Церсей Ланистър – Шекспировият злодей в един загиващ сериал

церсей
Снимка: HBO

Пет седмици отминаха от животите ни бързо като есенен лист, поет от вятъра, и изведнъж се оказахме на прага на финалния епизод на „Игра на тронове“. И целият свят очаква следващия понеделник с огромно нетърпение, макар и не точно поради оптималните причини в случая.

Една малка част от феновете на хитовия сериал нямат търпение да видят края от вълнение и интерес. Но повечето изгарят от желание завършекът най-сетне да настъпи след всичката повествователна, логическа и психологичска неадекватност от най-висша степен, изсипана върху главите ни от продуцентите на „Игра на тронове“ Дейвид Бениоф и Дан Уайс.

Безумните, необясними, категорично неизвиними изстъпления на двамата господа в сценариите им за последните епизоди от сериала следва да бъдат обект на отделна статия, но няма как материал за „Игра на тронове“, написан в този момент, да започне с други думи. За щастие, сериалът все пак ни оставя и с немалко приятни спомени от безупречните си първи шест сезона.

В тях Бениоф и Уайс, под вещите напътствия на Джордж Р. Р. Мартин, създадоха редица паметни персонажи, включително някои от най-интересните жени в историята на екранния фентъзи жанр. На две от тях вече обърнах внимание в предишни мои материали.

Новата кралица в „Игра на тронове“: Санса Старк?

Денерис Таргариен - от "кобила за разплод" до най-силната жена във Вестерос

Но от самото начало ми беше ясно, че погледът ми над силните дамски личности във Вестерос няма как да завърши с друга жена, освен с Церсей Ланистър, изиграна от неповторимата Лена Хийди. Дори в рамките на текущия сезон, изпълнен с непоследователни абсурди, нейният персонаж остана верен на себе си, а играта на актрисата остана на досегашното засвидетелствано високо ниво.

Героинята е представена и утвърдена категорично като злодей още от първия епизод на сериала. Кръвосмесителната връзка с брат ѝ Джайм е основният извор на изначалния конфликт в мащабното сюжетно действие. Човек лесно би могъл да отпише подобен персонаж оттам насетне като стереотипен антагонист и въплъщение на злото, но Церсей далеч не е илюстрирана като такава.

церсей
Снимка: HBO

Напротив, развитието на дъщерята на лорд Тивин Ланистър е една от най-важните персонални арки в прогреса на целия сюжет, а представянето на противоречивата ѝ психика е сред най-интересните елементи. Така тя е изградена като истински Шекспиров злодей, силен и постоянен до нелепия си край в последния епизод.

Няма съмнение, че Церсей е аморална и зла личност, с отношение към света, което до голяма степен може да изрази с максимата „Целта оправдава средствата“. Но тя в никакъв случай не е родена зла, нито е съвършен, изкуствен антипод на героите от „Игра на тронове“.

Тя, преди и над всичко останало, е просто човек.

церсей
Снимка: HBO

Церсей израства почти като сирак, след като майка ѝ умира, когато тя е още дете, а баща ѝ посвещава живота си на управлението на Седемте кралства. Първоначално тя очаква да се омъжи за принц Регар Таргариен, най-красивият, интелигентен и желан мъж във Вестерос, но в крайна сметка се оказва омъжена за крал Робърт Баратеон, мъж, влюбен в битките, виното и проститутките. Ранният ѝ живот е низ от разочарования, за които сериалът постоянно загатва, макар и да не илюстрира в прав текст. Затова и мотивацията зад нейния мрачен мироглед може да убягва на мнозина. Тя се вкопчва във връзката си с брат си Джайм като единствен нейн близък човек, поне докато не се раждат децата им.

С тях се появява и единствената категорично изкупителна черта в иначе отровния характер на Церсей: тя би дала всичко за децата си.

церсей
Снимка: HBO

Разбира се, заради своето собствено объркано възпитание, тя самата не успява да манифестира майчината си любов по друг начин, освен с постоянно и безусловно глезене, което виждаме в отношението ѝ към Джофри от първите сезони на „Игра на тронове“.

Затова и Церсей не получава никакво уважение от най-големия си син. Смъртта му е тежък удар за нея, както и отравянето на дъщеря ѝ Мирцела. Но самоубийството на най-малкия ѝ син, Томен, е последната капка, с която чашата прелива. От края на шести сезон нататък Церсей се сраства с кралската институция, обладана от едничката мисъл да ликвидира враговете си, които са ѝ коствали всичко.

Поне така изглеждат нещата, докато в края на седми сезон не става ясно, че кралицата е бременна за четвърти път. И отново неродената ѝ рожба изважда наяве най-лошите характеристики на героинята. В желанието си да осигури на детето Железния трон и да елиминира неприятелите си, Церсей отблъсква почти всичките си съюзници с лъжливи обещания и подмолни атаки. Това е нейната погрешна интерпретация на политическия гений на изключителния ѝ баща.

церсей
Снимка: HBO

Нищо не говори по-красноречиво за осъзнатата отчайваща ситуация на героинята в осми сезон от мимиките и езика на тялото на Лена Хийди в сцената, след като Церсей е преспала с Юрон Грейджой, за да си осигури подкрепата на Железния флот. Тя изглежда отвратена от себе си, отблъсната от всички, вкопчена единствено в идеята да остане на трона, за да бъде наследена от нероденото си дете. Личната ѝ трагедия вече е достигнала Шекспирови пропорции.

Краят ѝ, макар и далеч не толкова епичен, колкото подобаваше на продължителното ѝ екранно развитие, поне бе изключително емоционален и всъщност категорично извика съчувствие у зрителя въпреки злодеянията на героинята в предишните сезони. Отново Лена Хийди бе еднолично отговорна за това с разтърсващата си игра във финалната сцена.

церсей
Снимка: HBO

Може да се каже, че със смъртта на Церсей Ланистър умряха и надеждите на здравомислещите фенове на „Игра на тронове“ да видят резонна, драматична и логически издържана кулминация на сериала. Но персонажът ще се помни завинаги като един от най-добрите антагонисти от нежния пол, представяни и изграждани някога в сериал. Ревът на Ланистърския лъв ще се чува още дълго време през историята на телевизията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти