Хю Джакман на 54: Безсмъртният супергерой се завръща

Хю Джакман
Снимка: Getty

Днес своя 54-ти рожден ден празнува изключителният Хю Джакман. Актьорът наскоро влезе с гръм и трясък в новините от сферата на киното с невероятната вест, че ще се завърне още веднъж към ролята на Логан/Върколака, супергероя от поредицата „Х-Мен“, който Джакман е играл цели девет пъти на големия екран. И ако някой на планетата ни е способен да изиграе неостаряващ мутант на възраст от вече 54 години, това със сигурност е Джакман.

Новината може да бъде приветствана от почитателите на актьора и от друга гледна точка. Името на Джакман спря да се чува толкова често във глобалните филмови дискусии онлайн след 2017 година, когато изигра Логан за последно в трогателния, прекрасен едноименен филм на Джеймс Манголд, който бе номиниран за „Оскар“ за сценарий, и цирковия изпълнител и предприемач П. Т. Барнъм в комерсиалния хит „Най-великият шоумен“.

Хю Джакман
Снимка: Niko Tavernise - © TM & © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation

Факторите за това са няколко и някои от тях бяха извън контрола на Джакман. На първо място, пандемията от коронавирус почти буквално спря въртенето на света – в това число, и развитието на филмовата индустрия – вследствие на което много звездни имена замръкнаха за определени периоди.

На второ място, самият актьор предпочете да се фокусира повече през последните години върху театралните си изпълнения, които му носят критическо признание почти всеки път, когато реши да се върне на сцената, но не вдигат степента на неговата популярност. На трето място, но не и по важност, филмите на Джакман след 2017 година просто не бяха толкова впечатляващи.

Заглавия като „Фаворитът“, където австралиецът игра опозорения кандидат за американския президентски пост Гари Харт, и „Лошо образование“, в който изпълни ролята на чаровен корумпиран преподавател в училище, бяха лансирани като „Оскар“-ови претенденти, но останаха далеч от такава степен на критическо одобрение. В нито един от двата случая вината за това не падна върху Джакман, чиято отдаденост към ролите му е добре известна.

С „Игра на спомени“ звездата имаше налице потенциален хит – сюжетната концепция от жанра на научната фантастика бе интригуваща, лентата имаше дързък млад режисьор и Джакман споделяше изпепеляваща химия с ослепителната си екранна партньорка Ребека Фъргюсън. За съжаление, филмът бе една от жертвите на меко казано неадекватната маркетингова стратегия на студиото Warner Bros. да пуска продукциите си паралелно по кината и на платформата НВО Max.

Петте най-големи филмови звезди за 2018 година: Ребека Фъргюсън

Поради тази причина проектът се превърна в грандиозен финансов провал – регистрира приходи от само 16 милиона долара при бюджет от почти 70 милиона. Вината за това отново не падна върху Джакман, но репутацията му неминуемо пострада. Що се отнася до най-актуалния му филм, „Синът“ на Флориан Зелер далеч не пожъна същите фестивални успехи в последните месеци и не провокира същите възторжени отзиви като „Бащата“ на същия режисьор и сценарист.

Хю Джакман
Снимка: Getty

Затова и надали има смисъл феновете на Джакман да таят дъх в очакване любимецът им да бъде номиниран за „Оскар“ тази година. Но след новините от миналата седмица определено има към какво да гледат с нетърпение в бъдещето.

Хю Джакман е Върколакът. За разлика от много други роли на супергерои, които вече са били изигравани от цяла върволица талантливи изпълнители, Логан на големия екран винаги е имал само едно лице – това на Джакман, оградено от израснали бакенбарди и буйна коса. Връзката между актьор и персонаж е толкова тясна, че на целия свят му е трудно да си представи героя в друго изпълнение.

Хю Джакман
Снимка: © 2017 Marvel. TM and © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation

Затова и новината, че звездата се завръща към знаковата си роля, бе посрещната от мнозинството с радост и голям интерес. Но все пак има и хора – към тях се числя и аз самият – които изпитаха тревога при тази вест. Джакман се сбогува с Върколака с фантастично изпълнение в „Логан“ през 2017 година. Филмът неслучайно бе номиниран за „Оскар“ за сценарий – емоционалният, личен, брутален и реалистичен тон на повествованието доведе до изключително трогателни моменти.

Това бе лебедовата песен на Джакман като неостаряващия герой с регенеративен фактор, който му позволява да се лекува светкавично от почти всякаква травма. Затова и немалко хора бяха доволни от идеята това да е последния път, в който да го видим в амплоато. Но през 2024 година австралиецът отново ще сложи страховитите нокти от адамантий, за да участва в „Дедпуул 3“ с приятеля си Райън Рейнолдс.

Проектът ще има коренно различен тон от „Логан“ – филмите за Дедпуул са сатира в най-висша степен, ленти, в които главният герой дори си позволява да се обръща директно към публиката, за да си направи поредната безумна шега, която може и да се отнася до нещо от нашата собствена действителност, а не от сюжетния свят. Тук се таи и надеждата на тези, които останаха огорчени от новината, че „Логан“ няма да е последният филм на Джакман като Върколака.

Предвид хумористичния тон, продукцията може да направи съвсем друга интерпретация на персонажа, без да се отрича или да премахва от филмовия канон емоционалните приключения на героя в „Логан“. Встрани от някои перфектно изиграни моменти на черен хумор, Джакман досега не е имал възможност да изиграе Върколака в подобна сюжетна среда.

Райън Рейнолдс Хю Джакман
Снимка: Getty

Освен това той и Рейнолдс вече потвърдиха изрично, че съвместният им филм ще се развива хронологично преди събитията от „Логан“ и няма да има отношение към тях. И ето тук идва момента, в който трябва да отчетем таланта на Джакман, отдадеността му към физическата му форма и, разбира се, гримьорите, които работят с него по филмите за Върколака.

Колко 54-годишни актьори могат да изиграят по-млада версия на свой стар персонаж, когато самите те са остарели с почти 10 години от снимките на предишния филм? По всяка вероятност се броят на пръстите на едната ръка, но Хю Джакман безспорно е сред тях.

Затова и гледаме напред към по-нататъшната му кариера на 54 с надежда и интерес – с Върколака и отвъд него.

Хю Джакман
Снимка: 20th Century Fox

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти