Как да се предпазим от легионерската болест?

легионела
Снимка: Istock

Ако ви е омръзнало да четете за банални болести, на които така или иначе сте свидетели, този текст е за вас. Става въпрос за легионела, бактерията, която разбуни духовете през последните дни. Болестта, предизвикана от нея, е сравнително рядка, но смъртоносна. За година в Европа се разболяват 10-12 хиляди души, близо 2/3 от тях почиват. Това прави болестта изключително опасна, а мерките срещу нея жизненоважни.

За пръв път легионела е изолирана през 1977г., когато избухва епидемия от пневмония сред ветерани отседнали в хотел във Филаделфия по време на събрание на Американския легион. От там идва и името на болестта. Бактериите от рода Легионела предизвикват основно две заболявания – Легионерска болест с тежка пневмония, която често завършва фатално или Понтиак треска - леко грипоподобно заболяване.

легионела
Снимка: Istock

Хората не могат да пренасят инфекцията. Заразяването става единствено чрез вдишване на изпарения, в които има легионели. Източник на заразените изпарения /аерозоли/ е течащата вода от кранове и душове, джакузита, турски бани, спа, тоалетни чинии, декоративни фонтани, особено ако са на закрито. Съвременните климатици не са опасни, при системите с водоохлаждащи агрегати използвани за промишлени цели бактерията не може да вирее поради ниската температура на водата в затворения кръг.

Опасна става застоялата вода, когато крановете не са пускани дълго време и се ползва водата без предварително да се източи от тръбите. Смъртоносната бактерия се развива при температура на водата от 20 до 45 градуса. Хлорирането не убива бактериите. Най-опасни са обществените сгради, особено хотелите.

легионела
Снимка: Istock

Легионерската болест се развива 3-6 дни след инхалирането на заразените аерозоли. Признаците са висока температура, треска, упорита кашлица, болка в мускулите и гърдите, главоболие, силна отпадналост. Най-податливи са хората с хронични болести и компрометиран имунитет. При съмнение се правят специфични тестове, рентгенова снимка, кръвни изследвания. Лечението задължително е в болница.

Как да се предпазим?

Ако сте отсъствали повече от 5-6 дни от дома, пуснете водата от крановете да тече поне десетина минути, като през това време не сте в помещението. Това се отнася и за бойлерът. Най-важен обаче е контролът в хотелите и другите обществени сгради. Студената вода трябва да е студена, под 20 градуса, а топлата-гореща над 50-60 градуса. Редовно да се почистват душове, смесители, тръби, охладителни кули, водонагреватели за котлен камък, където се размножават бактериите. И разбира се, периодично да се прави микробиологично изследване на водата за наличието на опасните бактерии.

легионела
Снимка: Istock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти