Как да се преборим с наднорменото тегло при домашния си любимец

котка
Снимка: iStock

Д-р Цветана Драганова

Пухкавите кучета и котки са все по-често срещани, а собствениците им рядко са наясно какви вреди носи това на здравето им. В статията миналата седмица се опитах да обясня накратко защо излишното тегло е сериозен проблем и до какви заболявания може да доведе. Сега е време да разгледаме възможните начини за справяне със ситуацията.

Разбира се, най-добрата тактика винаги е превенцията. Доказано е, че затлъстяването често е генетично предразположено. Ако имате лабрадор или кокер-шпаньол, трябва винаги да имате едно наум. Голяма част от тях носят генна мутация, която ги прави едни непрекъснато гладни кучета. Кучета и котки, които са гладували трайно в миналото си, също имат патологичен глад, водещ ги до излишни килограми. В такива случаи стопаните са тези, които трябва да ограничават порциите на любимеца си, осигурявайки му дълъг и здравословен живот.

котка куче
Снимка: iStock

Много често стопаните прехранват подрастващите си животни, смятайки, че така се грижат по-добре за тях. Но когато става въпрос за дневна дажба, е добре да внимаваме какво количество калории получава новият любимец, нищо, че расте. Ако разчитате на готови храни, е сравнително лесно, защото на опаковката има препоръчителни количества за възрастта и килограмите на животното. Добре е да ги спазвате, защото, ако любимецът ви е с наднормено тегло от бебе, е много трудно в зряла възраст да нормализирате теглото му. Това е така, защото в периода на порастване и съзряване растежът на мастната тъкан е от хиперпластичен тип, т.е. увеличава се броя на клетките, а не обемът им. Когато детската фаза приключи, количеството им се запазва такова за цял живот. След пубертета мастните клетки само увеличават или намаляват обема си, без да се променя броя им.

Накратко, ако допуснете любимецът ви да затлъстее още по време на растежа си, го обричате да живее с наднормено тегло в различна степен, но за цял живот, страдайки от всички последствия, от които това състояние се съпровожда.

Освен стриктно спазване на препоръчителна дажба, много е важно да внимавате с „наградките“. Много любимци биват прехранвани именно от тези уж дребни лакомства. Да подадеш от масата, докато се храниш, защото погледът на сладката животинка е неустоим, се смята за нещо нормално. Но ако си направите експеримент и започнете да слагате в една чиния същото количество допълнителна храна, която сте дали през деня под формата на лакомства, ще се учудите в края на деня колко ще е пълна тя. Често калориите в „наградките“ превишават тези в дажбата кучешка храна. Ако не можете да пренебрегнете молбите на любимеца си, просто не го допускайте в помещението, докато се храните.

котка куче
Снимка: iStock

Много от стопаните изобщо не забелязват излишните килограми на любимеца си, точно както родителите трудно виждат затлъстяването при децата си.

Ако вашето животно е вече в зряла възраст и с времето някак е станало по-пухкаво, но вие се чудите дали теглото му е наднормено има няколко признака, по които да прецените.

Огледайте костната структура - ако е късокосместо, трябва да можете да видите част от ребрата, гръбнака и тазовите кости. Но ако ги виждате прекалено ясно, значи теглото на животното е под нормата. При дългокосместите породи таза, гръбначния стълб и ребрата трябва да могат да се опипат.

  • Талия - друг признак за нормално тегло е вдлъбнатината, която животното трябва да има зад гръдния си кош. Когато го погледнете отгоре, тялото му трябва да прилича на пясъчен часовник.
  • Коремна област - накрая обърнете внимание на подкожните мазнини в областта на корема. Те липсват при твърде слабите, при животните с нормално тегло са в малко количество, а при затлъстелите са толкова много, че понякога шкембето им виси и се поклаща при движение. Погледнете животното отстрани, линията на гръдния кош трябва да бъде по-ниско от тази на корема.

котка куче
Снимка: iStock

Установили сте, че любимото животно има излишни килограми и искате да му помогнете? Как е най-добре да се постъпи?

Увеличете количеството и качеството на движението – за да изгаря повече калории, животното трябва да се движи повече. При кучетата изисква повече време за разходки и игра с топката, но си заслужава. А може да тичате с него в парка, това ще е от полза и за вас.

Котките са по-лесни с тяхната вечна мания да се катерят и гонят „неща“ из къщи. Осигурете им повече забавни играчки или ги разигравайте се фенерче, докато си почивате вечер.

Но увеличеното движение не трябва да бъде извинение за запазване на хранителния режим! Намалете калориите – ако готвите за любимеца си, можете да смените вида месо с по-диетично такова, като задължително намалите и обема на порциите. При затлъстяване под 30 % намалете с една четвърт първоначалната дажба, а при по-сериозно затлъстяване ограничението трябва да бъде още по-сериозно.

котка куче
Снимка: iStock

Понижете количеството или напълно изключете въглехидратите, не давайте хляб. И, разбира се, никакви „наградки“.

Ако давате готова храна имате голям избор от диети, в които количеството калории са събразени с процента затлъстяване. Така е по-лесно за стопаните, но трябва стрикно да се спазват препоръчаните грамажи, иначе битката е загубена.

  • Разделете дажбата за деня в две или три хранения – получавайки по-често, но по-малки порции храна, любимецът ви няма да се чувства толкова гладен и по-лесно ще се справи с ограниченията.
  • Давайте про и пребиотик – ако микробиомът в червата на животното е дисбалансиран и количество и качеството на микроорганизмите в него е нарушен, например след прием на антибиотик или при небалансирана диета, се стига до лошо храносмилане и това може да доведе до затлъстяване. Затова приемът на про и пребиотик е много добра идея в борбата с килограмите.

домашен любимец затлъстяване
Снимка: iStock

Ако все пак сте направили всичко възможно, но любимото ви животно не сваля килограми, е добре да го заведете на преглед при ветеринарния си лекар. Затлъстяването може да се дължи на заболяване като хипотиреоидизъм, при което се налага и медикаментозно лечение. А и всяко животно с наднормено тегло има нужда от чести визити при лекаря си заради множеството съпътстващи затлъстяването заболявания.

Успех и помнете, че когато става въпрос за излишно тегло, всеки килограм по-малко е година живот повече!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти