Фестивалът в Кан – ежегодният пир на киноизкуството или какво си заслужава да видим тази година

Кан
Снимка: Getty/Gulliver

Май в кинокалендара маркира началото на лятото, характерно с излизането на най-касовите проекти на машината за хитове на Холивуд, но и едно от най-големите събития в света на независимото кино – ежегодният фестивал в Кан, Франция. И тази година, като всяка друга, фестивалната програма впечатлява с набора от прожектирани заглавия, а звездите на червения килим очароват с визия и тоалети.

„Всички знаят“, психологическият трилър на режисьора Асгар Фаради с участието на Хавиер Бардем и Пенелопе Крус, откри фестивала на 8 май, макар и без да получи особено възторжени оценки от пресата. Лентата се превърна във втория испаноезичен филм в историята на фестивала, с който ежегодното събитие се открива. Надали някой ще се изненада от факта, че първият е дело на Педро Алмодовар, казва се Bad Education и открива фестивала през 2004 година.

За наградата „Златна палма“ тази година ще се борят 21 филма. Сред избраните ленти са новите проекти на режисьорите Спайк Лий, Дейвид Робърт Мичъл, Жан-Люк Годар и Кирил Серебреников. Конкретно филмът на винаги противоречивия Лий, провокативно озаглавен BlacKkKlansman, буди силен интерес със сюжета си, базиран на истинска история за чернокож детектив, който успява да проникне в местен клон на расистката групировка Ку-Клукс Клан и дори да го оглави.

Няма съмнение, че филмът неизбежно ще се разглежда в текущия нагнетен социален контекст в Съединените щати, изострен от факта, че в момента в Белия дом живее отявлен ксенофоб и представител на богатата бяла класа. Спайк Лий, който е чернокож, никога не се е притеснявал да разбуни духовете със своите филми и фактът, че вероятно най-силната му лента на социална и расова тематика, Do The Right Thing, не е отличена със „Златна палма“ на фестивала в Кан през 1989 година, когато излиза, и до днес буди противоречия.

Безспорно ще бъде интересно да видим дали BlacKkKlansman ще провокира също толкова полемики, а и дали ще може да претендира за голямата награда. Във филма, наред с чернокожия изпълнител на главната роля Джон Дейвид Уошингтън, участва и Адам Драйвър, който вероятно е най-голямата звезда на фестивала тази година.

Не, с това не искам да кажа, че Драйвър е най-популярният актьор в Кан в момента, нито пък, че ще впечатли най-много хора със смокинга си. Талантливият актьор просто ще има ключови роли в два от най-очакваните филма на фестивала – вече споменатият BlacKkKlansman и „Човекът, който уби Дон Кихот“ на Тери Гилиъм.

Адам Драйвър – новото лице на мрака... и нещо много, много повече

Кан
Снимка: Getty/Gulliver

Фентъзи лентата е отдавнашна нереализирана мечта на известния режисьор Гилиъм, който започва работа върху филма още през 1989 година. Наводнения на снимачната площадка, проблеми със застраховката на продукцията и други финансови затруднения спират многобройните опити на Гилиъм да заснеме филма.

Всичко това е отразено в документалния филм от 2002 година „Изгубени в Ла Манча“. Съпрузите Джони Деп и Ванеса Паради, които днес са отдавна разведени, в един момент подписват договори да играят главните роли в сюжета, които в крайна сметка биват изиграни от Адам Драйвър и Олга Кириленко. Филмът ще се прожектира извън конкурсната програма, но няма съмнение, че буди не по-малко интерес от тези, които ще претендират за „Златна палма“.

Друг филм, който ще се прожектира ексклузивно в Кан, без да бъде част от конкурсната програма, а е очакван от повече хора, отколкото всички претенденти за „Златна палма“, взети заедно, е „Соло: История от Междузвездни войни“. Лентата за приключенията на младия герой на Харисън Форд, изигран този път от Олдън Еренрайх, вече бе видяна от представители на пресата и отзивите не закъсняха.

Снимка: netinfo

Според критиците филмът е приятна изненада предвид затрудненията в продукцията, породени от смяната на режисьора по средата на снимачния процес. Почти всички споделят категоричното мнение, че първата една трета от действието е твърде бавна и неангажираща, но с течение на времето филмът набира скорост и, също като младия изпълнител на легендарната главна роля, печели зрителя на своя страна с чар, зрелище и автентична емоция.

Журито на фестивала тази година е оглавено от носителката на „Оскар“ Кейт Бланшет и включва немалко други известни имена, сред които режисьорът на „Блейд Рънър 2049“ и „Сикарио“ Дени Вилньов, както и актрисите Кристен Стюарт и Леа Сейду. Завършекът на 11-дневното събитие е насрочен за 19 май.

Фестивалът вече беше белязан от феминисткото движение #MeToo, родено след миналогодишните скандални разкрития във връзка със сексуалните посегателства на опозорения холивудски продуцент Харви Уайнстийн. През уикенда 82 жени от киноиндустрията устройха демонстрация преди прожекцията на филма на режисьорката Ева Хюсон „Момичета на слънцето“, който разказва за премеждията на кюрдски военен батальон, съставен изцяло от жени.

Кан
Снимка: Getty/Gulliver

Подготвеното изявление на демонстриращите бе прочетено от Кейт Бланшет и френската режисьорка Агнес Варда и бе фокусирано върху предизвикателствата в живота на жените в киноизкуството и върху прогреса, който тепърва трябва да бъде отбелязан в тази насока. Протестиращите жени бяха 82 на брой, тъй като само толкова са били филмите, режисирани от жени, измежду близо 1800-те ленти, прожектирани на фестивала в Кан в повече от седемдесетгодишната история на ежегодното събитие.

На нас, в България, ни остава да гадаем колко от прожектираните в Кан филми ще достигнат големите екрани у нас, но най-вероятният отговор е „много, много малко“. Е, поне можем да очакваме „Соло: История от Междузвездни войни“ по кината от 25 май, а останалите ленти ще търсим из необятните дебри на Интернет.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти