Грипна емпатия с практически наръчник

Грипна емпатия с практически наръчник
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Когато се успокоиш, че не си сам в изживяването на нещо неприятно, дори то да е актуалният за сезона грип, обикновено започваш да се чувстваш малко по-добре. Защото даваш и получаваш. В случая, предимно съвети, но за разлика от непоисканите, тези са желани. Забелязах как се активара емпатията на моята стена в социалните мрежи, когато публикувах забавното наблюдение, че явно антидотът на тазгодишния грип е спирулината.

Признавам, първоначалната ми цел не беше да помагам на други, а леко да се заяждам, че фармацевтичните компании вече са наясно с тренда да се ползват хранителни добавки вместо антибиотици и затова са подготвили лекарство, чиято основна съставка съдържа протеинов екстракт от спирулина. Но публикацията ми бързо отключи желанието на хората от приятелската листа да препоръчват неща, които те ползват – за профилактика и лечение. В началото бях твърдо против продуктовото позициониране, защото не исках страницата ми да се превърне в място за маркетиране на продукти, но в течение на деня и коментарите под поста ми, жестокостта ми се сломи.

г
Снимка: Thinkstock

Осъзнах, че хората имат нужда от тази емпатия и поне тези, които коментираха под моя пост, не го направиха, за да продават някакъв продукт, а защото истински искат да помогнат. Затова създадох нова публикация, в която дадох възможността всеки да споделя своя опит с превенцията и лечението на упорития грип. Събраха се толкова полезни съвети, че ми е жал да ги оставя само на моята стена.

Пожелавам ви да останете здрави, но ако по някое време се разклатите от запушен нос, кашлица и започне да ви втриса, нищо не пречи да опитате някоя от изброените рецепти.

За париране на грип и настинка, при първи симптоми: 200 мл. черен чай, 50 мл. ром, 2 с.л. мед и сока на 1/2 лимон. Добре е да се пие два дни.

Профилактика: жив гел от водорасли, масло от черен кимион. Клеева тинктура – когато вече сме изпуснали нещата. Първите две се взимат превантивно за повишаване на имунитета. Дори да настъпи вирусът, му виждат сметката много бързо и боледуването протича кратко и леко.

г
Снимка: Thinkstock

„Превантивно от късна есен цялата фамилия приемаме по една лъжица сироп от бъзак, сутрин на гладно. При първи симптоми  - чай с джинджифил, лимон и мед. Настъргвам пълна с връх супена лъжица джинджифил, попарвам с 600-700 мл вода и правя запарка. Като изстине под 45 градуса добавям една супена лъжица мед и сока от един лимон. Става лют!“

Рецепта, която друга приятелка надгради:

„Добавям в чая една пръчка канела, два звездовидни анасона, 3-4 зърна карамфил и 3-4 шушулки кардамон. Вари се 10 минути под капак на слаб огън. Цялата къща ухае на рай. Може да се добави и една капачка коняк.

За болки в гърлото:

„Един бразилски лек: намачква се един банан, добавя се лъжица мед и капачка уиски. Разбърква се добре и се хапва с лъжица.

г
Снимка: Thinkstock

Джинджифилът определено продължава да бъде фаворит:

„Отвара, чай или смутита с цитрусови плодове и джънджър. Нищо друго не е в състояние така добре да те загрее отвътре, да ти обърне хастара и да накара вирусите да изчезнат. Толкова елементарно и евтино, приятно лютиво, а работи по-добре от всякакви скъпи лекарства. Даже вече си го пия всеки ден, просто така, за кеф“.

Направи ми впечатление, че другият голям хит тази година са етеричните масла.

„Етеричните масла у нас са по ценни от хляба и виното! От както се докоснах до тях, не съм влизала в аптека“ – твърди приятелка, която изброи толкова сложни комбинации, че се обърках. Нямам грамотност и опитност по отношение на тях, но в социалната мрежа има толкова изобилна информация, че ако потърсите, ще я намерите. Разбира се, поръчах си едно от тях, но още не съм го пробвала.

Моят принос:

Имам проблеми с джинджифила, стомахът ми не винаги го понася. Но все пак приготвям една рецепта, която е добре да се приема профилактично всеки ден, в сезона на настинките – нарязват се лимони на кръгчета, настъргва се джинджифил и в буркан се реди ред лимон, ред джинджър. Ако медът, който имате е захаросан и твърд, по-добре е да се поставя като трети пласт. И така, докато напълните бурканът, който сте си избрали. Профилактично, до три супени лъжици на ден. При настинка – три пъти по три.

г
Снимка: Thinkstock

За кашлица:

Издълбава се черна ряпа в центъра. Пълни се с мед, затваря се с капачето и се оставя да престои една нощ в хладилника. Няма как да се предозира с натурални продукти, но и три пъти на ден, върши работа.

Друг любим лек за кашлица е:

смесват се равни части ракия, мед и зехтин в бурканче. Разбъркват се, течността трябва да се смеси добре. Три пъти на ден е достатъчно.

Другото, което на мен много ми помага е медитативната музика. Добре е да си изберете нещо, което ще ви подейства успокояващо и приспивно, „да ви отлепи“. Важно е сами да си го усетите, затова няма да препоръчвам нищо конкретно. Интуицията ви знае най-добре какъв резонанс е подходящ за вас в този момент. Вибрациите на музиката, която си изберете, помага на тялото да активира собствените си невероятни възможности за самолечение.

г
Снимка: Thinkstock

И за да завърша с това, което започнах и както ми отива. Когато настинката взе да отшумява, пак се замислих колко сме добри в емпатията, когато имаме общ проблем. И колко трудно ни е все още да проявим емпатия в творчески момент или при радост, от нещо, което е направил приятел.  Да проявиш емпатия в кризисна ситуация е по-лесно. С такава лекота го позволяваме, че нуждата ни от състрадание, което да поотвори сърцата ни, може да привлече още неприятни казуси.

Мисля си, че ако дадем шанс на радостта от успехите и творческите проекти на нашите приятели, светът ни би бил по-красив и радостен.

Още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти