Държавата, в която няма нужда да купуваш дрехи (защото ще ти ги подарят!)

дрехи
Снимка: Thinkstock

Дрехите и обувките в Дания, както много други неща, са скъпи, даже доста. Нови дънки вървят в порядъка на 600-1000kr (най-лесното ориентиране с датската крона спрямо българския лев е като се дели на 4, тоест 40kr са приблизително 10лв), блузите са средно по 300kr, за обувките не искам и да споменавам. Положението с детските дрехи е същото, че и по-тежко, тъй като масово разпространените бебешки и детски брандове са скандинавски, което да се разбира като много качествени и също толкова скъпи.

Та, ако направите една обиколка по магазините, може да се почувствате бедни и завинаги да забравите за шопинг терапия като лечение на депресия и скука. Освен, разбира се, ако не гоните сезонните намаления, когато в моловете настава война.

Сигурно вече се чудите защо изобщо четете статията и какво е това подвеждащо заглавие. Казвам веднага – за да илюстрирам по-добре схемата с безплатните или изключително евтини дрехи и обувки, исках първо да обясня положението с цените в кралство Дания.

На датчаните тези главозамайващо звучащи трицифрени и четирицифрени суми за парцали и чепици също им се виждат прекалено високи, но наред с това те никак не си падат по консуматорската култура. Тук всички са луди на тема рециклиране и приемат много присърце проблемите с боклука.

Всичко се събира и изхвърля разделно, общините не жалят бюджети за поддръжка на локалните станции за рециклиране (всеки квартал има по няколко такива, представляващи обособени с ограда и заключваща се врата места, където са контейнерите за стъкло, пластмаса, хартия и т.н.), а хората са развили до невероятни нива културата на споделяне и препродаване.

г
Снимка: Thinkstock

Магазините на Червения кръст са сред най-популярните, тъй като в тях можеш да намериш всичко – от посуда, през мебели и картини, до дрехи и книги, на смешни цени. Каква е схемата – Червеният кръст ползват дарения от местните, които препродават, а със събраните средства подпомагат дейността си в различни бедстващи райони по света.

Датчаните, от своя страна, имат невероятен афинитет към дрехите втора ръка. Копенхаген особено в централните си квартали, е изпъстрен с малки, хипстърски магазинчета със статут на бутици, където се предлагат единствено дрехи, обувки и аксесоари second hand.

Интересното е, че колкото по-ретро са артикулите, толкова повече се харесват. В провинцията подобни магазини също изобилстват, като в тях цените са още по-ниски и изгодни.

Датската мода може да се определи като стара песен на нов глас и всяка датчанка би ви завидяла за полите и пеньоарите на баба ви, които най-вероятно вие възнамерявате да изхвърлите.

Ако пък пазите стари анцузи на Адидас, особено онези с тик-так копчета отстрани на крачолите и ги комбинирате с кожени обувки и вълнено палто до коляното, ще сте модна икона.

г
Снимка: Thinkstock

Къде обаче са безплатните дрехи, които съм обявила в заглавието? Казвам веднага – в локалните фейсбук групи!

Хората тук обичат да правят различни групи за по-лесна комуникация с останалите в квартала. Така например аз, като живуща в Слусехолмен, Копенхаген, съм член на едноименната група, където се обсъждат различни местни проблеми, търсят и се предлагат услуги и т.н., на друга група, която е само за продажби, на трета, която е пак квартална и пак покупко-продажбена, но за детски вещи и четвърта – на местната община Сюхаун, смело озаглавена “Добра карма”. Именно в тази последна общност съседите се надпреварват какво да подаряват.

Всеки, който разчиства гардероба и дома си, открива някакви вещи, които вече са му излишни и ги обявява в съответната група за продажба или безвъзмездно дарение.

Засега впечатленията ми са, че хората се делят на два типа – такива, които ще се занимават да продават бебешки чорапи по 2kr за чифт и такива, които ще подарят огромна торба с почти нови детски дрехи, само за да се освободят от тях.

Мога да споделя добри впечатления и от двата типа, тъй като до момента с пари или без съм се сдобивала с чудесни и най-вече полезни вещи, които ако трябваше да взимам от магазин, щях да се разоря.

f
Снимка: Личен архив

*Малка част от дрехите, с които съм се сдобила. Съвсем обикновени, но пък функционални

За 200kr съм купувала торба с 30-40 разнообразни и перфектно запазени бебешки бодита, панталонки, блузи и т.н., а отделно съм получила безвъзмездно три чувала със супер детски и дамски дрехи, плюс два чифта сандали на висок ток от естествена кожа, няколко картини, книги и козметика.

Знам, че на мнозина това звучи леко плашещо, а може би и леко отвращаващо – да взимаш подаяния от чужди хора, пфу!

Работата обаче е в това, че на датчаните не им пука от такива неща и взимането на безплатни стоки или пазаруването втора ръка се практикува от всички – заможни и не толкова. Хората се радват, че могат едновременно да помогнат и да намалят трупането на боклук. Логиката в Дания е, че щом може да се ползва, не трябва да се изхвърля и аз мисля, че това е чудесно.

f
Снимка: Личен архив

*Малка част от дрехите, с които съм се сдобила. Съвсем обикновени, но пък функционални

Както споменах, в последно време се сдобих с големи (безплатни) торби за мен и дъщеря ми, в които дори имаше няколко дрехи още с етикетите от магазина. Така се елиминира необходимостта да купувам дрехи за идните месеци (особено бебешките се амортизират и надрасват доста бързо), а ако нещо не ми харесва, просто го оставям в контейнерите на Червения кръст. Вече дори не следя групите за продаване на вещи, след като тази за подаряване е толкова изобилна.

На свой ред и аз дадох няколко чувалчета с разнообразни дрехи и различни бебешки вещи и трябва да ви кажа, че всеки, който ги е взел, беше доволен и благодарен за жеста.

Знам, че мнозина свиват отрицателно устни срещу цялата идея с взимане на безплатни неща от непознати, но пък това ни е хубавото на хората, че сме различни, иначе би било ужасно скучно, ако всички мислехме и действахме еднакво.

На мен подобен начин за набяване на вещи ми дава възможността да похарча повече за нещата, които искам. Мога да си купя скъпо зимно палто, защото не се е налагало да харча за блузи и дънки, както и да инвестираме в качествена пералня, понеже диванът сме си го взели от комшиите.

f
Снимка: Личен архив

*Малка част от дрехите, с които съм се сдобила. Съвсем обикновени, но пък функционални

А за всички, които нямат интерес да дебнат безплатни оферти и предпочитат да купуват нови стоки, магазините предлагат страхотно разнообразие и така балансът е постигнат.

Лично аз ще се радвам, ако видя повече хора да се организират около принципа “по-малко боклук, повече взаимопомощ” и съответно се замислят дали всичко, събрано след разтребването у дома, е за изхвърляне или може да продължи да служи успешно на друг.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти