Ако българите говореха като Тръмп...

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Доналд Тръмп направи със CNN за няколко дни това, което Бареков не успя да направи с някогашната ТВ7, въпреки, че я управляваше – непрестанно е в кадър.

Ако напоследък сте се заглеждали в CNN, най-вероятно сте отчели, че новините с Тръмп, около него, цитиращи го, следящи посещенията му, коментиращи скандалите, които завихря, са около 80% от цялата емисия.

И да, това е телевизията, която като повечето медии в САЩ, не беше щадяща към действията му в предизборната кампания. Точно обратното.

Сега обаче Тръмп действа и то с такъв размах, че откосът от косми в перчема му е бегла загадка за вятъра, който предстои да нахлуе и да промени прическите и мислите на много хора.

Не правя анализ на действията му и нямам автоматична неприязън към него, напротив, интересен ми е. Мисълта, около която се завъртя този текст е – колко пъти, по колко различни начини и всеки път точно той каза: „Америка е най-прекрасното място на земята“; „САЩ e велика страна“; „Америка е това, което е, заради хора като вас“. 

В тази единствена емисия, която изгледах, това беше вербализирано в различен контекст и пред различна аудитория. И всеки път звучеше ясно и точно – като истина.

Замислих се защо у нас, в годините, в които съзнателно се помня – един път не чух нито едно от тези изречения. 

Да не би да не сме велики? Да не би да не сме най-прекрасното място на света, да не би да не можем и защо не сме горди? Засуканите оправдания на нашите политически играчи /не ги наричам държавници/, родиха идеята за „Клета майка България“.  Евроатлантически ли сме ориентирани или про-руски, към Вишеградската четворка ли да се държим или към нещо друго… все се определяме като принадлежност, а не като същност.

Сами се изолираме в някаква планетарна провинция, извиняваме се, страхуваме се, оправдаваме се.

Преди време публикувах в мрежата една супер ярка мисъл на тогавашния британски посланик у нас Джонатан Алън, който каза в интервюто ни: "Има нещо за самочувствието на българите, което не е на място. Ако аз бях президент, нямаше да позволя на никого да казва, че живее в малка държава. Вие не живеете в малка държава - България не е по-малка от Австрия или Швейцария, а те никога не биха казали, че са малки. Освен това трябва да сложите България в центъра на картите си (в училищата), а не в долния десен ъгъл! Мисля, че България може да се чувства в центъра на всичко!

Тогава тази мисъл спечели хиляди споделяния и харесвания, но това не значи нищо. Само лайк.

Ако не излезем от долния десен ъгъл на картите и съзнанието си – ще се оправдаваме с всичко и ще се държим за робството. Ако забравим кои сме били във величието си, ще действаме като граждани на 16-тата съветска република.

Ако говорим с извинения и оправдания за себе си – в ъгъла ни е мястото и ще се срамуваме.

Искам, когато се държат речи в новогодишната нощ или в парламента, първите думи да бъдат „България е прекрасна страна“. И може да стане най-прекрасното място на земята. Да говорим за това, с  което се гордеем, което сме направили и заради което празнуваме себе си като народ.

Малко се оценяваме, трудно се хвалим, още по-трудно се радваме на успехите си. Пропагандата на добрите новини е фабриката, отворена от Тео Ушев, Георги Господинов, Кристо, Владо Койлазов – само за тази година говоря и за световния отзвук. Радваме се, нали?

България над всичко. Не ви звучи шовинистично, надявам се.  

Защото във вашите мисли за себе си и за семейството ви – това е изходната точка. Ние сме си най-важните. Защо тогава да не мислим за страната си така, щом живеем в нея или се определяме като българи, където и да сме?

Очаквам изборите и посланията в тях, в които отсега зная, че ще слушаме за  борба с корупцията, бедността, статуквото и не знам си още какво.

Кажете, че България е велика и от нас зависи да я направим още по-добро място за живот.

Поставете  България в центъра на картата и в сърцето си.  

Не съм тръмпист, българка съм.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти