Хайде да си ги премерим... лайковете!

Хайде да си ги премерим... лайковете!
Снимка: Thinkstock

Лятото не иска да си отиде. Всеки е някъде по морето. С приятели, с любими хора, с роднини. Всеки си почива от ежедневието. Наоколо цари покой и красота. Шумът на вълните омиротворява. Дори писъците на чайките са поносими. Кое ме дразни ли?

Дразни ме, че като отворя Фейсбук и потокът ме залива: влюбени двойки се натискат, кифли правят муцуни, секси мадами се пекат по бански на слънцето, секси мадами стоят на брега на морето, секси мадами, които заемат всякакви пози ми се усмихват през екрана.

На пръв поглед звучи идеално, особено ако си мъж в разцвета на младостта си. Това, което ме тревожи е друго. Сега ще обясня...

Снимка: Thinkstock

Социалните мрежи ни отнеха правото на интимност. Те направиха така, че нищо да не остане незабелязано от погледите на зяпачите. Благодарение на тях, понятието „личен живот“ всячески изгуби своята тежест. Защо ли? Защото в днешно време всичко се случва пред погледа на всички. Ще дам няколко примера:

Влюбили сме се. Дай да се напишем, че сме във връзка. Решили сме да отидем до магазина, защо пък да не се тагнем там? Направили сме си татуировка? Айде бързо да се похвалим! Защо пък да не се направим на много оригинални?

Пътуваме към Гърция на почивка –  на задната седалка се чува женски глас: „Мило, къде ми е телефона да се напиша, че пътувам към Тасос?“ Купили сме си нова кола? Дайте веднага да я снимаме и да я качим в мрежата. Да се изфукаме, както подобава. Нека целият свят разбере какви сме гъзари!

Снимка: Thinkstock

Ще ви разкажа една случка. Преди две седмици бях в Созопол. Преподавах творческо писане по време на един фестивал. Прекарах си повече от прекрасно. Последната вечер имаше парти на плажа. Запали се и огън. Стана магия. И познайте какво? Хората вместо да седнат около огъня да си поговорят, започнаха да го снимат. За Инстаграм. За лайкове. Я вижте, какъв хубав огън, защо да не му сложим едно ефектче?

Имам усещането, че вече всички си мерим лайковете. Все едно е на живот и смърт. Все едно ще умрем, ако не ни харесват или коментират. Ако не сме център на вниманието и ако не сме под светлините на невидимите прожектори на своето его. Станали сме подвластни на егото си. Подчиняваме му се. Замерваме се със селфита, вместо с възглавници. 

Това е абсурдно. Това е висша суета. Суета, от която би следвало да се срамуваме. Кога станахме такива? Или времето ни направи такива? Идея си нямам, но е лошо. Лошо е да нямаш никакви ценности. Лошо е целият ти живот да се случва пред погледа на другите. Добре дошли е епохата на воайорството, където нищо не може да остане скрито. Биг Брадър вижда всичко.

Снимка: Thinkstock

 Някак се губи цялата романтика на нещата. И бездруго в наши дни романтиката е дефицит. Освен ако не купуваш цветя на гаджето си, за да ги снимаш за Фейса и да я тагнеш, разбира се. Как иначе? За какво си ги купил тия цветя, ако не запечаташ мига?

Точно тук има обаче една особеност. Когато запечаташ мига на лента – ти го убиваш. Заличаваш емоцията на конкретната секунда, в която се е случил. Така си мисля. Възможно е да съм прав. Възможно е да не съм. При всички случаи цялата тази информация ми идва в повече.

Не искам да участвам в чуждите филми. Не искам да слушам за чуждите драми. Не искам животът ми да е само и единствено между четирите стени на Фейсбук. Искам да изляза от този затвор. Излежах си присъдата. Отивам да си хвърля смартфона през прозореца. 

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти