Два лебеда и две яйца

нова година 2020
Снимка: Istock

Михаела Петрова

Когато бях дете се научих да рисувам лебед, благодарение на цифрата 2. Първо една хубава двойка, после перушината, главата, шията. Оттогава неизбежно свързвам лебеда с двойката. По тази причина реших, че новата ни 2020 година символизира два лебеда и две яйца. Впрочем, кокошка се рисува най-лесно, когато първо се очертае яйцето.

Знам, че ще прочетете много астрологични и нумерологични прогнози, даже вече сте ги чели. И дори заради видимата хармония и огледалност в числата на предстоящата година, имате своите очаквания, че тя ще е различна, запомняща се, по-балансирана. Дори и скептиците ще възкликнат: „Влизаме в нова декада, това е важно“.

лебед
Снимка: iStock

На мен ми харесва да се заигравам със символите и архетипите, затова реших да ви разкажа за символиката на лебедите и яйцата и си поиграх да извлека от това възможните потенциали за предстоящата година.

От древна Гърция до Сибир, като се мине през Мала Азия, както и за славянските и германските народи, лебедът е една от най-възпяваните птици в митове, легенди, приказки. В много голяма част от приказките, лебедът е птица от светлина, с ослепителна и непорочна красота – символ на небесната девица, която ще бъде оплодена от водата или земята чрез ролята на някой ловец, за да даде начало на човешкия род.

лебед
Снимка: iStock

Това вече се е случило, след като присъства във всички митологии и приказки – невинността и чистотата да провокира внимание и желание у онова, което е заземено в материалното. Според легендите е взето със сила, измама или е било въпрос на някакво магическо объркване. Но понякога балансът означава и това. Дори в тези случаи, истинската светлина и невинност може да посее семето на ново човечество без да бъде омърсена. Жената-лебед винаги намира крилата си след като е създала поколение и отлита в своите селения на чистота. Възможно е това да бъде година, в която да осъзнаем, че не може да отхвърлим нито една от тези две изначални същности. Да ги приемем и обикнем заедно, смесени у нас.

лебед
Снимка: iStock

В много митове лебедът по-често въплъщава мъжката светлина, соларна и оплождаща. Красив мъжки лебед е неразделен спътник на Аполон. А тъй като той е бог на музиката, поезията и ясновидството, се счита, че лебедът символизира силата на поета и на поезията. В мита за Леда и Лебеда Зевс се превръща в лебед, за да се доближи до Леда само защото тя се е превърнала в гъска, за да му избяга. Гъската също е превъплъщение на лебеда - в неговата лунна и женска форма. И отвъд целия морал на историята, в която омъжената за смъртния цар на Спарта Леда отказва на върховния бог, а след това прави любов с лебед, символистите виждат нещо друго. Чрез любовта между Зевс-Лебеда и Леда-гъската се осъществява идеята за обединение на мъжкото и женското, на земя и небе, постигането на андрогинност.

Възможно е да бъде добра и балансирана година за онези, които са осъзнали, че съдържат в себе си мъжка и женска същност. Но е твърде вероятно светът да продължи да се клатушка и дори да заклеймява още по-жестоко т.нар. „джендър идеология“. Обикновено е така: когато осъзнатите се балансират, светът наоколо може да стане твърде неуравновесен. Но и това не е лошо – поетите ще имат истории за вдъхновение и песни за пеене. Юнг е забелязал, че има ли лебед, има и символна верига „светлина – слово – семе“. От тази гледна точка мога да предположа, че ще бъде силна година за онези, които работят със словото и чрез него посяват семена.

книга светлина
Снимка: iStock

„Символиката на лебеда разкрива нови перспективи, защото той снася или мъти световното яйце“. Такава е гъската от Нил в Древен Египет. Такава е хамза, която мъти Брахманда на повърхността на първичните води в индуската традиция. Такова е накрая и яйцето на Леда и на Зевс, от което произлезли Диоскурите. Тази година си имаме цели два лебеда и две яйца. Какви яйца ще измътят, не знаем, но вероятно тези, на света, в който ще живеем.

Беше ми интересно да науча, че в келтските текстове повечето същества от другия свят, които по една или друга причина проникват в земния свят, приемат формата на лебед и най-често пътуват по двойки, свързани със златна или сребърна верига. Те символизират ангелските или по-съвършени състояния на битието в процес на освобождаване и поело обратно към Върховното начало.

лебед яйца
Снимка: iStock

В този келтски контекст лебедовата песен символизира процеса, в който онова, което е предопределено да умре и да се разложи, ще предаде душата си на вътрешното тяло от светлина. Има хора, които преминават през този процес и за тях предстоящата година може и да се окаже завършек на процеса на трансформация, в който есенцията и мъдростта, която са събрали ще се интегрира в истинското им тяло от светлина. Това не означава, че ще умрат буквално. Макар да е съвсем възможно някои да напуснат този свят. Онези, които решат да останат, за да посяват търпеливо, мълчаливо и миролюбиво семената на един нов свят, няма да са много шумни. Близките им ще усещат, че не са съвсем същите хора, които са познавали.

яйца яйце
Снимка: iStock

Със символа на яйцето няма да ви занимавам надълго и широко. Ще цитирам съвсем малко и избирателно. „Яйцето е един от символите на периодичното обновление (…) според мистико-обредните системи на множество религии, не се отнася толкова до раждането, колкото до възраждането, възкресението“; „В яйцето е включено и значението на символите на покоя, каквито са къщата, гнездото, черупката, майчиния скут. Но е свързано и с диалектиката на свободния и окования човек. Живият се стреми да се откъсне от тази приятна сигурност: пиленцето разчупва уютната и топла черупка. Яйцето е символ и на вътрешните конфликти между заложените у нас жаден за удобства еснаф и човека с неспокоен дух, увлечен от предизвикателството. Психичното яйце съдържа небето и земята, всички кълнове на добро и зло, закона за преражданията и за разцъфтяването на личността (…). То символизира центъра, мястото и предмета на всички преобразувания“.

Мисля, че символиката, която си избрах за 2020 – два лебеда и две яйца, може да опише доста реалистична картина, независимо колко космогонична и неясна изглежда на моменти.

Година, в която отвътре ще ни идва да се стремим към баланс. Много често – между реалистичото и нереалистичното. Което на моменти може и доста да ни разбалансира. В огледалото на света и общуването с другите ще виждаме това, което самите ние излъчваме – все по-трудно ще е да пренебрегнем огледалния ефект. От начина, по който взаимодействаме с вътрешния си свят, ще зависи какви семена ще посеем във външния. Възможно е да се родят два съвсем различни свята от тези две яйца. За по-материалистично ориентираните, този втори свят със сигурност ще е технологичен.

Хайде, нека да ни е честита 2020! И цялата нова декада, която определено ще е решаваща за посоката на развитието, която ще избере човечеството.

нова година 2020
Снимка: Istock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти