Как да станем по-устойчиви със самодисциплина?

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Човек дори да не е богат и заможен, може да организира живота си така, че тялото му, включително психиката, да не изпитват дискомфорт.

В 21 век всеки може да яде това, което му е вкусно, да се отдава на удоволствия и сетивни развлечения, сексуален разгул, наркотици, социални мрежи, филми, книги, интернет, да пие алкохол и т.н., тоест да създаде около себе си такава атмосфера, в която нито тялото, нито мозъка му да изпитват дискомфорт, освен ако не прекали с нещо. И много от нас го правят изцяло или частично, защото е лесно да се живее така. И добиват вредни навици без дори да осъзнават какво се случва.

Нужна ни е самодисциплина, за да се прави точно обратното.

Да ни създаде дискомфорт и така да ни кали. Да ни помогне да бъдем по-устойчиви. Отказвайки се от ядене на вредни неща, от алкохола и много други удоволствия, които не са присъщи за Homo sapiens, ще продължим да се следваме правилния път на еволюцията, без да се отклоняваме по странични пътеки, които са задънени. Това е пътят, който изостря животинските ни инстинкти за оцеляване, които винаги са спасявали човека, включително са го правили по-здрав.

Ще ви дам няколко конкретни примера, с които свикваме да ни е привидно добре  – топлината (парно, климатици, вентилатори и др.), пиенето, което уж разпуска, колата, а вече и удобството на обществения транспорт, които ни улесняват в придвижването и забравяме, че сме родени да ходим, компютърът, телефонът и прочие техники, които ни правят зависими, и когато се повредят, ни карат да изпадаме в паника.

Изобщо всичко вече ни е поднесено наготово. Блокираме се, стресираме се, ако нещо не е както очакваме и веднага излизаме от зоната си на комфорт. Обездвижваме се, ставаме късно, депресираме се, изпадаме в панически атаки и губим контрол при най-малкия проблем…

Защото не сме калени, не сме готови да понесем различното.

Ако ежедневно си създаваме дискомфорт, за да може всичките ни клетки да са винаги в тонус, ще понасяме всичко по-лесно и няма да се разглезваме. И няма да намираме причини да не направим днешната си медитация например.

Ето какво можем да правим напълно безплатно:

- Да държим мускулите си във форма, с упражнения и ходене пеша поне по час и половина на ден, за да не атрофират, и да ни служи тялото ни безпроблемно.

- Да се къпем понякога със студена вода, или поне редувайки я с топла, за да се каляваме.

- Да ставаме рано. И да спим спокойно в рамките на 7-8 часа.

- Вместо да подреждаме всичко в съдомиялната машина, например да мием понякога на ръка.

И всичко от този род, за което се сетите, че ако се развали, ще ви извади от комфорта ви.

Дисциплината не означава обаче непременно да правим нещата по задължение, защото те може и да ни харесват, или да се изразяват в нещо много приятно и полезно. Затова говоря не просто за дисциплина, а за самодисциплина.

Това може да е за някои от нас да бъдем по-често сред природата, да прегърнем някого или дърво, да ходим боси, да медитираме всеки ден, да не реагираме отрицателно, да се отнасяме с разбиране към другите, което също за някого може да е много трудно. Да не критикуваме. Всичко това е свързано с нашето осъзнаване. 

С две думи – да държим организма и разума си в тонус. Да не се отпускаме и разнежваме. Да не ни е постоянно топло или студено. Да не се оплакваме. Да се връщаме поне понякога към това, което са правили нашите родители.

Промяната е неизбежна част от живота! Това, което ни прави щастливи обаче, е прогресът и развитието! Затова ви препоръчвам да наблегнете на самодисциплината и чрез нея да вървите към промяна, за да ставате по-устойчиви към всичко независещо от вас.  

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти