„Благодаря“ и „до нови срещи“ на една велика сага

Междузвездни войни
Снимка: IMDb/Lucasfilm

Киносалонът винаги е красноречив социален микрокосмос. Когато отидох да гледам „Рамбо: Последна кръв“ преди няколко месеца с един от най-добрите ми приятели, в киното нямаше нито една жена; когато отидох да гледам „Последната Коледа“ с приятелката ми в края на ноември, компания ни правеха почти ексклузивно жени. Филмовата аудитория говори по-точно за същността на даден филм от почти който и да е друг страничен фактор.

В началото на тази седмица отидох да гледам „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“. Гледах лентата за втори път, след като за първи път я гледах миналата сряда изцяло в компанията на представители на медиите. За съжаление, отрицателното ми мнение за филма не се промени при второто му гледане – „Възходът на Скайуокър“ е неадекватен завършек на една легендарна поредица, която заслужаваше по-достоен финал.

Междузвездни войни: как изглеждат любимите ни герои 42 години по-късно >>>

Междузвездни войни Възходът на Скайуокър
Снимка: Форум Филм

Но друго нещо ми направи впечатление веднага след края на филма. На излизане от киносалона се разминах с достопочтени зрители малко преди пенсионна възраст; с мъже и жени на около 40-50 години; с мои връстници, тоест, хора, наближаващи 30-тата си година на този свят; с голяма компания ухилени ученици; и, разбира се, с ококорени малки деца, придружавани от родителите си.

Най-трогателна беше гледката на цяло четиричленно семейство, от което бащата се придвижваше с две патерици. Дали беше претърпял скорошен инцидент или здравословният му проблем беше от друг тип, не знам, а и не ми влиза в работата. Пожелавам на въпросния господин да захвърли патериците възможно най-скоро и междувременно му се покланям за това, че беше отишъл да гледа „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ с жена си и двете си деца въпреки всичко.

Междузвездни войни Възходът на Скайуокър
Снимка: Форум Филм

Тази гледка, този кадър от нашата реалност капсулира съвършено ролята на великата галактическа сага в колективния живот на масовата филмова аудитория от повече от 40 години насам. „Силата е силна в моето семейство“, казва Люк Скайуокър в шестия епизод от поредицата, „Завръщането на джедаите“. Не мога дори да започна да си представям колко фамилии се идентифицират с тези думи сега, толкова години и филми по-късно.

Междузвездни войни Възходът на Скайуокър
Снимка: Форум Филм

Самият аз не правя изключение. Не помня кога гледах оригиналната трилогия „Междузвездни войни“ за първи път в живота си. Помня, че на 6 години получих от родителите си прекрасно колекционерско издание на трите оригинални филма на видеокасети, събрани в специална украсена кутия. Оттогава насам живея с категоричното знание, че Силата ще бъде с мен. Винаги.

На 7 години ходих на кино с баща ми и с вече покойния ми дядо, за да гледам „Невидима заплаха“, първата от трите предистории на Джордж Лукас, излезли между 1999 и 2005 година по кината. Бях поразен и изумен от фантастичните звукови и визуални ефекти, уплашен от вида на Дарт Моул и дълбоко респектиран от персонажа на мъдрия Куай-Гон Джин, изигран от неповторимия Лиам Нийсън, в лицето на когото виждах именно дядо ми.

Междузвездни войни
Снимка: IMDb/Lucasfilm

Ясно беше, че сагата ще остане категорично присъствие в живота ми. На 9 години съм получил за имения ми ден първите си книги от разширената вселена на „Междузвездни войни“, които препрочитам тези дни с едновременно очарование от неостаряващите им художествени качества и раздразнение от факта, че не са били адаптирани като продължения на шестия епизод, „Завръщането на джедаите“.

Междузвездни войни: как изглеждат любимите ни герои 42 години по-късно >>>

Но много подобни попкултурни феномени оказват влияние върху детските години на редица поколения, само за да изчезнат от съзнанието на своите млади фенове, когато те поотраснат. Ала не такъв е случаят с „Междузвездни войни“. Галактическата сага свързва различните поколения от свои фенове и не губи своята актуалност именно заради времевата си специфика.

Междузвездни войни
Снимка: IMDb/Lucasfilm

Моето детство бе белязано именно от излизането на трите епизода, разказващи за младостта на Анакин Скайуокър и трансформацията му в Дарт Вейдър. Родителите ми са били поразени по сходен начин в своята младост от оригиналната трилогия – баща ми е бил на 14, а майка ми е била на 7 години, когато е излязъл първият „Междузвездни войни“, сега известен вече като „Епизод IV: Нова надежда“.

Надали някой може да изброи колко деца са били грабнати от новата трилогия, която приключва с „Възходът на Скайуокър“, който е по кината в момента. При все полемиките, които генерират, всички филми на Disney от поредицата – с изключение на „Соло: История от Междузвездни войни“ – са категорични комерсиални успехи и са достигнали до огромен брой хора.

Междузвездни войни
Снимка: IMDb

Самият аз привлякох двамата нови фенове на сагата покрай излизането на новите филми. На 38 години колегата ми от Българското национално радио и мой добър приятел Радослав Чичев е далеч отвъд детските си години, но покрай възторжените ми отзиви за осмия епизод от поредицата, „Последните джедаи“, реши да изгледа цялата сага в края на 2017 година и остана очарован от преживяването.

Тази година той стана и баща на малко момиченце, което сега може да израсне с филмови модели за подражание като Рей, Падме Амидала и принцеса Лея Органа. Това е най-прекрасният аспект на „Междузвездни войни“ и на комерсиалното кино изобщо, неговата символика и трансгенерационната му обединяваща сила, способността му да извика усмивки по лицата на малки и големи.

Другият нов фен на поредицата, когото вербувах, е още по-близък до сърцето ми. Партньорката ми в живота и редактор в този сайт Деница Димитрова дори не знаеше кой е баща на Люк Скайуокър и очакваше Дарт Вейдър да се появи във всеки момент от първите три епизода на сагата, без да осъзнава, че той всъщност е на екрана през цялото време, когато гледа филмите за първи път. Невежството, както гласи популярният цитат, в този случай наистина бе блаженство за нея.

В последните месеци тя беше инициаторът на това двамата да започнем да гледаме сериала „Мандалорианецът“, който е от вселената на „Междузвездни войни“, както и да изгледаме цялата филмова поредица от начало до край още веднъж в подготовка за заключителния девети епизод. Ясно е, че наред с всички останали неща, вече ни свързва и Силата. А тя не е никак слаба връзка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Star Wars (@starwars) на

Животът, както казва Йода в „Империята отвръща на удара“, създава Силата, кара я да расте. Енергията ѝ ни обгражда и ни свързва. А какво всъщност е Силата, ако не човешката любов? Какво друго е давало криле на хората повече и ги е накарало да извършат по-прекрасни и по-безумни дела от нея?

Какво кара Анакин Скайуокър да се превърне в Дарт Вейдър в третия епизод от сагата? Какво го кара да жертва собствения си живот, за да спаси сина си Люк Скайуокър в края на шестия филм от поредицата? Според пророчеството той е Избраният да върне баланса в Силата. Истината е, че той е Избраният да обича по-силно и по-трагично от всички други личности в галактиката.

Междузвездни войни: как изглеждат любимите ни герои 42 години по-късно >>>

Избирам да си спомням за поредицата „Междузвездни войни“ именно така, а не с грубите спорове и разединената, токсична фенбаза, с които се асоциира в момента. Избирам да си спомням почудата ми като дете, изумлението в очите на приятелката ми при разкритието, че Анакин Скайуокър е Дарт Вейдър, широките усмивки по лицата на родителите ми, когато изненадващо им пуснах у дома седмия епизод, „Силата се пробужда“, и познатата начална музика гръмна от телевизора.

За мен „Междузвездни войни“ е любов, семейство, мъдрост и споделено щастие. В този смисъл за мен „Междузвездни войни“ е Коледа, защото какво друго е Коледа, ако не именно тези неща? Весели празници... и нека Силата бъде с вас!

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти