Как ще ги стигнем хамериканците?

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

„Снощи, докато сме на концерт, на една колежка й бяха гепили чистачките... Явно има чистачкомания - пазете си ги!“ съветва една приятелка във Фейсбук.

Малко сняг и на хората пак им потрябваха чуждите чистачки. Ей това не го разбирам – да имаш кола, а да не можеш да си позволиш чистачки. А без кола ще си бъдеш по-добре, щом нямаш пари за чистачките й дори.  

Храната е нещо друго. Без нея никой не може. Дори и този, който може без кола и чистачки. Точно затова в магазините трябва да сложат напомнящ надпис над телените шкафчета отвън – „Не оставяйте нищо незаключено! Има гладни!“  

Посвещавам цял текст на това не защото ми откраднаха покупките, които бяха само пържоли от местния месарски магазин. Пиша го и не за да се жалвам за постъпки като моята и твоята, които оставяме смело и наивно нещата си (обикновено храна от предния магазин) в незаключено шкафче, а защото почти всеки път, когато отивам до тази верига някой търси нещо откраднато и знам какво му е. Особено неприятно е, когато са лични вещи, то е ясно, че пачки с пари няма.

Разбира се, никой не е помислил за това, че ако нямаш точно 50 стотинки за шкафче, не можеш да влезеш да си развалиш на касата, защото вратата към нея е автоматична и се отваря само за излизащите, а другата води към магазина. И трябва да минеш през цялата навалица с багажа си, да си изчакаш реда за касата, за да си развалиш парите и всичко май се обезсмисля.

Но ние продължаваме все още да се доверяваме. И все още вярваме, че никой не е приритал за нашите покупки, но явно така разсъждават само хората, които си купуват чистачки и се хранят редовно. Забравяме, че има гладни или нагли, които ни гледат и дебнат да изглупим и да си оставим пакетите и чистачките на произвола на съдбата.

Става дума за верига магазини в цялата страна, чиито шкафчета са извън обекта и не са охраняеми. Нямат дори камери за тях. Важното е в магазина да се хващат крадците. Нормално – другото е чужда собственост и на никой не му пука и не носи отговорност за нея. Освен самите нас.

Понякога виждам жени, които се навъртат пред вратите, пушат и си говорят точно пред магазина сякаш няма друго подходящо място за това. Оглеждам ги с недоверие и тайничко ги набеждавам, че те са тези, които следят кой какво оставя без надзор. И най-вероятно е така, защото едва ли са се снабдили с бинокли, ако нямат пари за храна.

Но и аз, като охраната, не се меся, защото не е моя работа, а и вече съм опарена и знам, че някой отнякъде гледа. Но мога поне да ви споделя, преди и вие да се натъкнете на същата ситуация.

Така че, мили хора, не оставяйте безпризорно багажите и чистачките си. Никой не ви е виновен, че нямата в момента на дребно 50 стотинки или време да си приберете чистачките. Другият път намерете. Но знайте, че и това не е гаранция, защото те са се научили да отварят и заключените. Стискайте си нещата до вас и съобщете на касите, че отвън крадат, а вътре поне има камери и може да се уверят, че вещите са си ваши.

И после кажете, че не сме народ за едни пържоли. И в буквалния, и в преносния смисъл.

„Как ще ги стигнем хамериканците?“

Прочетете още от Светла Иванова:

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfocompany.bg.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти