Ива Дойчинова: Черните кутии на душите ни

Ива Дойчинова: Черните кутии на душите ни
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Телефоните са черните кутии на душите ни. Всичко се записва в тях и, ако се случи някоя човешка катастрофа и някой иска да проникне в дълбоките причини за нея, може да се зарови в паметта на телефоните ни. Особено ако са смарт. Какво крием в телефоните си и не искаме да дойде до чужди очи?

Светлата си страна

Дори може да е най-уязвимата си страна, заснела тайнствени знаци в снега или капчица на мигла. Понякога точно тази своя страна крием усилено, за да не оголим незащитена кожа за раняване.

Медицинските си разговори и търсения

Уголемяване на определени зони, разкрасителни процедури, засилване на потентността, скриване на годините - все теми, които не ни се иска да разкриваме на друг, освен лекаря – специалист или анонимните красивохолици от форумите. Както казваше героинята на една моя любима книга – "това, което правя за красотата си, завинаги трябва да остане далеч от очите на любимия." 

Еротичните снимки

Заигравките на чувствеността ни  имат своето широко поле на дейност в графата „Инкогнито“, където търсачките ни сервират търсеното в сайтовете за възрастни. Сексуалността ни има нужда от храна и въображение, самочувствието ни – също.  Снимките, които сами си правим и са за лична консумация или за любимите очи.

Внимавайте със съхранението им, обаче, защото могат да се появят в публични сайтове, както се случи наскоро на уважаван директор на училище у нас  или пък на популярна спортна журналистка в САЩ. И тогава върви обяснявай, че под дрехите сме еднакви и сексът е необходимост.

Тайните чатове

Това е и голямата бомба за случайно влезлия в черната кутия на душата ни – телефона, защото… просто има такива. Мъдрите се въздържат от подобно навлизане чрез шпионски методи в чуждо устройство, а още по-мъдрите си пазят свободата да ги имат и да не дават обяснения за това. Защото в тези „тайни“ чатове се освобождава енергия, която другаде най-вероятно не може.

Тайните онлайн  връзки имат своя специфичен магнетизъм да сбъднат виртуални чувства, които няма да станат физическа реалност. Сферата на идеалната любов ни кара да се чувстваме всесилни и извън габаритите на телата и битността ни. В тази територия обаче пламва и истинска страст.  А когато това стане – средството вече няма значение.

Разговорите с приятелки или приятели

Избухването на дискусия по никое време за нещата, които никой друг не трябва да чува,  е сладост без грешни калории.  Това е необходимост с мощта на Суецкия канал, който трябва да се прокопае, прелива и  тече. Греховно е да се четат такива неща от чуждо око.
Несполучливите селфита. В моят случай винаги са несполучливи, но това е друг въпрос. Снимали ли сте се, когато сте нещастни и разстроени или искате много добре да проникнете през несъвършенствата на кожата или някоя психическа алергия? Това трябва да остане в паметта на историята, само на вашия телефон обаче. 

Вашите най-откровени мисли

Не вярвам, че ги споделяте в социалните мрежи. Тези охкания на душата или пък прозрения, за които никой друг не е готов,  си остават в телефонната памет. Който и да ги копира или следи, както стана ясно с последните скандали за „защитите“ във  Фейсбук – имаме нужда да останат, заради нас самите.

Телефоните ни са като пръстов отпечатък на личността ни и нека си останат личната територия на душата. Ако някой иска да види какво се случва при преминаването на границата – да гледа „Перфектните непознати“ на Паоло Дженовезе. А ако искате да поиграете на тази игра – открити телефонни разговори и смс-и пред другите – Господ да ви е на помощ или вие самите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти