Да ти е сладко, мифло!

trtr
Снимка: Thinkstock

Маргарита Петкова

Това не са размисли върху кулинарията. Нищо че ще говорим за тестени изделия и по-точно за пренасянето на названия върху начини на поведение, широко навлезли в житието-битието ни и срещащи се вече на всяка крачка, или по-точно през два статуса.

Кифлата, както всички знаем, е хубавка, най-често руса, обикновено тунингована, задължително добре поддържана, хващаща окото, облечена в последните писъци на модните трендове или на техните реплики.

Кифлата в обществото е с качества, сходни на тестения продукт със същото име. Има дъхави розови кифлички с ягодово сладко, има с обикновен мармалад, има малко поизсъхнали, има и бая баяти, но все кифли. Консумирани с наслаждение и умереност, засищат глад и избиват комплекси.

Първата работа на кифлата като се събуди е да си направи селфи – най-напред в леглото, после в банята, по-после както дойде – във фитнеса, в кафенето, в мола, накъдето я отведе денят, та до късна доба от някое шикарно заведение. Или от лъскава дестинация. Която кифла с какъвто купувач се е уредила. Толкоз за тази прослойка, без капка завист, пренебрежение или осъдителност.

Мифлата (не, няма печатна грешка, спомнете си как се шегуваме „Абе кифли-мифли, понички-монички…”) е нещо, дето много иска да е кифла, ама го раздава интелектуално, щото майката натура откъм външни привлекателности никак не е била щедра, да не кажа, че даже много голяма пестеливост е проявила.

Мифлата следователно залага на незримите неща, именно защото може да се опитва да ги демонстрира в напъните си да бъде забелязана. Тя щедро споменава Кафка, без да е чела ред от нея, заиграва се с братята Ортега и Гасет, изказва се пренебрежително за Борхес, защото го мисли за Букай, все Хорхе, нъл тъй, и защитава каузи. Обикновено пердута.

trtr
Снимка: Thinkstock

Като преброяване на синегушките по дължината на 42-ия меридиан, популацията на морските таралежи между 20-ия и 23-ия паралел (мифлата няма понятие от географски ширини и дължини, но демонстрира завидни познания), заклеймява русофилството и е опиянена от сиромахомилството, без да има точна представа и за двете, но важното е да е не каква да е, а европейска мифла и да боготвори Вагнер. Ако й пуснете увертюрата на „Танхойзер” под диригентството на Караян обаче, ще смръщи нос и ще каже, че не може да понася този руски боклук Шостакович.

Разбира се мифлата е винаги полюсна личност – със същата сила може страстно да обвинява Кърт Вонегът, че е заклал десет малки негърчета по време на Карибската криза в Близкия изток. Мифлата все пак в повечето случаи е завършила някакво вишо, извън запазената за кифлите територия на МИО. Мифлата крещящо демонстрира интелекта си, простиращ се в диапазона от кварталната баничарница до работното й място, което ненавижда, защото то не я заслужава.

trtr
Снимка: Thinkstock

Мифлата мрази всичко българско и родно, което не е по европейските стандарти, влюбена е в парфюмите на Живанши и редовно си ги поръчва от сайта, дето струват по 15 лева флакона, непрекъснато се оплаква от неприлични предложения, които я засипват на ЛС и нараняват женското й достойнство, защото мифлата е все пак жена или поне много й се иска да бъде. Красива, желана, след която мъжете се обръщат. На профила си е сложила фотка от ученическите години или плакат на някоя от каузите си. Мифлата не е задължително грозничка, но тъй като е минала на около 40 сухопътни мили от Ева Херцигова, избива ниското си самочувствие оплювайки всьо и вся, че са дебели или кльощави, че са куци, кьорави и сакати – в буквален или в преносен смисъл, че са заблудени овце, тъпи крави и мръсни нерези.

trtr
Снимка: Thinkstock

Мифлата е просто обикновена женица, която се изживява като Жана Д`Арк. Понеже животът й е сив и скучен, мифлата обвинява за това, че няма никакви постижения в която и да било област, комунистите, пацифистите хан Аспарух, строителите на съвременна България, както и разрушителите й, всяка публична личност, джипито си и международното положение.

Мифлата може да е възрастна госпожица или идеална съпруга с кротък мъж, към когото изпитва тиха омраза, защото е обикновен човечец, а не обикновен милионер. Мифлата си има кръг от ней подобни, тупат се по раменете, сплотяват се срещу някого, на чието място биха искали да бъдат, а зад гърбовете си се одумват коя прилича на сушена кайсия и коя се излага като кифладжийка, заявявайки че „Рейнско злато” не е любимата й оперета.

trtr
Снимка: Thinkstock

Щото нали Гьоте, Гьоте, знам те аз. Мифлата е боркиня. Тя знае, че столицата на Австралия е Сидни и може да спори аргументирано, какъв невежа трябва да си, че да викаш Канбера на камамбера.

Мифлата е бъкана с аргументи, копнати от гугъл,  отстоява позиции, демонстрира принципи, защитава с голи гърди (малей, страх!) каузи, води битки, дава оценки като първа и последна инстанция, животът й е деен и изпълнен със смисъл. В социалната мрежа.

Честно казано, разбирам я.

trtr
Снимка: Thinkstock

Всеки иска да има интересен живот, всеки има право на интересен живот. Ама трябва да си го направи такъв извън екрана и клавиатурата. Ако себеизявлението ти е само в гръмки статуси и злобни коментари, в какъв полуфабрикат живееш?! Тъжна работа е да си мифла – велика си, а никой не те разбира, че даже не ти го и казва, ей тъй от едната куртоазия, та ти остават синегушките и морски таралежи, евроценностите и живаншито от 15 лв., горе долу Стамболов и „Ватерлоо” на АББА. Мифлата стои като Наполеон пред Вакарел и се гордее с това, докато замечтано топи залчета от уж виенска кифла в горчивото си кафе. Да ти е сладко, мифло. Кифлите вече са пуснали третото си селфи от Дубай.

trtr
Снимка: Thinkstock

Вижте още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти