Атентати

Калин Терзийски
Снимка: Ивана Генова

Калин Терзийски

Страх ме е. Дали ме е страх?

Мисля за атентатите и такава мисъл прелита през главата ми: Дали ме е страх?

Май не ме е страх. Аз съм европеец. При нас такива неща не стават. Но…

Но нали в самия Париж, в сърцето, при манетата и монетата и д`орсетата и ке дез`есарите хвърчаха гилзи и се пръскаха пръски мозък, розово сиви и кървави?! Значи – трябва да ме е страх.

Но аз не съм и толкова европеец, Бога ми! – успокоявам се аз.

Ние тук сме и така и така. Полу-полу.

Ония там са много богати. Хората на запад. Много богати и много самодоволни. Та те са колониалисти. Цял свят са завладели. Откъдето са минали – строили пътища, градове. Ние кога сме правили такива работи? Никога! Те са някак нагло богати. Животът им е някак дразнещо хубав. Някак прекалено подреден. Прекалено много работят, прекалено много хубави неща правят, прекалено много култура има там, прекалено много разум и ред. Хм, има за какво да ги мрази човек, нали така?!

А ние… Нали и ние страшно се оплакваме, подобно на тия от третия свят, така че – нас ще ни отмине. Ние винаги сме от жертвите. А жертвите не ги нападат. Никой не закача окайващата се мърша.

Ние сме от преклонените главици, ние сме от мизерниците и от бедняците, от третия свят, от четвъртия свят, от бившите комунистически сателити на Марс и на Съветския съюз, ние сме пропаднала държавица – никой няма да ни закача.

Така че – няма защо да ме е страх от атентати.

Пък и тук такава дръзка сатира няма. Ние си траем, при нас има и цензура и автоцензура и парацензура и метацензура. Ето защо главиците ни сабя не ги сече.

Наплашиха ни собствените ни мутри и изроди, слава Богу, и сега ние не сме така дръзки и предизвикателни и ето – няма разни груби изхвърляния и затова и никого при нас не застрелват. Няма покушения срещу свободомислещи.

Ха-ха. Може да се каже, че и свободомислещи няма, слава Богу, и затова…

…ах, не не, има си свободомислещи, но те си имат едно наум. Станали са плахи, станали са разумни. Мислят тайно, мислят полека, готвят се да израснат с няколко века – някой друг път и - наум.

Така си е – тук никого не застрелват, защото е свободен и свободомислещ и свободолюбив. Случва се да застрелят някого, защото е мошеник и е измамил куп хора с пари за строителство или някакви такива дреболии. Но - пу-пу-пу, за дързости и свобода на словото, слава Богу, никого не застрелват.

Преди, преди позастрелваха. И ето, именно затова ние сме така спокойни. И уверени, че тук за дръзки и свободни думи никого няма да застрелят. Защото още навремето си взехме урок!

И да де, няма и да застрелят. Ние вече си имаме около три килограма обеци по ушите – от наши си, вътрешни атентати срещу свободата на словото. Първо, дето разправям, бяха по-кървавички. А сега вече са такива едни атентатите – тихички и безкръвни.

Така че, няма да ме е страх. Не ме е страх. При нас никой няма да отиде да стреля. Че то е забранено! Как така ще стреля?! Стрелят при нас само определени хора! Има си хора да стрелят при нас! Не сме ги забравили. Те още си се возят с черни беемвета и ни държат под око. Момчетата.

Викам си – там, където върлуват диви говеда, вълци не се въдят. Където има мутри, терористите плахо пристъпят от крак на крак и заобикалят. Все пак си има приоритети. Не може всеки, който си поиска, да затваря устите на журналистите. Ето – във Франция си нямат политици-мутри-олигарси-ченгета. И се налага чужди, външни хора, да ходят да затварят устите на тамошните журналисти.

А ние нямаме такъв проблем. Голяма част от журналистите при нас са плахи и възпитани. А и ние сме пък и бедни и скапани – така че – няма страшно. Да му мислят богатите, смелите, дръзките, свободолюбивите…пфу, нещастници, така им се пада.

Няма от какво да ме е страх.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти