Халюцинация ли е духовното пробуждане?

Халюцинация ли е духовното пробуждане?
Снимка: iStock

Михаела Петрова

Гледах наскоро сериал, в който една от линиите на повествованието засягаше тийнейджъри от Силиконовата долина, които играят игра, която от виртуална, преминава в реална, но все така ирационална. Трябваше да разберат как да проникнат през сложен лабиринт, до най-високото ниво на къща, която има прозорец с розетка.

Почти същия като на Нотр Дам и други катедрали, в които е интегриран символът на „всевиждащото трето око“. В някакъв момент се оказа, че в тази къща има газ, който създава халюцинации и за да стигнат до отговора, който търсят, трябва да преминат през предизвикателствата на това изменено съзнание, което се нарича „халюцинация“.  

Сетих се за книгата „Третото око. Доктор по божественост. Портал към трансцедентното осъзнаване“ на Сюзън Шумски, където наред с разнообразна информация, свързана с пътя към духовно просветление и всичката възможна терминология, има и много научни и медицински факти.

Те може да са любопитни дори и за най-големите скептици, тъй като голяма част от изследванията, са патентовани от Комитет по скептични разследвания. Нямах представа, че има и такава институция, но се оказа, че има и Институт по гранични науки.  

Дори и най-големите скептици познават термина „трето око“. Древни рисунки и артефакти, го изобразяват визуално в средата на челото. Съществуват най-разнообразни практики и съвети за „отваряне на третото око“. Изобразено е и на банкнотата на долара като символ на просветление за човечеството. На практика, всички изображения на розетки под триъгълни или овални куполи в архитектурата на храмове и катедрали, символизират точно това.

Най-високата точка на еволюция, след чието достигане физическата смърт вече не е казус. Има и конспиративни теории, разбира се, но с тях няма да се занимавам. Като цяло, идеята, достигнала до нас през вековете, свързана с третото око е, че това е ключът към безсмъртието, както и мястото, от което избликва златният елексир. Лао Дзъ нарича това място „портал към небесата и земята“.

Почти всички известни древни мъдреци са успели да постигнат вътрешната алхимия, чрез която физическото тяло се превръща в християнското възкръснало тяло или светлинно тяло. Суфистите го наричат наднебесно тяло, таоститие – диамантено, будистите – леко тяло или тяло на дъгата, индийците – сида, херметиците – безсмъртно тяло. В този ред на мисли, християнското чудо на Възкресението е напълно в контекста на обичайна практика и висша цел в познатите на нашата цивилизация духовни и философски практики. Не случайно Христос е казал: „Това, което мога аз, го можете и вие, дори и повече“.

g
Снимка: iStock

На ниво физиология, този център е свързан с жлезата, наречена „епифиза“. Научни изследвания, наскоро са открили, че халюцюгенният химикал ДМТ (N-диметилтриптамин) се произвежда от епифизната жлеза.

Авторът на книгата „ДМТ: духовната молекула“, описва веществото като „първият ендогенен човешки халюциноген“. Изследователи на психеделичните наркотици го определят като „най-мощният халюциноген, известен на човека и науката“.

В това отношение, жените са „напред с материала“, защото организмът го произвежда по естествен начин при нормалното раждане. Тялото създава ДМТ и при други необичайни състояния - сексуален екстаз, силен физически стрес, състояния непосредствено преди смъртта, понякога и в медитация. Подобни преживявания често се описват като „психеделични пътешествия“ след прием на наркотици. Писателят и физик Клиф Пикоувър от въпросния Комитет по скептични разследвания твърди, че независимо от метода, по който се синтезира ДМТ, това „позволява на обикновените хора да се докоснат до паралелни вселени“.

g
Снимка: iStock

Съществуват предположения, че някогашните пророци са имали повече достъп до Господ, ангели, чудеса и визии, защото техните епифизни жлези са произвеждали повече ДМТ. Според тези учени, закърняването на тази жлеза, затварянето на „третото око“ се дължи и на електрическата светлина. Не случайно един от съветите за активирането ѝ е използването на маска за сън.

Счита се, че горящият храст на Мойсей е бил шаманско растение и пророкът е вдишал пушека. Мохамед погълнал растението „зърнеш“ преди да получи Корана. Традиционно тази билка се използва за лекуване на треска и малария. Бедуинските шамани са замесвали „евхаристичен хляб на светлината“ като смесвали стрит метеорит и северноафриканска акация. Твърди се, че таз исмес е била поглъщана и от Леонардо да Винчи и Микеланджело.

Напоследък учените наблюдават и нещо ново, което езотериците наричат „масово пробуждане“ – когато има промяна в електромагнитното поле на земята, това също води до  прилив на естествени телесни халюцигени. С това обясняват причината хората да стават по-възприемчиви в психично отношение, повишаването броя на сънищата и медиумната активност.

g
Снимка: iStock

В института по гранични науки в Оукланд, например, изследват биополетата на живите организми. Там са успяли да измерят, че при хората, които медитират мозъчните вълни са с по-висока честота от тези, които не медитират. Тази висока честота се асоциира с чувство на любов, радост, благодарност, ясновидство и детска почуда.

Съвсем реално е да се допусне, че това, което все още наричаме „халюцинация“ е напълно нормално състояние при повишаване на вибрацията на тялото, която е неизбежна в процеса на геомагнитните промени на самата планета. Разбира се, медитацията помага за адаптацията, за балансиране на стреса, който тялото неизбежно получава.

А „духовността“ не е пряко свързана с това дали правим добро. Освен в случаите, когато това ни създава стрес. Достигането до вибрацията, известна с термините „любов, радост, благодарност“ е свързана с промяна на собственото ни електромагнитно поле. Това понякога води до странни болежки, загуба на представа за времето, пълен хаос в главата, нервност или пълна апатия. Нормално е, организмът ни има нужда да се адаптира. Вода, сън, движение, прекарване на повече време сред природата, ароматерапията, помагат за този процес на адаптация. И така, поколение след поколение вероятно ще еволюираме до ниво, в което дори няма да съществуват понятия като „духовност“ и „халюцинация“.

g
Снимка: iStock

Според циклите от календара на маите, завършването на този процес ще се случи през следващите 5200 години. Тези от нас, които сега живеят на Земята са първото поколение, което усеща интензивно тези промени чрез тялото си – без шамански растения, дори и без наркотиците на поколението от 60-те. В този ред на мисли, важно е как ще преминем през този първоначален процес, заради генетичното наследство, което ще оставим на децата си. Колкото по-добре адаптирани гени, толкова по-добре за тях.

Почивайте си, пийте вода и не се притеснявайте, ако ви тресне някоя халюцинация. Не я приемайте обаче и като инстанция и насока, не я превръщайте в „религия“, дори и на своя живот. Ще има и други, по-противоречиви, по-парадоксални. Приемайте ги като вълни, които преминават през вас. В крайна сметка, духовност какво е? По-пълно интегриране, заземяване, на по-високочестотното ни ниво на съзнание, което наричаме „дух“.

g
Снимка: iStock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти