Ива Дойчинова: Лесно ли е да си емигрант наистина?

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Емиграцията е една от най-спряганите думи напоследък и има много видове и форми. В този текст не пиша за мигрантите поради война и хуманитарни кризи.

Тук ще пиша за нашата родна емиграция, тровеща националната статистика с прогнози какво ще се случи след години, ако трудовият ресурс на страната продължава да изтича.

Какво всъщност изтича и кой накъде тича?

От моите простички наблюдения виждам няколко типажа:

- Хитрягата, преследвач на чужда социална осигуреност, който винаги ще се впие в демокрацията с дълбоки корени и нейните възможности да осигурява наистина нуждаещи се и просто дребни хищници от ганьовия род;

- Ниско образовани хора, които могат да продадат труда на своите мишници за малко по-добра надница като гледачи на болни хора, малки хора, селскостопански труд и всякаква сезонна работа;

- Високо образовани хора, които могат да разменят труда си за десетки пъти по-добро заплащане срещу знанията и уменията им;

- Недоволни от държавата България, които не попадат в нито една от горните групи, но обвиняват родната действителност за вътрешния си неуют. И сменят.

Сигурно пропускам нюансите и детайлите на всеки, защото личната мотивация е сложен градеж. Но в основата на всички видове емиграция, която споменавам,  е икономическия стимул, парите, правилата и сигурността.  Все важни теми в свят, който външно е изграден от желание за материална сигурност, планиране и предвидимост.

А вътрешният ни свят от какво е изграден? Мислим ли за него, когато емигрираме… от корените си? Тежим ли си на мястото – там, навън, където, извинете, но сме малко нещо навлеци?

С кого в чужбина можете да си говорите така топло, задушевно и истински, както с приятелите от детството тук, както със семейството си, както с дървото в двора и с Балкана? Можете ли да говорите на майчиния си език с цялата му цветност и нюанси, когато сте в чужбина?

Защо сме изкушени да пропуснем логичния път в израстването си и просто да консумираме нечий чужд труд?  Ако ние сме родени тук, в България, и следваме нейния ход,  защо да си спестим  няколко етапа в развитието си и да цъфнем на една финансово просперираща географска ширина, за да получаваме повече пари, но не сме получили повече развитие.

Когато аз бях на 20 години, бях много щастлива, че имам работа и мога да съм относително финансово независима от нашите. На 20 и няколко години заявявах себе си, на 25 дръзнах да мисля за семейство и името ми се чуваше. Тук – там. Кола започнах да карам на 30, но поне си беше моя и можех сама да си я позволя.  Вече бях на път и с второто дете и си следвах логичния ход. С моя темп, в тази страна, която ме е изградила и която аз градя. Със самочувствие го казвам.

Винаги съм се съпротивлявала вътрешно срещу идеята да отида някъде другаде, не като турист, а като емигрант, за да ми бъде по-лесно.

Не, няма да ми бъде. Моето щастие и удоволствие са тук, където е моят корен. Където градя върху граденото преди мен от българи. Където се изразявам лесно и просто на творен от мен език. Където природата ми говори, а хората не са ми чужденци. Тук, където съм полезна и има смисъл да се боря, докато се радвам.

Емигрантът, по свое или чуждо желание,  е човек лишен от естествената любов на средата си.

Емигрантът е чужденец и винаги ще бъде. Там, където са корените, се връзва плод.

Можете и да сте много далеч от България, но пазете връзката и корените. Говорете български, сънувайте, мечтайте и творете, както го правят родителите ви. По-силна връзка от тази няма. Парите са важен мотив, но могат да се правят и тук. Дръзнете и се развивайте, не взимайте всичко наготово.

Ще ви липсва душата, разговорът, въздухът и разбирането от половин дума. Емигрант можеш да бъдеш и в себе си, ако си загубил връзката с корена си. Гледай „Писмо до Америка“, ако си го пропуснал. Бъди там, където тежиш и където си обичан.

Още от Ива Дойчинова:

Като ми пееш, Поли, кой ли ми те слуша?

Самотни заедно

Не си дебела, красива си

Защо на брака му е спукана работата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти