Депресията – начин на употреба

жена депресия тъга
Снимка: iStock

Все повече хора ежедневно страдат от депресия. Съвсем тихо. Понякога дори околните не забелязват. Един от най-големите парадокси е, че това са ужасно тъжни хора, които не спират да се усмихват. Усмивката е тяхната маска. Зад нея те крият тонове болка. Обратно – усмивките им стават още по-широки. Такива хора крещят отвътре. И крясъкът им отеква дълго, най-напред вътре в тях самите.

Депресията преди всичко е психологическо състояние, но е и състояние на духа. Състояние, в което си като замръзнал и не можеш да помръднеш. Фаза, която често пъти не отминава, когато ти искаш. Колкото и да си забавен сред другите със смеха и шегите си, ти дълбоко в себе си си наясно с истината. Дори в смеха има скръб понякога. Добре прикрита скръб, добре стаена навътре в човека.

жена красота грим маска цвете
Снимка: iStock

Защо пиша този текст, вместо да ви разтоваря с някоя лека, приятна тема? Вместо да ви говоря за песента на пролетните птички и хубавото време навън? Сега ще ви кажа защо. Защото ми пука какво е времето вътре във вас. Скоро някой питал ли ви е дали в душата ви е валял сняг? Убеден съм, че не. Няма кой да ви пита такова нещо. Освен аз. Нали затова съм тук. За да говоря за нещата, за които рядко се говори. И често се мълчи.

През живота си много пъти съм бил на ръба. Много пъти съм пропадал в кратерите на собствената си психика. Признавам си – в началото страхът от тия пропадания бе голям. После започна да отслабва. Сега е поносим. Стана поносим, понеже разбрах, че всичко се случва първо в главата ми и после във външния свят. И натрапчивите, тревожни мисли всъщност са плод на нещо, което се случва вътре в мен, а не вън.

лош ден тъга жена
Снимка: iStock

Това е и първият съвет, който бих искал да ви дам. Не позволявайте на емоциите да надделяват над реалната обективна преценка. Да изкривяват представата и да я видоизменят. Същото е като да сънуваш кошмар – докато го сънуваш, ти се струва, че се случва наяве, а когато се събудиш, осъзнаваш, че е било само сън.

Друг съвет – кратък и ясен – не спирайте да търсите смисъл във всеки миг. Смисъл има, даже да няма изход. Движете се и променяйте действителността наоколо. Всяко малко действие е противодействие на депресията, на изменчивата, мъглива действителност, в която ни се налага да съществуваме. И тук веднага се сещам за своята лична мантра. Тя гласи: няма винаги да е така.

Нито хубавото, нито лошото трае вечно. Затова поемете дълбоко въздух и се възползвайте от всеки миг. Миговете са само наши, да знаете. А когато някой ви каже да се стегнете – просто се отпуснете.

Това е.

жена природа щастие
Снимка: Istock

Прочетете още от Росен Карамфилов:  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти