Алекса да изчете за 0.03 секунди всичко, за да намери най-подходящата сентенция, мъдрост, музика, поема, която да ни даде мъдър отговор.

будизъм духовност изкуствен интелект
Снимка: iStock

Това вече е реалност. Още през 2016 г. в будистки храм в Пекин се появи робот монах. Той отговаря на въпросите на посетителите на храма, с което вероятно спестява досадата от постоянните еднакви въпроси на хората към монасите от плът и кръв. Монасите, разбира се, не смятат, че това може да замени истинското посвещение. Но нямат никакви притеснения да оставят разясняването на духовни теми и казуси на робота. Честно казано, разбирам ги. Сигурно много им е писнало.

Тази година дойде и друга новина – в храмът Kodaiji в Япония вече имат робот проповедник, който говори японски, китайски и английски. В очите му се намира камера, която може да те гледа право в очите, докато ти говори благо и мъдро. В храма, който съществува от 1619 година, са взели това решение, с което много се гордеят, защото вярват, че именно чрез изкуствения интелект ще привлекат младото поколение към традициите на будизма.

будизъм духовност изкуствен интелект
Снимка: iStock

Всичко това го разказвам, защото знам, че повечето хора, които се чувстват свързани със съвременните духовни учения и най-разнообразните New Age практики, смятат, че изкуственият интелект няма как да ги замени. Напротив, има как. Даже е много лесно. И честно казано, това много ме забавлява.

Защото ако попитаме виртуалния Буда какво би направил в тази ситуация или която и да било друга, той най-вероятно би отговорил: „Не вярвайте на нищо, независимо къде сте го чели или кой го е казал, дори да съм аз, освен ако то не е в съгласие с вашия собствен ум и разум“.

Прочетете още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти