Имам любовни отношения с извънземни

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Fake news – фалшивите новини са една от темите на деня и една от пробудите на деня. Оказва се, че ни манипулират много, отдавна, масирано и …ефективно.

Измислената „новина“, естествено не е новина, защото е измислена, но е манипулация.

Безобидният тип води по кликване в материала на  публикувалата медия, за да й осигури рекламодатели и рейтинг. 

Заглавията като „Шок и ужас!“, „Скандално!“, „Извънредно!“, „Брутално!“ + снимка дърпат внимание по-голямо от това на сериозните медии и истинските новини. Затова и заглавието на този текст е такова.

Пробвах наскоро– работи. Bairak.bg е платформа, която  ти помага да направиш фалшива новина за себе си или за приятели и да я публикуваш в социалните мрежи. Избираш заглавие, снимка, текст и – постваш. Моята новина, създадена за минута и половина, събра повече рейтинг от всичко, публикувано в страницата на предаването и което си струваше наистина.

Заглавието е: „Ива Дойчинова в любовни отношения с извънземни.“ (www.bairak.bg/skandalno-iva-dojchinova-v-lyubovni-otnosheniya-s-izvnzemni/)

Твърде много кликания, да, но хората поне се позабавляваха с елементи на размисъл, надявам се. Защото отваряйки „новината“ получаваш  информация за това как да разпознаеш фалшиментото, а  мотото е: „Ти си това, което четеш.“

Мъдро, наистина. Ти си и това, което чуваш, ти си и това, което гледаш, ти си и това, на КОЕТО ВЯРВАШ от чутото, прочетеното и видяното.

Ти си това, на което се доверяваш. А отдавна твърдения  като „Гледах го по телевизията, чух го по радиото, писаха го във вестника“ не издават разум. Толкова отдавна, че медиите го приравняват с рождението си. Колкото са сериозните и отдадените, толкова са и манипулативните. А манипулацията означава да ви направят овца. Послушна, страхлива, водена и вярваща.

И с това отиваме към по-сериозната част от заплахата, наречена Fake news – когато ракети Томахоук се изстрелват в името на справедливостта срещу употреба на оръжие за масово унищожение, а жертвите се оказват възкръснали в снимки от мобилен телефон на съмняващ се човек. Възниква нормалното съждение – имало ли е такава атака или е имало много статисти, за да се предизвика определена и желана реакция? „Жертвите“ се почесваха, разтягаха, говореха си… нормално. Официалните камери още не са включени.  На „високо ниво“ видеото не се обсъжда. Сериозните анализи идват много след като бомбите са избухнали.

Овцата е хубаво животно – дава мляко, вълна, агънца. Водят я, пасат я, стрижат я. За нея са написани чудни страници от Оруел във „Фермата“.

Овцата не избира свободата. Тя избира този, който я храни и дои. Т.е. да си овца е нормален и разбираем избор.

Ако искаме да сме  хора  -  трябва да знаем истината. Истинските новини не са лесни за разпознаване. Налага се да проверяваме. Налага се да се съмняваме. Налага се да мислим.  Налага се да изчакваме. Налага се да не вярваме на „бърза“ храна за умовете и емоциите ни.

Информацията не е консумация. Тя е повод за избор, но ако е проверена. Във време, в което натискането на мишката храни фалшиви медии и гладни амбиции – не бързайте да се доверявате.

Ти си това, на което се доверяваш.

PS: В любовни отношения съм с извънземните, но досега не съм ги виждала. В сферата на платоничното взаимно очакване сме...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти