Интелигентната жена трябва да има много любовници

жена красота стил мода
Снимка: iStock

Михаела Петрова

"Той: Ние, силните, младите, богатите, красивите… Искаме нещата да се променят към по-добро и да възвисим човешките същества над невежеството и страха, нали? ... Виж сега, всичко започва от първичните инстинкти на сексуалното привличане, които съществуват от зараждането на живота.

Всеки мъж и всяка жена изпитват похот, съгласна ли си?... Похотта за секс поражда жаждата за живот…

Ако позволим похотта за секс да бъде ограничена, потисната и контролирана, ние задушаваме жаждата за живот, създаваме нещастие, завист, ревност, гняв, омраза и насилие сред околните и сред различните слоеве. ... Повечето жени се страхуват да не останат на улицата и се държат цял живот за един мъж. Някои могат да имат пет до десет любовника и това е всичко. Край на играта.

Тя: Това е така, защото мъжете имат повече мускули, повече пари и повече умения.

Той: Истината е, че към повечето жени се отнасят като към робини, не ги пускат от вкъщи, мъжете потискат сексуалните им желания, за да ги държат в подчинение.

Тя: Жените са щастливи, когато имат домакинство, за което да се грижат.

Той: Но ако това е всичко, за което мечтаят, те никога няма да успеят да разкрият истинската си същност.

Тя: Истинската им същност, значи?…

Той: Да, истинската им същност. Кой знае какви стойностни и смели идеи могат да се родят, ако жените се чувстват свободни да се наслаждават на живота."

Тези идеи принадлежат на Калигула – “лудият император“.

h
Снимка: Thinkstock

А това е цитат от романизиран разговор със сестра му, Друзила от книгата ”Лейди Калигула“. Нейният автор, Ласе Браун,  е италиански историк, който се опитва да възстанови истинския му образ на базата на засекретени исторически архиви. И да извае един негов образ, който представя философските му възгледи, а не лудостта, с която е анатемосан за бъдните поколения като садистичен деспот.

Не че е някакъв мил и хрисим човек. Бил е доволно нарцистичен. И непоколебимо убеден, че Юпитер напътства действията му. В епохата на настъпващото християнство и контекста, в който е разбрано, неговата лична битка е била да покаже колко обичащи радостта от живота са ”старите богове”. 

В чисто политически план, онова, което е било погребано в архивите, е вярата му в равенството между половете. Искал е да прокара закон в Сената, с който да даде право на жените да гласуват. Както знаете, направил е коня си сенатор, за да се подиграе с онези, които са въртели римската политика. Но ако това е било прието като проява на обичайния му ексцентризъм, то правото на жените да се бъркат в политиката извън дворцовите интриги, е било сред абсолютно недопустимите неща. И от гледна точка на времето, в което е живеел - езическо. 

h
Снимка: Thinkstock

2000 хиляди години след неговата визия за женско равноправие и свобода, жените могат да гласуват, да бъдат на ръководни позиции, да управляват държави и общности, но имат ли емоционална свобода от мъжа?

Калигула е бил убеден, че привързаността към един единствен мъж е пречка да достигнат свободата си, онази, която би им позволила да се чувстват равноправни. И е ”наказвал” любовниците от двора му, които развиват у себе си чувство на ревност и притежание към любимия си, като ги е разделял и ги пращал в различни вертепи, за да преодолеят този свой ”бяс” в ръцете на други, многобройни мъже и жени. Вярвал е, че това е пътят да постигнат приемане. И не ги е връщал в двора, докато не получи от тях благодарствени писма за радостта и свободата, която изживяват.

Легендите за разврата в неговия двор са достигнали до нас, но не и причината.

h
Снимка: Thinkstock

Според художествената интерпретация на Ласе Браун тя е тази: ”Чувството за ограничение и страхът се насаждат в умовете на жените от всички, които общуват с тях, още от люлката, от ранно детство, а после и от учителите и съветниците... И ако искаме да станат по-интелигентни и да открият истинската си същност, те трябва да имат много любовници. ... Помисли колко много научаваш, когато докосваш с кожата си кожата на нов мъж или жена, когато галите телата си. Колко добре се чувстваш, когато свършвате. И дори да не свършиш и да останеш неудовлетворена, всяко ново преживяване е положително, макар на пръв поглед да изглежда отрицателно. Защото ще те накара да потърсиш по-добро. Но тъй като понятието за по-добро е относително, ти ще продължиш да търсиш. И помни, Друди, в деня, в който спрем да търсим, сме мъртви.

Друзила: Хей, това беше хубаво изречение! Кажи ми го пак…

Калигула: В деня, в който спрем да търсим, сме мъртви."

h
Снимка: Thinkstock

Малко преди убийството му, пророчицата, с  която се е съветвал, му казва, че дори в много далечното бъдеще вижда само единици, които споделят неговите идеи, но не вижда общество, което живее според равноправието, типично за боговете.

Разбира се, това е художествена интерпретация на автора. И книгата е твърде брутална. Съвсем не е за хора, които  вярват в светостта на двойката. Нито за любители на порнографията, които не държат на диалога и нямат отношение към историята на философските нагласи, формирали една или друга цивилизация.

А причината да ви разкажа тази история е именно културната ѝ основа и най-вече фактът, че всичко, което от преживяване или размисъл е превърнато в текст, книга, филм, песен,  картина, дори и всяка статия за любимия ви сайт Edna.bg, е художествена интерпретация на реалност или фикция на автора. Идея, която се посява в умовете ни и ако срещне благодатна почва и необходимата грижа, може да покълне и да се роди за живот по уникалния начин, по който всеки един може да я превърне в своя реалност.   

h
Снимка: Thinkstock

Когато четем една история, това не означава непременно, че онова, за което се разказва, е ”точно така”. Означава, че правим избор дали да приемем идеите зад тази история като своя истина и така да привлечем в живота си конкретно изживяване. Или да го преценим като неприемливо за нас.

Толкова от мен за реалността и художествената реалност.  

Впрочем, без да има пряка връзка с него, Калигула е имал своите ”единици, които споделят идеите му” и това са все жени, оставили траен отпечатък в епохата, когато изкуството е процъфтяло след векове потисничество на жената и изкривени ценности на неравенство, наричани ”морал“.

Следващият път ще ви разкажа за някои от тях. 

h
Снимка: Thinkstock

Прочети още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти