Как на практика се създава уют в интериора

g
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

“И нека спалнята да е уютна” - фраза, която колкото пъту чуя, толкова пъти ме кара да се усмихна. Чувствам се като пазител на голяма тайна, която обаче не се скъпя да споделям с всички - как на практика се създава уют.

В речника срещу думата “уют” пише: "чувство, предизвикано от приятна обстановка, удобство и задушевност", а в речника на интериорния дизайнер срещу уют стоят поне 20 различни начина за постигането му на практика. Ето някои от тях, за да стоплим зимните дни:

Добавяме топли, естествени текстури и материали

Дърво, лен, ратан, ракита, камък, вълна: всички те са материали, които излъчват топлина, така че ги включваме в интериора на всяка стая, която искаме да почувстваме уютна - дневна, спалня, детска стая.

Освен уют, естествените материали са и по-издръжливи, по-екологични и за предпочитане винаги, когато искаме дизайнът да издържи във времето и като материали, и като тенденция.

Избираме големи, дебели килими

Килимът не е отживелица, както се смята. Напротив, именно благодарение на качествените килими, изработени с вкус и подбрани според цветовата палитра на помещението, постигаме усещането за уют и визуалното завършване на всяка зона.

Нещо повече, благодарение на килимите можем наистина да усетим какво е уют - това е да станеш от леглото в зимна сутрин, но да усетиш с пръстите на краката си меката прегръдка на килимчето пред спалнята.

Подбираме внимателно осветлението

В интериорния дизайн осветлението има огромна роля. То може да въздигне и най-семплите мебели, но може и да помрачи най-изкусно избраното обзавеждане.

Когато говорим за уют, ключовата дума е “топла светлина”. Постигаме я не само като избираме такъв тип електрически крушки, но и като обръщаме специално внимание на абажури - от плат, от опушено стъкло или с медни отблясъци. Целта е всичко да разпръсква топла светлина, сякаш от огън в камина.

Вграденото приглушено осветление е също предпочитан от нас начин да нарисуваме светлинната картина на жилището. Използваме щедро в бани и антрета, както и в спални, където директната светлина трудно намира приложение.

Не забравяме акцентните цветове

Съвременните тенденции в интериора залагат на по-спокойни цветове, за разлика от ярките десени на 70-те, например, но и сега не изключваме цветовете напълно, напротив.

На фона на по-студените цветове на стените цветните акценти усилват излъчването си и ни позволяват само с няколко щрихи да допринесем за усещането за уют, от което всички имаме нужда през зимните месеци.

Топлите, уютни цветове имат място в дневната под формата на акцентни възглавнички или стенен панел, в спалнята като табла на леглото или килим и дори в банята, като цветен таван или мебел.

И нека не се сърдим на зимата, че е студена и мрачна. Както казва писателят Ерик Уайнър: “Без студ нямаше да има уют”.

Прочети още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти