Българин да се наричам - с любов и омерзение

българия хоро
Снимка: Istock

Михаела Петрова

В момента, в който обществото се развълнува, че в екипа на полета на Space X има двама българи и естествено, избухнаха няколко мини пожарчета с различни мнения, се случи така, че Христо Явашев – Кристо напусна света, който обичаше да опакова.

На сцената на социалните мрежи се разгоряха страстите по темата за успелите българи в чужбина в стил: „На Есме – с любов и омерзение“ (почти по Дж.Р.Селинджър). С познатите до болка още от времето на социализма опорни точки:

Умеещите и талантливи хора не са ценени в България достатъчно.

И двамата (от екипа, свързан със Space X) не живеят в България и не са образовани тук.

Впрочем, налага се да отворя една скоба – новината за третия българин - жената-конструктор в Space X се появи три дни по-късно на стената на приятел-журналист, а не в официална медия. Тя е д-р Маргарита Маринова. И също не е изключение от стандарта „не живее и не е образована тук“. Родителите ѝ, компютърни инженери, напускат България когато е десетгодишна. Още в гимназията в Торонто е председател на международното „Марсово общество“ – мечтата ѝ е някой ден да отиде на Марс. 18-годишна е била съавтор на 5 научни труда, завършва „Космическо инженерство“ през 2003, три години по-късно е доктор на науките. През 2010 започва работа в NASA, а през 2013 г. се присъединява към конструктурския екип на Space X. Затварям скобата и прилагам видео. 

Дотук опорните точки са верни. Кое не е така? Включително за Кристо, който все пак е завършил Художествената академия в България преди да емигрира през 1957 г. Мисля също така, че всички ще се съгласим: ако беше останал в България, нямаше да има тази световна популярност и творческо влияние. Независимо кой харесва и кой не разбира изкуството му.

У една част от българите това е повод за гордост и радост, че „и ний сме дали нещо на света“ и все пак нещо липсва, за да бъде картинката пълна.

Не съществува български учен, музикант, художник, актьор, покорил световната сцена, който да е предизвикал същото усещане за национална гордост като еуфорията след мача България-Германия на Световното по футбол през 1994-та. Или в по-нови времена – след победа на Григор Димитров.

Каквито и успехи да постигат българите в чужбина в професионалната си сфера, липсва ли Националният химн, както е при победителите в спорта, не ни иде отвътре да се просълзим. По-скоро сме склонни да приемем, че човекът просто е извадил късмет, че не е развил таланта си на родна почва и така го е предпазил от постоянни и неочаквани градушки.

българия
Снимка: Istock

А тези градушки се сипят при всеки повод. Дори и в момент, в който е редно просто да почетем паметта на един световен творец. Прекалено много хора отказаха да простят на 21-годишния младеж, който е взел решение да не се връща в „тъпата България“ по време на комунистическия режим.

А за младите български учени в екипа на Илон Мъск, прочетох, че мозъците им са промити от тъмните сили, които, нали се сещате, ще ни опържат с 5G-то и превърнат в роботи и прочее конспирации. И това е, защото са откъснати от българския си корен. Въобще, живи да ги ожалиш тези роби на „милиардерчето, което си изстрелва играчките в космоса“.

Гледната точка, която бих искала да ви споделя, изключва и двата екстрема – и прекалената гордост, че тези хора са българи, и парадоксалното омерзение, че не са съвсем българи. Малко като във вица:

- Не обичам Шекспир по две причини – първата е, че се срамува да се нарече българин...

- Но той не е българин!

- Това е втората причина.

Това, което винаги съм виждала у хората, постигнали мечтите си, е фундаментът на собствената им себестойност. Когато цениш себе си и следваш пътя си, най-вероятно намираш и мястото, където си ценен по съвсем естествен начин. Когато личното усещане за себестойност зависи от мнението на другите, каузата е предварително загубена.

Кристо го е казвал в интервюта: "През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме". Каквото и да мислите за тези негови думи, колкото и „родоотстъпнически“ да ви изглеждат, в същността си, те са вид „завръщане към невинноста“ на детето в нас. Но по зрял и осъзнат начин.

Впрочем, Илон Мъск е роден в Южна Африка, а като националност се води канадско-американски инженер. Не знам как тези три държави си го поделят. Но не националността му, а идентичността, която е избрал за себе си още като съвсем малко дете, го е повела по пътя на всичко, което е направил и ще продължава да прави. Независимо дали ви харесва, или не. Истинските мечти са жилави, проправят си път като водата. Особено детските.

Детските мечти и възприятия нямат националност, раса, религия, полова и родова идентификация. Затова са красиви и свързани с истината, която носим в света. Точно затова са свързани и с първите човешки травми - подчиняването на чистите възприятия на полова, родова, расова, религиозна, национална идентификация. Мечтателите, които наричаме "успели", в повечето случаи са се отърсили от идентификацията с каквото и да било друго, освен с мечтата и страстта си.

А колкото до възприятията на всички нас – като зрители на един или друг успешен човек, ще си позволя да цитирам нещо, което Марк Менсън (авторът на „Тънкото изкуство да не ти пука“ и „Всичко е прецакано“) сподели в блога си миналата седмица: „Ако има само един урок по психология, който всички би трябвало да учат в училище, той е че в човешките възприятия в основата си са неточни“. *

Ако обаче намерите онова чувство за собствена идентичност, което никой не може да ви отнеме, тогава всяка национална любов или омерзение стават напълно излишни.

*цитатът от Марк Менсън в оригинал: "If there’s one psychology lesson everyone should be forced to learn in school it's that human perceptions are fundamentally inaccurate".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти