Ако имам 11 милиона, ще си купя театър

театър изкуство
Снимка: iStock

Михаела Петрова

Ако спечеля тези 11 милиона от тотото, ще ги инвестирам в театър. И не само, а в културен център, но както аз си го представям. Разбира се, че ще има най-готината кръчма към него. И творческа резиденция съм избрала - даже три места, едно в Панчарево, в Царево и в Рибарица.

И към театъра и метавселена ще искам да направя - да има опции за всички. Да могат и тези, които създават, и онези, които имат потребността от изкуството, да печелят. То 11 милиона за никъде няма да стигнат, но те са условни - просто видях надпис върху един тото-пункт, че толкова са се събрали.

А после, в една друга група, с която общувам, имаше подобен въпрос. За по-малка сума даже. Хората отговаряха неща от сорта, че ще си купят къща, ще садят зеленчуци и хич няма да стъпят на тая работа, дето я работят. Други, че направо ще си бият камшика някъде на топъл остров. А един мъж каза, че ще си купи жилище във всеки голям град в България и ще ги дава под наем.

Повечето хора отговаряха, че ще се погрижат за семейството и ще заделят за образованието на децата.

Хареса ми отговора на един човек, който каза, че ще купи всички производства в градчето му и ще осигури работа на хората, за да просперира районът, в който живее.

Една жена пък сподели, че ще ходи из България да обучава деца, които нямат достъп до добро образование.

И някак естествено разговорът в тази група се завъртя около това, че повечето хора не свързваха нещата, които биха искали да направят, просто с придобиване на вещи, а с независимостта да създават блага и за да другите.

театър изкуство
Снимка: iStock

Каквито и изводи да правя за хората, те са част от моите възприятия и по тази причина не могат да бъдат обобщаващи. Единственото, което мога да споделя, е защо се спрях на театър.

Интимното преживяване е малко по-различно от киното, от четенето на книга, от посещението на изложба. Още от древногръцки времена, театърът е мястото, на което хората са изживявали “страх и състрадание” и идеята на това съпреживяване е била да се достигне до катарзис. Това атавистично усещане още е силно в нашата генетична памет.

Струва ми се, по-силно отколкото киното, мултимедията и наближаващата метавселена, по чистата и проста причина, че е имало поне 2 хилядолетия и половина, в които човекът е свиквал на това преживяване.

Киното е едва на 127 години. Всичко по-съвременно е все по-кратко и интензивно, все по-развлекателно и бързосмилаемо, все по-политкоректно. Не предоставя тази възможност за дълбоко потапяне в драмата, перипетиите, узнаванията, възможните развръзки. Нищо, което вече е фиксирано, не подлежи на ново надграждане, добявяне на нюанси и трактовки при всяка следваща интерпретация. Това се случва само при представление на живо.

театър изкуство
Снимка: iStock

Ултимативно вярвам, че точно театърът е дар за човечеството, чрез който всички ние можем да навлизаме дълбоко в сетивата си, докато съпреживяваме. Да чувстваме играта на различните аспекти, които носим в себе си и да ги интегрираме чрез приемане, състрадание и смях.

И точно сега, когато на преден план е войната, и финансовата криза и какво ли още не... 

Точно сега би трябвало да става все по-ясно защо е по-добре да ходим на представления, отколкото да сме принудени да си избираме роля в световния политически театър.

Изкуството като цяло дава перфектната платформа един човек да изживее всичкото, което е - от най-тъмните, до най-светлите си аспекти, всички нюанси по средата и наоколо. И да излезе от преживяването си една идея по-пречистен.

театър изкуство
Снимка: iStock

Най-важното е моят театър да бъде независим. От която и да било културна институция. За всеки творец са уморителни и унизителни прошенията или битките с институции, отговорни за съществуването на пространства за изкуство. Артистът е принуден да играе в игрите на власт, вместо да е отдаден на призванието си.

Вярно е, че живеем в “интересни времена” - според китайската поговорка, да живееш в интересни времена е проклятие. Но вярвам, че може да бъде и благословия. Дигитализацията може и да е заплаха в някаква степен, но определено носи в себе си и огромен потенциал за независимост. Колкото и да звучи парадоксално, вече има възможности изкуството да се самофинансира. И нямам предвид тотото.

Колкото и да звучи невероятно, все още съм способна да вярвам, че човечеството може да направи обрат и да избере да преживее и най-тъмните си аспекти чрез изкуство, дори и чрез компютърните игри и метавселени, вместо да къса живо месо от плътта си и тази на децата си в истински войни.

Все още вярвам. Ако не вярвах, щях да съм сгънала цирка отдавна.

Прочетете още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти