„Имало едно време... в Холивуд“: Безсмъртният Ал Пачино – живата легенда на актьорското изкуство

Ал Пачино
Снимка: Getty

Днес великият Ал Пачино навършва 80 години!

Пръстите ми са замръзнали над клавиатурата, сърцето ми тупти осезаемо, а мозъкът ми се опитва да създаде максимално силни думи за началото на този текст. Предполагам, че така са се чувствали оригиналните автори на космогоничните древногръцки митове. В света, в който аз живея и си изкарвам прехраната, света на киното, човекът, за когото ще пиша сега, е бог.

Не, не сравнявам Алфредо Джеймс Пачино с Всевишния, той не е едноличният създател на модерната филмова индустрия, но определено е дал своя огромен принос за това. В този смисъл вероятно може да се сравни с някое елинско или римско божество. Пачино е първообразът на звездата на Новия Холивуд от 70-те години, наследникът на великите класици от Златната ера на американското кино, радикално различен от всички тях и от бляскавия им имидж.

Ал Пачино
Снимка: Getty
 Ал Пачино през 1974 г. 

Той мрази светлината на прожекторите, откровено се срамува от това да говори публично и не желае да занимава обществеността с реалната си персона. Животът и кариерата му са в измислените личности, които изгражда на екрана с неповторима експлозивна енергия. Актьорският му процес започва и завършва с разбирането на техния вътрешен, емоционален, на техните съкровени желание и страхове.

Най-великите цитати на Ал Пачино >>>

Щом веднъж успее да постигне това, Пачино е способен да изиграе когото и да е с безподобна, стопроцентова автентичност. За разлика от съвременника си Робърт Де Ниро, с когото е сравняван през цялата си кариера, той рядко е качвал или свалял драстично килограми за някоя от ролите си, нито пък е карал колегите си на снимачната площадка да го адресират с името на персонажа му или нещо подобно.

Робърт Де Ниро Ал Пачино
Снимка: Brenda Chase/Hulton Archive Getty
Ал Пачино и Робърт Де Ниро през 1982 г.

Не, Пачино работи отвътре навън. Изконният му талант и чувствителността му са по-силни от каквато и да е предумишлена физическа подготовка за роля. Знам, че този уебсайт не е мястото за спортни аналози, но Ал Пачино е Лионел Меси на актьорската професия, а Робърт Де Ниро е Кристиано Роналдо. Почти невъзможно е да се посочи кой е по-добрият измежду двамата и светът е съвършено разполовен в мненията си по въпроса.

Единият – по-нисичкият – от двамата постига феноменалните си резултати изцяло посредством вроденото си разбиране за играта, независимо дали става дума за актьорска или футболна, а другият поставя смайващи рекорди с цената на изумителни физически усилия и непосилни приготовления. Те са орисани да бъдат сравнявани завинаги, с равен брой индивидуални отличия и фенове по света.

Ал Пачино
Снимка: Getty
 Ал Пачино и Робърт Де Ниро през 2019 г.

А истината е, че всеки техен съвременник трябва да е просто благодарен, че живее или е живял във възхода на техните кариери. Представянията им на футболните терени или пред филмовите камери ще бъдат изучавани от десетки поколения напред във времето, а историята ще спре да търси отговор на това кой е по-добрият и заслужено ще ги увековечи завинаги.

Да, това е неповторимият Ал Пачино, един от най-великите актьори на своето поколение и една от звездите на най-актуалния филм по киносалоните в момента, „Имало едно време... в Холивуд“. Но трудно е щял да придобие настоящия си статут без помощта на режисьора Франсис Форд Копола в зората на кариерата си.

Най-великите цитати на Ал Пачино >>>

Ал Пачино
Снимка: Sony Pictures Entertainment
  Ал Пачино в „Имало едно време... в Холивуд“

Копола се бори в продължение на месеци с продуценти от студиото Paramount Pictures да повери ролята на Майкъл Корлеоне в „Кръстникът“ именно на Пачино, американец от италиански произход, също като измисления персонаж на писателя Марио Пузо. Продуцентите искат по-утвърдена и популярна звезда като Робърт Редфорд в ключовото амплоа, но в крайна сметка скланят глави пред Копола.

Резулататът са две от най-паметните, разтърсващи, емоционално завършени актьорски изпълнения в цялата история на киното. В ролята Пачино демонстрира невиждан драматичен усет въпреки ограничения си професионален опит и изключителна способност да използва всички изразни средства на професията си.

Ал Пачино
Снимка: Paramount Pictures
 Ал Пачино в „Кръстникът 2“

Трансформацията му от идеалист в „Кръстникът“ до безскрупулен мафиот, който нарежда убийството на брат си Фредо във втората част, е просто потресаваща с всичките си нюанси и пластове, които Пачино прави видими за всеки зрител. Представянето му в третия филм от поредицата също има своите безспорни достойнства, но носи недостатъците на един цялостно прибързан проект.

Всеки знае за фантастичните роли на актьора в култови хитове като „Кучешки следобед“, „Белязаният“, „Серпико“ и „Усещане за жена“, но кариерата му изобилства и с представяния, които не са така отчетеливо запечатани в паметта на популярната култура. Две от номинациите му за „Оскар“ – за главна мъжка роля в „И справедливост за всички“ от 1980 година и за поддържаща мъжка роля в „Гленгъри Глен Рос“ от 1992-ра – са сред най-добрите и точни примери за това.

Ал Пачино
Снимка: Warner Bros. Ent.
 Ал Пачино в „Кучешки следобед“

В първия от двата филма Пачино играе Артър Къркланд, много емоционален и психически лабилен адвокат, който е принуден да защитава в съда клиент, за когото знае, че е виновен за престъпленията, в които е обвинен. Градацията на напрежението в лентата като цяло и в психиката на героя Къркланд в частност е постепенна и съвършено степенувана. А кулминацията, както и сами можете да се досетите, е нещо незабравимо.

Пачино изригва като вулкан в почти десетминутен монолог, който надскача която и да е известна екранна реч на редица други кинозвезди, но е просто поредното зашеметяващо слово в кариерата на актьор, известен с експлозивната си енергия. Подобни моменти има в много от филмите на легендарния изпълнител, но малко от тях са така въздействащи като финалната сцена от „И справедливост за всички“.

Най-великите цитати на Ал Пачино >>>

Ал Пачино
Снимка: New Line Cinema/Zupnik Enterprises
 Ал Пачино в „Гленгъри Глен Рос“

В „Гленгъри Глен Рос“ пък Пачино показва впечатляващата си способност да приковава зрителското внимание върху себе си дори в компанията на други талантливи изпълнители като Джак Лемън, Ед Харис и Кевин Спейси. За да изиграе достоверно умел продавач на недвижими имоти, който покорява клиентите си с харизма и самоувереност, без да ги сплашва, той често е принуден да тушира своята експресивност и го прави със стопроцентова ефективност.

Представането му в легендарния филм „Жега“ на Майкъл Ман, в който за първи път споделя екрана с големия си конкурент Де Ниро, също е пример за многообразието на неговите способности. В повечето си сцени Пачино ръкомаха като диригент и артикулира гръмко, но в най-известния момент от цялата лента, няколкоминутния му диалог с персонажа на Де Ниро в крайпътно кафене, актьорът говори бавно, спокойно, ясно и делнично като който и да е от нас, зрителите.

Ал Пачино
Снимка: Warner Bros. Ent.
 Ал Пачино в „Жега“

За Пачино има да се каже още много, но на 1000-ната дума смятам, че е редно да спра да тествам читателското търпение преди тази статия наистина да се е превърнала в нещо като мит на свой ред. Всеки от нас може да превърне колекцията си от филми в олтар на бога на актьорското изкуство и няма да съжалява, а нека се надяваме, че след „Имало едно време... в Холивуд“ ще има и още много негови роли, на които ще отдаваме почит.

Най-великите цитати на Ал Пачино >>>

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти