„Имало едно време в Холивуд“: Суперзвездата Леонардо ДиКаприо - лидерът на едно поколение

леонардо дикаприо
Снимка: Getty/Gulliver

Вече отминаха повече от две десетилетия, откакто „Титаник“ на Джеймс Камерън потъна с гръм и трясък на големия екран, а един младеж с бебешко лице, зализана коса и поразяващо сини очи замръзна във водата до разбития кораб.

Винаги ще съществува въпросът дали все пак нямаше място и за него върху плаващата дъска, на която се спаси красивата му приятелка, но последвалият прогрес на кариерата на Леонардо ДиКаприо показва, че Джак Доусън в крайна сметка се е удавил за добро.

титаник
Снимка: 20th Century Fox

Надали ще намерите нормален хетеросексуален мъж, на когото ДиКаприо е станал фаворит непосредствено след „Титаник“. Причината не е в слабо или неуместно актьорско представяне, тъй като и в „Титаник“, както във всеки друг свой проект, Леонардо прави съвършено това, което сценарият изисква от него и играе ролята напълно компетентно и адекватно.

Причината е изцяло в захаросания външен вид и изтърканото псевдобунтовно поведение на героя му Джак Доусън, с когото ДиКаприо става неразривно обвързан вследствие на нечувания комерсиален успех на „Титаник“. Самият аз израснах с този образ на актьора в съзнанието си и дълго време не можех да го приема като сериозен, зрял изпълнител на главни роли.

титаник
Снимка: 20th Century Fox

Но за щастие, представата ми се разчупи в началото на текущото десетилетие. Все още помня как в две поредни вечери гледах у дома си „Генезис“ на Кристофър Нолан и „От другата страна“ на Мартин Скорсезе, след които никога не погледнах Леонардо ДиКаприо по същия начин, както преди. След това не само не избягвах филмите с негово участие, но дори побързах да наваксам с филмографията му.

А тя наистина не е нищо по-малко от изключително впечатляваща. Независимо дали го харесваме или не, ДиКаприо по всяка вероятност е най-голямата филмова звезда на своето поколение. Кариерата му включва съвместни проекти с почти всички легендарни живи и все още активни режисьори днес: Спилбърг, Нолан, Тарантино, Камерън, Истууд, Скот, Алън, Рейми, Иняриту и много други.

леонардо дикаприо
Снимка: Getty/Gulliver

Ролите му варират от реални исторически личности като Джей Едгар Хувър и Хауърд Хюз до класически литературни персонажи като Ромео и Джей Гетсби, от находчиви екшън герои като Дани Арчър от „Кървав диамант“ и Доминик Коб от „Генезис“ до по-статични личности като семейния мъж Франк Уийлър от „Пътят на промените“. За ДиКаприо няма непристъпни артистични територии.

Той е лидерът на генерацията след тази на Том Круз, той е вечният претендент за наградата „Оскар“, той е постоянният водещ кандидат за главната роля в който и да е следващ голям проект на Холивуд. А всъщност паралелите между ДиКаприо и великия Круз са повече от един.

Първата популярна роля на Круз като тийнейджър е в „Рискован бизнес“ от 1983-та. Точно десет години по-късно, през 1993-та, също толкова младият ДиКаприо на свой ред изгрява в „Защо тъгува Гилбърт Грейп“. Ранният етап от кариерата на Круз достига своя триумфален завършек през 1986-та с „Топ Гън“, който го превръща в международна суперзвезда; по същия начин „Титаник“ изстрелва ДиКаприо в най-висшия ешелон на Холивуд 11 години по-късно, през 1997-ма.

леонардо дикаприо
Снимка: Getty/Gulliver

Еднаквият ход на кариерите им се прекъсва именно след „Титаник“. Ако след „Топ Гън“ Круз се посвещава на това да бъде най-пословично отдаденият на професията си екшън герой в световното кино, то след „Титаник“ Леонардо поема трудната мисия да бъде приет насериозно от аудиторията въпреки изградения му сладникав образ като Джак Доусън. И Круз, и ДиКаприо постигат успешно целите си.

Ако Леонардо има някого, на когото да благодари за професионалния си възход и за успешното превъзмогване на захаросания си имидж, освен на самия себе си, това със сигурност е легендарният режисьор Мартин Скорсезе. През 2002 година той приема под мощното си крило ДиКаприо и му поверява главните роли във всичките си четири филма от миналото десетилетие.

Актьорът се отблагодарява на по-възрастния си покровител със страхотни представяния в „Бандите на Ню Йорк“, „Авиаторът“, „От другата страна“ и „Злокобен остров“. Благодарение именно на масовата популярност на ДиКаприо, въпросните филми се превръщат и в най-доходоносните в кариерата на Скорсезе.

леонардо дикаприо
Снимка: Getty/Gulliver

И четирите ленти винаги си струват гледането, независимо колко пъти сте ги гледали вече, особено „От другата страна“, заслужено отличен с „Оскар“ за най-добър филм през 2007 година. Сътрудничеството между ДиКаприо и Скорсезе продължава и през настоящото десетилетие с „Вълкът от Уолстрийт“ от 2013-та, в който актьорът прави безспорно най-силната роля в кариерата си дотук.

В амплоато на Джордан Белфорт той загърбва изцяло всякакъв звезден имидж и отвращава, очарова, разсмива и разплаква с една и съща ефикасност. Действието на тричасовия филм на Скорсезе проследява главния герой през всички крайности, през които преминава, и го очертава като многопластова личност, за която всеки зрител поотделно може да си направи извод и оценка.

Това позволява и на ДиКаприо да разгърне до край актьорските си способности в ролята, макар и да не получава „Оскар“ за нея, а за едноизмерното си, гротескно представяне в „Завръщането“ на Алехандро Иняриту от 2015-та, с което Академията доказа окончателно, че в чести случаи дава златните си статуетки за цялостни заслуги на номинираните актьори в съответната година, а не за конкретните им роли.

леонардо дикаприо
Снимка: Getty/Gulliver

Между колаборациите си със Скорсезе, ДиКаприо участва и в редица други успешни проекти, сред които безспорно изпъква „Генезис“ на Кристофър Нолан от 2010 година. Лентата печели над 800 милиона долара в приходи от целия свят и е номинирана за осем награди „Оскар“, от които печели четири. В главната роля Леонардо комбинира елементи от много от известните си представяния и създава паметен герой в лицето на крадеца на идеи и сънища Доминик Коб.

След броени дни очакваме завръщането на ДиКаприо на големия екран след четиригодишно отсъствие във филма на Куентин Тарантино, „Имало едно време... в Холивуд“. Като зрители, можем да се надяваме, че това прекъсване в кариерата му ще е било единичен случай и Леонардо ще се върне към редовната направа на поне един филм годишно. Америка има нужда от малкото си останали филмови звезди, а в наши дни малко хора са по-големи звезди от Леонардо ДиКаприо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти