Петте най-големи филмови звезди за 2018 година (втора част)

ребека фъргюсън
Снимка: Getty/Gulliver

Големите звезди, в която и да е професия на този свят, най-често изгряват млади. Киното е особено добър пример за това, с изпълнители като Крисчън Бейл и Сърша Ронан, които правят първите си паметни роли на крехката възраст от 11 или 13 години. Но и това неписано правило, като много други, има своите изключения.

И Ребека Фъргюсън, една от най-търсените и актуални актриси на планетата в края на 2018 година, е пример за това. Участията ѝ на големия екран до 2014 година са не повече от шест, ограничени са до роли в родната ѝ Швеция и три от тях са в късометражни филми.

Когато през 2014-та тя все пак си осигурява участие в американски блокбъстър със световно разпространение, амплоато ѝ е на доста тривиална дама в беда в „Херкулес“ с Дуейн Джонсън. Тогава Ребека е на 31 години и на всичкото отгоре е вече майка на 7-годишно дете. Но главната роля на кралица Елизабет Удвил в британския телевизионен сериал „Бялата кралица“ показва, че за актрисата възрастта не представлява ограничение от какъвто и да е тип. Професионалният ѝ растеж продължава през 2015 година с водеща воля в „Мисията невъзможна: Престъпна нация“, един от най-високо оценените екшън филми за последното десетилетие.

Героинята ѝ Илса Фауст е представена като първия женски еквивалент на централния персонаж на поредицата, Итън Хънт, изигран от легендата Том Круз. Тя е не по-малко способна и остроумна и преживява не по-малки емоционални конфликти от него в света на шпионажа. Критиката приема героинята и изпълнението на Фъргюсън в ролята изключително позитивно. Това ни довежда и до настоящата 2018 година.

„Мисията невъзможна: Разпад“, шестата част от поредицата и непосредственото продължение на „Престъпна нация“, се превърна в най-големия хит на изминалото филмово лято, а Ребека Фъргюсън отново си заслужи аплодисментите на критиците със завръщането си в ролята на Илса Фауст. По-самостоятелна отвсякога, героинята преживява свое собствено емоционално пътуване в рамките на сюжета, встрани от основната линия на протагониста.

Разкъсана между дълга към страната си, желанието си да се върне у дома и приятелството си с Итън Хънт, тя е принудена да вземе редица тежки решения от стратегическо значение за действието, докато продължава да се бие, стреля, шофира и шпионира също толкова ефективно, колкото и в „Престъпна нация“.

ребека фъргюсън
Снимка: Getty/Gulliver

На персонажа до голяма степен помага и фактът, че в нито един момент тя не се превръща в романтичен интерес на главния герой. Интимният ѝ живот е оставен настрана, а личността ѝ е разгърната като подобаваща главна героиня със собствени цели и нагласи. Бидейки първият женски еквивалент на екшън герой на Том Круз, Ребека Фъргюсън разбива дълго съществуващ стереотип в жанра, записва името си в историята на киното и еднолично се превръща в една от най-интригуващите актриси в Холивуд към момента. Но талантът ѝ далеч не се ограничава до тази единствена роля, колкото и важна да е тя.

Въпреки факта, че пристига в Холивуд едва преди четири години, и то на възраст от 31, способностите ѝ са вече доказани в исторически продукции като вече споменатия сериал „Бялата кралица“, драми като „Флорънс Фостър Дженкинс“, трилъри като „Снежният човек“ и „Момичето на влака“, както и дори в научнофантастичен хорър като „Признак на живот“.

ребека фъргюсън
Снимка: Getty/Gulliver

Ала отиващата си година принадлежеше на Ребека, колкото заради ролята ѝ в „Мисията невъзможна: Разпад“, толкова и заради превъплъщението ѝ като оперната певица Джени Линд в хитовия мюзикъл „Най-великият шоумен“, който експлодира по киносалоните в началото на 2018-та. Лентата записа приходи в размер над 430 милиона долара.

Саундтракът от нея на свой ред пожъна колосален успех и след като записа страхотни продажби в оригинал, студиото зад филма издаде и компилация от кавър версии на песните от лентата. Изпълнителят на главната роля Хю Джакман дори обяви, че ще тръгне на световно театрално турне през 2019 година, в което ще изпълнява песните си от „Най-великият шоумен“ и други свои музикални роли.

В своята роля Ребека Фъргюсън с лекота изгражда портрет на ефирна красота и недостижима елегантност, който служи като антипод на сценичните изпълнители от цирка на главния герой, повечето от които са с една или друга физическа деформация. Същевременно героинята ѝ чувства не по-малък конфликт от тях, хваната в капана на фалшивия аристократичен свят, в който е заключена заради своя талант и своя изключителен външен вид.

ребека фъргюсън
Снимка: Getty/Gulliver

С тези две роли през 2018 година няма как да не очакваме забележителни неща от Ребека и през 2019-та. Тя ще играе ролята на класическата зла магьосница и съблазнителка Моргана в „Момчето, което можеше да бъде крал“, фентъзи приключенски филм за хлапе от 21 век, което намира и успява да изтегли меча на крал Артур, Ескалибур, в наши дни.

Освен това, актрисата ще участва и в „Men In Black International“, четвъртата част от поредицата „Мъже в черно“, която ще се фокусира над британския клон от организацията, с чиито американски агенти К и М се запознахме отлично в първите три филма. Ролята ѝ не е известна, което предполага, че Фъргюсън може и да играе извънземна нашественичка.

ребека фъргюсън
Снимка: Getty/Gulliver

Не на последно място, красивата шведка ще играе и антагонистката в „Доктор Сън“, филмовата адаптация на едноименния роман на Стивън Кинг, който на свой ред е продължение на класиката „Сиянието“. Героинята на Фъргюсън ще има телепатични способности и ще трябва да се изправи срещу порасналия Дани Торънс именно от „Сиянието“, който ще се играе от Юън МакГрегър.

Надали младата Ребека си е представяла какви ползи ще извлече от това, че е постъпила в англоезично училище в Стокхолм и че от малка е била възпитавана както на шведски, така и на английски език. Но бидейки редовни посетители на киносалона, със сигурност сме благодарни, че е станало така.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти