Мъжът на тъпачката

г
Снимка: Thinkstock

Той обикновено е лъскав. (Поне в началото.) Обикновено е интелектуалец. (Или ужасно добре се представя за такъв.) Сваля звезди от небето с цитати на Оскар Уайлд и Джон Стайнбек, винаги намира билети за симфонични концерти и за премиера на нова постановка, знае текстовете на Висоцки и има пълната дискография на Жан-Мишел Жар. Притежава чувство за хумор и чувство за оговорност. (Демонстрира ги безупречно.)

Тъпачката (затова е тъпачка) приема с възторг неговите широки познания и общите им интереси. Тя си затваря очите за някои дребни пукнатинки в идеалния му образ, смятайки, че не е трудно те да бъдат изгладени. (От нея.)

Тъпачката обикновено е и алтруистка, та се хвърля да помага на този мъж да се осъществи докрай в желанията си и да постигне високите си цели. Приютява го в света си, мислейки че той я приютява в обятията си. Гали егото си с ухажорките на мъжа, имащ очи само за нея. Глади му ризите и подминава забележките му, че да пържиш тиквички е прекалено дълъг процес, а той иска да яде веднага. Поръчва веднага пица и преглъща укора в разточителство.

Приема го като загриженост за икономическата стабилност на връзката. (Или на брака, да не забравяме, че става въпрос за тъпачка.) Разбира се, отначало текат реки от мед и мляко, той й носи цветя и ходят на изложби, приятелите им стават общи, къщата им е уютен бохемски пристан, нейните приятелки й завиждат благородно, неговите безмълвно се чудят как тъпачката му се е вързала. Тъпачката обаче е щастлива и действа по задачите да направи и него щастлив. Забравя за пукнатините, които от само себе си стават по-дълбоки.

Един ден токчето й хлътва във възторжената усмивка зад саксията с циклами послучай годишнина от първата им среща, с която усмивка той й съобщава, че е напуснал работа, защото не може да понася повече колегите си – пълни тъпаци и селяни. (Самият мъж на тъпачката обикновено е от провинцията.) Тя слага саксията на мястото на старата, която е изсъхнала и изхвърлена, мрази циклами, колкото и да се грижи за тях, умират по реда си, и се опитва бодро да подкрепи половинката си.

Все пак печели достатъчно, имат само едно дете, ще се оправят. Мъжът се заема, докато тя ходи на работа, да направи някои ремонти в жилището. (Освен интелекта, задължително има и златни ръце.) Купува си техническа литература как се слагат плочки, как се прави дърпан таван и наръчник по цветарство. Когато тя е в осмия месец с второто дете, вече е свикнала да прескача торби с цимент и кофи с лепило, но през месец май на балкона цъфтят от петунии до къдрави лалета плюс три божура и два олеандъра в тенекии от сирене. Мъжът е усвоил градинарството в градски условия до съвършенство, няма начин да не завърши и ремонта на коридора, още повече, че е налепил нови тапети в детската стая.

г
Снимка: Thinkstock

Не, още не си е намерил подходяща работа, но има време, хвърля си прах в очите тъпачката и е благодарна на свекърва си, настанила се трайно в семейното гнездо, в което се е превърнал собственият й апартамент, купен преди брака. Елегантно се разминава с бабата на децата си в кухнята и банята като внимава да не й пречи, докато тя гледа „Касандра” или „Страсти край Босфора”. И без това тъпачката е достатъчно заета с работа, допълнителна работа и още допълнителна работа. Бившият лъскав интелектуал е образувал дупка на прашния диван, където е помолен учтиво да се пренесе от спалнята,  и дистанционното на телевизора, купен с новогодишната й премия, е сраснало с ръката му.

г
Снимка: Thinkstock

Той вече не носи саксии с циклами, ходи за риба или за гъби и иска пари за цигари, а ако може, и за биричка. Тъпачката прескача пропастите, зейнали в битието и в душата й, тя е тъпа, но не чак толкова, че да покаже болния си пръст на другите, та всички да я удрят по него. Не може да си позволи да бъде съжалявана, нито да чуе „Аз се опитах да ти кажа…”. Тъпачката се справя сама с всичко – работи, расте в службата, получава признания, гледа децата, израства ги, плаща сметките, купува компютър, после още един, защото мъжът й е обсебил първия, траекторията му е приела неизменната орбита диван – кухня, от телевизора и компютъра до какво има за ядене. Той дори не й изневерява, което е още по-изнервящо. Стои си вкъщи. Целта му е да я смачка психически, защото си е позволила да не го обожава, да не го обожествява, да не му повтаря, че е велик.

г
Снимка: Thinkstock

(В интерес на истината, тъпачката никога не е правила това, нищо че е тъпачка.) Позволила си е да се осъществи в кариерата, в майчинството, в обществото. Въпреки него, който виси като воденичен камък на шията й. А въжето с годините все повече излинява, прокъсва се и естествено в един момент тъпачката просто го дръпва и пуска камъкът свободно да се търкаля накъдето му видят очите, само по-далеч от нейните. И на децата. (Времето между момента на окачване и момента на разкачване е условно понятие. Зависи от това колко дебели са нейните нерви.

г
Снимка: Thinkstock

И колко добре изстудено тя иска да поднесе блюдото на отмъщението си.) Как е успяла да се съхрани? Всяка си има свой начин, мога само да предполагам или екстраполирам, важен е крайният резултат. Тя си е платила с лихвите правото да е това, което е. И е. А той цял живот е бил единствено и нищо повече от „мъжа на тъпачката”.

Някой да е чувал нещо за него? Няма и да чуете.

г
Снимка: Thinkstock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти