Как да изберем истинска храна за децата

t
Снимка: iStock

Ако внимателно проучим състава на това, с което се храним и което пием, ще открием цялата Менделеева таблица с всичките ѝ полезни и вредни съставки. И докато ние възрастните сме тренирани от химизацията и някак си се справяме, то за децата проблемът е още по-важен. От качеството на живота в детска възраст зависи бъдещето на човека. Затова все повече родители обръщат голяма внимание на храната, която предлагат на децата си.

Вярно е, че няма хранителен продукт без нитрати, консерванти, подобрители и оцветители. Но тяхното количество може да се ограничи, като внимаваме какво даваме на децата си. Вече има магазини за био продукти, а във всички големи вериги магазини има щандове с тези храни.

Видите ли храна с този етикет, това означава, че продуктите са отгледани, съхранени, обработени и пакетирани без синтетични подобрители, пестициди и не са генномодифицирани. Животните, от които са взети био яйцата, млякото и месото, са хранени с естествени съставки, отгледани върху чиста почва, не са тъпкани с хормони и антибиотици. Известно е, че антибиотиците в малки количества създават резистентност /устойчивост/ и все по-често приетите при боледуване антибиотици ще са безсилни. 

Много производители добавят думата "био" на етикетите си за примамка. Каквото и да пише, ако го няма знака на Европейския съюз за биопродукт /листо с бели звездички на зелен фон/, забравете за био храна. Наличието на този знак означава, че хранителният продукт постоянно се контролира. За бебетата търсете млека, пюрета и каши със същия знак. Ако купувате био продукти от пазара, проверете дали на сергията е обозначен сертификат за тези продукти.

Трябва да се знае, че в България истинските производители на екологични храни съвсем не са много – едва 0,5% от засетите площи са сертифицирани като екологично чисти. Понякога се заблуждаваме с продуктите от градината на баба. На село също се слагат торове, макар и естествени, и то без контрол.

t
Снимка: iStock

Не се лъжете по външния вид. Напротив, естествените продукти са “по-скромни”, не са едри и надути и по-бързо се развалят. Био плодовете и зеленчуците са по-дребни и неугледни, пилетата без антибиотици и хормони са направо мършави в сравнение с напомпаните с хормони, истинското месо не е яркочервено (за да има свеж търговски вид се подправя с нитрати). Био сиренето не е така мазно както другото с палмово масло и сухо мляко. Био киселото мляко по-бързо се разваля и има възкисел вкус, а не сладникав. Най-много подобрители и консерванти има в колбасите, съставът им също е съмнителен, по-добре не прекалявайте с тях в детското меню.

Предпочитайте сезонните плодове и зеленчуци, за да сте сигурни в качествата им. Най-полезни са пресните плодове. Оставете цитрусовите плодове за есента и зимата, а през лятото наблегнете на дините, пъпешите, прасковите, гроздето, крушите, малините, къпините, боровинките. През зимата типично летните плодове не са най-подходящата храна, те идват от далече и претърпяват сериозна обработка, за да издържат на пътуването.

t
Снимка: iStock

Не белете обвивките на био плодовете, така отнемате част от хранителната им стойност. Обвивката съдържа голям процент желязо и магнезий, а непосредствено под нея има най-много витамини. Ако обаче искате да се отървете от пестицидите при обикновените, обработени плодове, белете обвивките. Не прекалявайте с фрешовете, те са богати на фруктоза и бедни на фибри, които играят ролята на пребиотици /храна за пробиотиците/ в червата. При животните пестицидите „обичат” мазнината, затова отстранявайте кожата и тлъстината от пилето и рибата.

Избирайте внимателно плодовете и зеленчуците. Те не трябва да са прекалено меки, наранени, мухлясали или набръчкани. Това означава, че са престояли и голяма част от витамините и минералите са унищожени. Дали са узрели можете да се ориентирате и по миризмата им.

Прочетете още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти