Диета в края на лятото? Има ли смисъл да започваме?

g
Снимка: Thinkstock

Ипократис Пападимитракос

Диета в края на лятото, има ли смисъл?

Ще си позволя да перифразирам заглавието на статията,  за да стане ясно, че диетата няма сезонност. По-точният въпрос би бил  „Има ли смисъл да започвам диета?“ А правилният – „Искам ли наистина да започна?“

Най-важният фактор за успеха както при диетите, така и при всяко друго начинание, е личната ни увереност, че искаме да се справим. Знаете ли от какво зависи тази увереност? От силата на дискомфорта, който изпитваме, преди да започнем начинанието. Усещането за увереност е правопропорционално на усещането за дискомфорт.

g
Снимка: Thinkstock

С други думи, ако усещаме силен дискомфорт от килограмите си, ще сме уверени, че искаме да започнем диета и да я спазваме стриктно.

Както при диетите, така и при дискомфорта, няма сезонност. Липсва и още нещо – конкретна мерна единица. Дискомфортът, който изпитваме, може да е както физически, така и психически. Поради тази причина неговата сила не зависи от стойността на килограмите, които искаме да свалим – без значение дали са 2 или 32.

g
Снимка: Thinkstock

Но, нещата за съжаление, не са толкова прости. Дори да изпитваме силен дискомфорт, понякога опитваме да го скрием, за да отложим новото начинание. Например в края на лятото си мислим, че вече идва времето на по-прикриващите тялото дрехи, че няма да се налага да се събличме по бански и съответно можем да скрием „дискомфорта“ си от другите. Да, така е. Но не можем да го скрием от себе си. Отлагайки новото начинание, или в случая стартирането на диета, само задълбочаваме дискомфорта си...Или трябва да предприемем нещо, или да се молим за ранна и продължителна зима...

g
Снимка: Thinkstock

А сега конкретно към въпроса „Има ли смисъл да стартираме диета в края на лятото?“. Категоричният ми отговор е „Да!“.

Краят на лятото е чудесен период за стартиране на хранителен режим, защото предполага липса на неустоичивата и фалшива „мотивация на банските“, както я наричам. Решението за стартиране на режим е осъзнато. Това само по себе си е предпоставка за успех.

g
Снимка: Thinkstock

Друго предимство на започването на режим в края на лятото е, че предстои сравнително спокоен и дълъг „работен“ период без много официални празници и почивки - чак до Коледа. Период на рутина. А рутината е полезна за спазването на индивидуален хранителен режим, защото ни помага да го превърнем в част от ежедневието си, да привикнем към правилното за нас хранене и постепенно режимът да се превърне в нашето нормално хранене. Така ще успеем да съхраним постигнатия комфорт за по-дълго време, а защо не и завинаги.

Краят на лятото е благодатен период и откъм храни. Все още има богат избор от плодове и зеленчуци за едно по-разнообразно и пълноценно хранене, без особени организационни усилия, каквито би изисквала зимата. По-дългите дни предполагат повече време навън и съответно по-висока двигателна активност – безценен помощник при отслабването .

g
Снимка: Thinkstock

Ето защо краят на лятото може би е най-подходящият период от годината за стартирането на диета.   

Не прикривайте дискомфорта си под дебелите дрехи. Изправете се срещу него и постигнете желаното усещане за комфорт. Възможно е.

g
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти