Да се виждам по-често с приятелките ми или не?

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

„Трябва да отделям повече време за приятелките/приятелите ми!“

Това го казват заетите хора.

Докато е ангажиран обаче, никой не започва да го прави.

Защото няма време.

И няма и нужда от толкова приятели. В този момент.

Една вечер в месеца – да, но повече – защо?

Казват го и хората, на които им липсва това да говорят на работното място, вкъщи, да общуват пълноценно с най-близките си. Хората, които се чувстват като зациклили на едно място.

На които им се е доклюкарствало, досподеляло, дооплаквало, дооплювало или се чувстват неразбрани у дома и предпочитат старата форма – сподели на приятел, отколкото на психиатър…

Да, хубаво е да се събираш с приятели, но ако го правиш много често, ще изместиш фокуса върху ергенския си живот и купона (независимо дали си семеен, или не), а не върху ежедневните ти задължения и работа.

С риск да обидя някоя приятелка заявявам, че времената се променят. Преди общувахме „на живо“ по-често, но първо нямахме семейства, нямахме телефони, видео връзки и всякакви други форми за контакт. Освен това - животът ни се променя – това да се виждаме през няколко дни без повод сега не е най-важното. Всяка живее свой собствен живот, защото така си е избрала и съвсем нормално – мъжът в него да е иззел функцията и на приятел, с който да споделя. Не може да се виждаш по-често с приятелки, отколкото с мъжа си, нали? Или може?

И не е естествено да поддържаш връзка с много приятелки. Или е?

Но колко енергия ще ти отиде да им разказваш всичко, което ти се случва? Ще има ли за какво да говорите и то с часове, без да приказвате празни приказки? Или поне без да сте на една вълна. Да имате обща тема – я работа, я деца, неразбирателство или любовно разочарование…

И да напомня - говорим за празните приказки, а не за онези вълнуващи разговори, в които е замесен хубав филм, концерт, изложба, книга, нов проект или разтърсващо преживяване, с две думи нещо, което си струва да бъде споделено… Или просто да е минало доста време и наистина да искате да разберете кой как живее, справя ли се, да поискате съвет или да окуражите…

Общуването е обмяна на информация и енергия, но празното и ненужно бръщолевене е хабене на енергия.

Затова си мисля, че дългото, често събиране и непродуктивно бръщолевене без тема или повод с приятелки е напълно излишно и изтощаващо действие.

Говорилнята няма да ти даде емоция, а ще ти изпие енергията. По-добре един телефонен разговор, който винаги можеш да прекъснеш… Така както можеш да спреш да четеш този текст ето тук.

Когато е налице много говорене с малко съдържание, това не води до нищо продуктивно, нали?

Да, не винаги трябва да търсим изгодата в общуването, но припомнете си един от предишните ми материали за въпроса „Това носи ли ми радост?“. И ако ви прави щастливи да се хабите напразно, никой не може да ви забрани щастието дори и в този вид. Но ако не виждате смисъл, по-добре го избягвайте. Особено ако някой ви засипва и обсебва с неговите емоции. Рискувате да се напълните като кошче за боклук с много различни временни емоции, които нямат нищо общо с вашата душевна чистота. И после пак ще търсите къде да изхвърлите това кошче като един порочен кръг без изход.

В желанието си да разтоварим излишната енергия с много приказки, избягваме истинските чувства.

Затова по-добре да се срещаме по-рядко, а когато го правим, да говорим за това как в действителност се чувстваме, вместо да се впускаме в дълги описания на това какво ни се е случило през седмицата, да изреждаме безброй подробности и да си губим времето.

Е, все пак да не забравяме, че хората сме различни. И ако на някой това да говори много, му действа добре, ще го прави. С причина или без причина. Но поне може да се замисли дали и на човека отсреща действа по същия начин.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти