„Имало едно време... в Холивуд“: Ветеранът Кърт Ръсел – най-верният мъж в шоубизнеса

кърт ръсел
Снимка: Getty

Най-добрите филми, които гледаме, често са продукт на дълги професионални партньорства, за които четем статии и дори книги. Скорсезе и Де Ниро, Бъртън и Деп, Нолан и Бейл... списъкът е много дълъг, но качеството на проектите на тези именити тандеми говори красноречиво за това колко е важно в Холивуд да имаш познат, надежден и лоялен партньор.

Кърт Ръсел е именно такъв човек. В личния си живот той се е утвърдил като най-верният мъж в Холивуд, а в кариерата си е работил по няколко пъти с редица големи имена зад кинокамерата. Малко хора знаят кой е бил първият прочут продуцент, силно впечатлен от Ръсел, но името му е ясен знак за качествата на актьора още от тийнейджърските му години.

кърт ръсел
Снимка: Getty

Мъжественият герой, когото познаваме днес, е започнал кариерата си още като 11-годишно момченце през 1962-ра с много появи в телевизионни и филмови проекти на Disney. Талантът му пред камерата е забелязан не от кого да е, а от самият Уолт Дисни, легендарният мъж, на когото е кръстено най-могъщото филмово студио днес.

Очевидци и близки на Дисни потвърждават близката връзка между митичния продуцент и младия актьор. Ръсел не чувства напрежение в разговорите помежду им, тъй като намира много прилики между Дисни и собствения си дядо. Дисни пък на свой ред се възползва от възможността да изследва как работи ума на дете, тъй като персонифицира основната му целева аудитория.

кърт ръсел
Снимка: Getty

Приятелството им довежда до това, че през 1966 година, когато Дисни умира на възраст от 65 години, последната бележка, надраскана и оставена на бюрото му, е именно с името на Кърт Ръсел. Парчето хартия е запазено и още може да бъде видяно във възстановката на офиса на Уолт Дисни в студийния комплекс, наред с наградите му „Оскар“ и други любопитни предмети.

Надали дори легендарният Дисни е можел да предположи, че младежът, на когото очевидно се е възхищавал и когото е искал да обвърже с дългосрочен договор към студиото си, ще се превърне в легенда на свой ред и кариерата му ще продължава над 50 години по-късно. Но именно това е началото на приказката за Кърт Ръсел, която продължава и до днес.

кърт ръсел
Снимка: Getty

След броени дни ще го гледаме в ролята на опитен каскадьор в „Имало едно време... в Холивуд“, новият филм на Куентин Тарантино, поредният визионер, който е изградил успешно партньорство с Ръсел. Toва ще е третият им съвместен проект след главната роля на актьора в Grindhouse: Death Proof от 2007 година и ключовото му превъплъщение в „Омразната осморка“ от 2015-та.

Съвместната работа на Ръсел с друг известен режисьор, Джон Карпентър, пък му изгражда имиджа на екшън герой, с който е популярен и досега. Проектите им „Нещото“, „Големи неприятности в Малкия Китай“, „Бягство от Ню Йорк“ и „Бягство от Ел Ей“ са сред най-култовите ленти на 80-те години и до днес са сред най-редовно излъчваните филми по телевизиите в цял свят.

Друг безкрайно популярен екшън с участието на актьора е „Танго и Кеш“, в който Ръсел си партнира безупречно със Силвестър Сталоун. Химията помежду им се превръща в еталон в жанра и в наши дни рядко могат да се видят тандеми от толкова равностойни като качества екшън звезди, способни да балансират страхотен хумор, физически подвизи и автентична драма.

кърт ръсел
Снимка: Getty

Но Кърт Ръсел категорично не е типичен екшън герой. Да, ъгловатата брадичка, симетричните черти и мъжественият глас са класически черти на този тип актьори и са донесли на Ръсел много роли в традиционни екшъни, ала никой актьор, чиито превъплъщения се простират от Елвис Пресли до Дядо Коледа, не може да бъде поставен в същата категория като Долф Лундгрен или Стивън Сегал, например.

Способността на звездата да имитира Краля на рокмузиката е толкова очевидна, че Ръсел играе Елвис в няколко различни филми и сериали, включително в класиката „Форест Гъмп“ от 1994 година. За изпълнението си като Пресли в телевизионния филм „Елвис“ от 1979-та актьорът е номиниран и за „Еми“ в категорията за главна мъжка роля. Лентата е режисирана от гореспоменатия Джон Карпентър, откъдето тръгва и вече описаното успешно партньорство между двамата.

Вероятно най-известната роля на Ръсел от последните няколко години, с която със сигурност е привлякъл вниманието на много млади, незапознати с творчеството му зрители, е тази на Его от „Пазителите на галактиката, част втора“ на Marvel Studios. Персонажът на актьора е почти всемогъщ и е баща на главния герой Питър Куил, изигран от Крис Прат. Драматичният заряд на сцените помежду им е сред основните причини лентата да се счита за подобрение спрямо предшественика си.

кърт ръсел
Снимка: Getty

Всички изброени дотук филми са опции за приятно прекарана филмова вечер у дома и са причини да уважавате Кърт Ръсел като професионалист, но почитателите на таблоидите се възхищават на актьора поради съвсем друга причина. Тя е връзката му с актрисата Голди Хоун, с която са двойка още от 1983 година и са заедно до днес, при това без да са се женили!

Сами можете да си направите сметка колко необичайно звучи и изглежда това в Холивуд, където звездните двойки се събират и разделят под път и над път. Но въпреки факта, че Хоун и Ръсел се запознават още в началото на кариерите си и че вече имат по един провален брак зад гърба си, когато започват да излизат, а Хоун дори има и дъщеря – актрисата Кейт Хъдсън, двамата остават заедно, макар и да не се женят, и днес са еталон за перфектна двойка.

кърт ръсел
Снимка: Getty

Макар и да носи фамилното име на биологичния си баща, Кейт Хъдсън счита именно Кърт Ръсел за свой татко и наскоро представи родителите си на церемония, на която двамата получиха символично поставени една до друга звезди на Алеята на Славата на Холивуд. Ръсел и Хоун имат няколко филма заедно зад гърба си, като най-известен от тях със сигурност е очарователната, многократно копирана романтична комедия „Зад борда“.

В момента Кърт Ръсел вече е на 68 години, но участията му във филмите на Тарантино, в последните части от поредицата „Бързи и яростни“ и в „Пазителите на галактиката, част втора“ го правят по-актуален през 2019 година, отколкото е бил през 2009-та или дори през 1999-та. Очевидно е, че последната му роля все още е далеч напред във времето, и няма да бъде учудващо, ако междувременно Академията припознае многократно доказания му талант с номинация за „Оскар“.

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти