Как да разпускаме?

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Има дни, в които батериите ни дават знак, че свършват, или ни подсказват като телефоните ни с онзи предупредителен сигнал, че трябва да заредим. Да вдигнем нивото на жизнените си сили.

Сигурна съм, че повечето от вас знаят за какво говоря. Става дума за начина по който чувстваме тялото и ума си. 

Пиша на тази тема, защото напоследък и аз винаги съм на предела на умората и натоварването, а работата ми е свързана с това да накарам хората да се почувстват по-добре, да свалят стреса в часовете ми по йога, с музиката, която сега правя за релаксация, с дисковете ми за йога у дома.

Забелязах, че правилата, които важат за използване на мобилните ни телефони, важат на 100% и за нас.

Но за разлика от телефоните си, на които забелязваме веднага  предупреждението да не ни оставят, често не обръщаме внимание на тези сигнали на тялото ни.  

И то ни отвръща с болежки, спад на имунната система, с алергии, диабет, а понякога и по-сериозни здравословни проблеми.

Лягаме да спим почти изтощени по навик, така, както по навик вечер включваме телефоните си в зарядното.

Да, обаче както батериите на телефоните се изтощават, и в един момент издържат все по-малко, така и ние, изцеждайки силите си докрай в един ден ще трябва да заменим батерията си с нова. С тази разлика, че ние не сме апарати и нямаме резервни части.

Вижте колко верни са правилата за правилна експлоатация на телефоните ни спрямо телата ни. Ще използвам само основните изречения, които специалистите ни дават като насока:

По-малко от време на време!

Казват, че най-добрият начин за зареждане на батерията на телефона е по малко от време на време. Това правило напълно отговаря на истината и за тялото ни. Не е нужно да чакаме да рухнем от умора. За да не я натрупваме, по-добрият вариант е винаги да намираме време за почивка и възстановяване и така ще живеем по-дълго, ще бъдем по-здрави.

Не разреждайте напълно батерията си

Така е. Ако си навреждаме като изчерпваме напълно силите си възстановяването след пълната ни умора ще бъде много по-трудно и дълго.

Никога не зареждайте до 100%

Аз си го тълкувам така - никога не спете повече отколкото ви е нужно да се възстановите. Сещате ли се за моментите, когато ставате след дълъг сън или преспали, а се чувствате отпаднали. Научете се да спите по-кратко, но по-качествено.

Не зареждайте телефона си през нощта

Не разчитайте на това, че само, когато спите нощно време се възстановявате. Колкото по-изчерпани, изморени и неспокойни сте се чувствали през деня, толкова по-трудно ще ви бъде сънят ви е да е безпроблемен. Не си мислете, че кратката следобедна почивка ще развали съня ви. Напротив! „Йога нидра“ например (дълбоката осъзната релаксация за която някой път ще ви разкажа по-подробно), т.н. буден сън доказано подпомага безсънието. Може да релаксирате само 5-10 минути през няколко часа, но това наслагване на спокойствие ще ви помогне трайно да го натрупате в себе си.

С две думи - намерете „златната среда“ за себе си. Свързвайте се по-често с тялото си, разчитайте знаците му и винаги ще сте във форма. 

А ако търсите вдъхновение за релакс и почивка, можете да почерпите идеи от това мое видео:

Прочетете още от Светла Иванова:

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти