Ами ако този живот е единственият?

жена вдъхновеие свобода
Снимка: iStock

Михаела Петрова

Забавно „пространство-време“ сме си избрали. От дистанцията на времето вече мога да забележа някои закономерности, които по интересен начин преплитат ключови моменти в личния ми живот с моментите на обществени вълнения, промени, революционни настроения.

Студентските ни вълнения и стачки, последвани от първите палатки на жълтите павета от 1989/90, съвпаднаха с времето на първата голяма емигрантска вълна. Много наситена беше младостта ни с революционни любови и емигрантски раздели. И с едно усещане, че каквото и да пожелаеш, каквото и образование да си избрал, не е ясно какво ще се случи, къде ще се установиш, как ще се развиеш и реализираш. Ще се съберете ли някога отново с онези, на които пишеш не писма, а цели тетрадки, за да разказваш какво се случва из студентските аули, кръчми и протестите по площадите?

Тогава беше и времето, в което от тенджерата под налягане, в която бяхме, започнаха да изскачат и най-различни езотерични учения, феномени, тайни и загадки. Астрология и нумерология. Конспиративни теории. Свободният книжен пазар се развихри с първите книги, претендиращи да разбулват тайните на света. Аз внимавах дотолкова, че като вече свързан с медиите и класическата литература човек се доверявах на издатели, които считах за авторитетни. Книгата, на която позволих да преобърне света ми в много кризисен за любовния ми живот момент беше „За да достигнеш плода“ на Шърли Маклейн. После покрай Doors се намести и Олдъс Хъксли с „Дверите на възприятието“.

жена вдъхновеие свобода
Снимка: iStock

Много ясно си спомням момента, в който концепцията, че имаме предишни животи и следващи, преминали през дверите на възприятието за неизвестното вътре в нас, което ни води по своите пътеки,  изведнъж ме успокои по отношение на емигрантската раздяла с любимия човек. Мисълта беше много простичка в стил: „А, това може да е било нещо от предишен живот. Сега взимай онова, което е тук, а не някъде на майната си – на друг континент или в друг живот, все тая“. Дори не беше толкова дълго изречение, защото беше усещане, което като с магическа пръчка спря водовъртежа на тревожността ми. И се усмихнах с облекчение, че точно сега всичко свърши. Свободна съм. От очаквания, от илюзии, от всичко, което не присъства физически в моето Днес. Усещах се като преминала през Вратата на човешкото ограничение.

Просветленията, които в някакъв момент ни свързват с онова по-осъзнато ниво на нас самите и ни умиротворяват, изпълнени с усещане за благодат, с увереността че „винаги всичко е наред“, имат една особеност. Категорични са в момента на изживяването, толкова ултимативни са като интензитет на изживяване, че знаеш с абсолютна сигурност - това, което чувстваш, е точно така. Но веднага след изживяването им, както и следващите месеци, години,  опасността да направим чутовни глупости е най-голяма. Защото „изживяно“ не е равно на „интегрирано“. Но това не го знаех тогава. И съответно изкарах всички „придружващи заболявания и заблуди“ на т.нар. „новосъбуден“. Което от своя страна често водеше до огромни съмнения в моментите на благодат, в които преживявах усещането си за свързаност и собственото си вътрешно знание. Единствената добра новина е, че независимо от всички съмнения, загуби в превода, перипетии и периодични желания „да си нормален“, случи ли се веднъж да преминеш през Вратата, дори и за съвсем малко, няма връщане назад.  

жена вдъхновеие свобода
Снимка: iStock

В онези години беше твърде рано да знам, че след такива моменти на внезапно просветление нищо не трябва да правиш. Само търпение за интеграция е нужно. Вместо това обаче човекът веднага решава, че сега трябва да просветли всички и обикновено започва да се държи като проповедник. Да разнася книги на приятели, да има обяснява, дори и „научно“ как стоят нещата с информация, прочетена незнайно от какви източници. Както и да е. Това е „варицелата“, която почти всички изкарват.  

Горе-долу подобна е и ситуацията с масовото гражданско осъзнаване за социалната структура, в която живеем като общество. Докато трептиш в сърцето на един политически протест, има моменти, в които с абсолютна сигурност знаеш как трябва да е устроено обществото, бизнеса, администрацията му, какви трябва да са базовите социални придобивки и прочее стандарти на цивилизацията. Изживявала съм потапянето в този групов резонанс на абсолютно всички протести до 2013 г. включително. И съм свидетел на всички чутовни глупости и грешки на растежа, които се установяваха като обществено споразумение след това. Единствената добра новина е, че колкото и да е неизбежно връщането към някои установени поведенчески стереотипи и особености на манталитета, колкото и нови грешки да се допуснат при формирането на следващата социална структура, за която като общество ще се споразумеем, „нормалността“ на предишното статукво не може да се върне. Имало ли е „обществено събуждане“ под някаква форма, шарените стъкълца в калейдоскопа, през който възприемаме обществото, се пренареждат.

жена вдъхновеие свобода
Снимка: iStock

Този път участвам само като наблюдател и не взимам страна. Но ще си позволя да призная, че както в началото на 90-те, така и сега преминавам през много личен момент на трансформация. И той вече не е нещо, което може да бъде споделяно. Нито изживявано в среда на групово съзнание. Защото ако преди можех да отлагам нещо, да деля света на „ние“ и „те“ или да си го обяснявам с предишни животи или каквото и да е външно влияние, вече не мога. Стигнала съм до момента на въпроса: „Ами ако този живот наистина е единственият, който има значение?“ Тогава отговорността как ще живееш от тук нататък, независимо от каквито и да било външни обстоятелства, връзки и взаимоотношения, е само твоя.  

Тогава забелязваш, че балансът в теб сам се случва, каквито и брутални амплитуди да има. И вече знаеш, случи ли се на индивидуално ниво, това неминуемо ще преподреди и социалните структури. По какъв начин е много рано да се каже, но във всеки случай ще е балансиран. Кога – не знам. Зависи от абсолютно всеки един, на много дълбоко лично ниво.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти