Ако ви е омръзнало да четете за банални болести, на които така или иначе сте свидетели, този текст е за вас. Става въпрос за легионела, бактерията, която разбуни духовете през последните дни. Болестта, предизвикана от нея, е сравнително рядка, но смъртоносна. За година в Европа се разболяват 10-12 хиляди души, близо 2/3 от тях почиват. Това прави болестта изключително опасна, а мерките срещу нея жизненоважни.
За пръв път легионела е изолирана през 1977г., когато избухва епидемия от пневмония сред ветерани отседнали в хотел във Филаделфия по време на събрание на Американския легион. От там идва и името на болестта. Бактериите от рода Легионела предизвикват основно две заболявания – Легионерска болест с тежка пневмония, която често завършва фатално или Понтиак треска - леко грипоподобно заболяване.
Хората не могат да пренасят инфекцията. Заразяването става единствено чрез вдишване на изпарения, в които има легионели. Източник на заразените изпарения /аерозоли/ е течащата вода от кранове и душове, джакузита, турски бани, спа, тоалетни чинии, декоративни фонтани, особено ако са на закрито. Съвременните климатици не са опасни, при системите с водоохлаждащи агрегати използвани за промишлени цели бактерията не може да вирее поради ниската температура на водата в затворения кръг.
Опасна става застоялата вода, когато крановете не са пускани дълго време и се ползва водата без предварително да се източи от тръбите. Смъртоносната бактерия се развива при температура на водата от 20 до 45 градуса. Хлорирането не убива бактериите. Най-опасни са обществените сгради, особено хотелите.
Легионерската болест се развива 3-6 дни след инхалирането на заразените аерозоли. Признаците са висока температура, треска, упорита кашлица, болка в мускулите и гърдите, главоболие, силна отпадналост. Най-податливи са хората с хронични болести и компрометиран имунитет. При съмнение се правят специфични тестове, рентгенова снимка, кръвни изследвания. Лечението задължително е в болница.
Как да се предпазим?
Ако сте отсъствали повече от 5-6 дни от дома, пуснете водата от крановете да тече поне десетина минути, като през това време не сте в помещението. Това се отнася и за бойлерът. Най-важен обаче е контролът в хотелите и другите обществени сгради. Студената вода трябва да е студена, под 20 градуса, а топлата-гореща над 50-60 градуса. Редовно да се почистват душове, смесители, тръби, охладителни кули, водонагреватели за котлен камък, където се размножават бактериите. И разбира се, периодично да се прави микробиологично изследване на водата за наличието на опасните бактерии.