3 романтични комедии, които можете да гледате с мъжа си

двойка любов
Снимка: Thinkstock

Далеч съм от мисълта, че всички читателки на Edna.bg са големи почитателки на седмото изкуство. Но ако сте представителка на нежния пол и сте отворили тази статия, съм готов да се обзаложа, че поне веднъж сте имали спор с мъжа в живота си за това какъв филм да гледате.

Може да сте искали да гледате нещо с романтичен елемент, а той да не иска; може той пък да е искал да гледа нещо с повечко експлозии, динамика или супергерои, а вие да сте се дърпали. Но при всички положения борбата за контрол над посещенията на киносалона и над дистанционното управление на телевизора е безмилостно жестока.

За да не стане борбата и, както казват, епична, тук и сега ще ви представя три романтични комедии от последните три десетилетия, включително текущото, които по всяка вероятност ще се харесат и на него. От вас, дамите, се изисква да направите един-единствен компромис. А той е да се примирите с обединяващата характеристика на тези три филма: във всички тях главният герой е мъж.

двойка любов
Снимка: Thinkstock

Ако искате половинката ви да спре футболния мач или филма със Силвестър Сталоун, за да погледа нещо романтично с вас, то за начало поне трябва да му осигурите главен герой, с когото да може да се идентифицира. И не, уверявам ви, господин Дарси никак не влиза в тази категория. Същевременно в тези филми има достатъчно силни женски персонажи, на които да се радвате и вие самите. В крайна сметка за силен и ефикасен романс са нужни двама, нали така?

Първият филм, който ще ви препоръчам, е „Джери Магуайър“ от 1996 година. Ако някой някога е измислил речниково определение за идеалната романтична комедия, то постерът на лентата с Том Круз стои до това определение.

Главният герой, който е спортен агент, преминава през морална и принципна метаморфоза, която почти му коства всичко в личен и професионален план. През цялото време единствената му опора е невзрачната на пръв поглед самотна майка Дороти, изиграна от Рене Зелуегър. Актрисата е поставена в перфектна за нея роля, досущ като другите най-паметни превъплъщения в кариерата ѝ, и в амплоато на притеснителна и непохватна жена тя излъчва едновременно чар, доброта и хумор.

На свой ред Круз е неустоим със звездната си харизма и разтапящата си усмивка. Това, което го доближава до зрителя, са трудностите от най-обикновен и делничен характер, срещу които се изправя. Тук той не скача от небостъргачи и не виси от летящи хеликоптери. Предизвикателствата пред него тук са да открие правилния клиент и правилната жена за себе си и да си извоюва правото да бъде щастлив.

Куба Гудинг пък е носителят на хумора в много от сцените, в които участва в ролята на капризния клиент на Джери Магуайър. Актьорът дори печели „Оскар“ за поддържаща мъжка роля за изпълнението си. Лентата е номинирана още в категориите за най-добър филм, най-добра главна мъжка роля и най-добър оригинален сценарий.

Последният от тези елементи вероятно е и най-важният за филма. Камерън Кроу пише сценария за „Джери Магуайър“ в продължение на години, но резултатът е повече от фантастичен. Диалозите са препълнени със запомнящи се фрази като “You complete me”, “You had me at hello” и “Show me the money!”, а попкултурата се е погрижила те да останат в колективната зрителска памет завинаги.

Не толкова високо оценен представител на жанра, но не по-малко очарователен, е „Хитч“ от 2005 година. През миналото десетилетие Уил Смит сякаш бе имунизиран срещу каквито да е грешни стъпки в актьорската си кариера. Звездата направи рекордните осем последователни филма, които регистрираха постъпления над 100 милиона долара в Съединените щати, сред които и романтичната комедия „Хитч“.

Именно този филм до голяма степен затвърди Смит като неуязвима суперзвезда в комерсиален аспект, тъй като повечето от другите му хитове се числяха към екшън жанра. С „Хитч“ той показа, че е способен да привлече масовата публика в киносалона, без да убива никого на големия екран.

Главният герой тук се издържа, като дава професионални съвети на други мъже за това как да извеждат жени на приятни и успешни срещи. Разбира се, всичките му умения и натрупан опит отиват по дяволите, когато самият той се влюбва в героинята на Ева Мендес.

Забавните моменти в лентата тук произтичат предимно от взаимодействията между Смит и пълничкият комик Кевин Джеймс, чийто герой се опитва да започне връзка с красива дама, която е изцяло извън неговата категория. Встрани от това, някои от разговорите между персонажите на Смит и Ева Мендес дори предлагат доста проникновени наблюдения за това как мъжете и жените процедират във взаимоотношенията си, как, защо и от какво се пазят, и как Хитч изобщо е създал професията, с която се изхранва.

Тук Смит е на върха на популярността си и в пълен контрол над всеки елемент от екранното си поведение. Мендес на свой ред е в най-активния период от своята актьорска кариера, която тя остави на заден план през последните години заради майчинските си задължения, и очарова с красота, находчивост и остроумие. Химията помежду им също е налице и крайният резултат е една малка класика в своя специфичен жанр.

Така стигаме и до текущото десетилетие и, по-конкретно, до 2012 година. Филмът се казва „Наръчник на оптимиста“ и въпреки принадлежността си към един често неглижиран от критиците жанр, на практика пренаписа историята на наградите „Оскар“.
Лентата, режисирана от Дейвид О. Ръсел, се превърна в първия филм от 1981 година насам, номиниран и в четирите актьорски категории, и в първия филм от 2004 година насам, номиниран в петте „големи“ категории – за най-добър филм, най-добра режисура, най-добър сценарий, най-добра главна мъжка роля и най-добра главна женска роля.

Брадли Купър и Дженифър Лоурънс са звездната двойка на екрана, но в ролите си не излъчват нито капка звезден магнетизъм. Напротив, персонажите и на двамата имат леки психични проблеми, причинени от тежки разводи и трудни семейни взаимоотношения.
Това прави и двамата изпълнители по-достъпни за зрителите от която и да е друга от многото им известни роли – вероятно това е и причината, поради която биват номинирани за „Оскар“, а Лоурънс печели и наградата. Романсът им е непринуден и очарователен, а пречките пред него са толкова елементарни, че хуморът в действието често произтича точно от тях.

В лентата блестят още Джаки Уийвър и Робърт Де Ниро, за когото това е единственото му номинирано за „Оскар“ превъплъщение от 80-те години насам. Дейвид О. Ръсел базира филма си на прости и лесно обясними човешки взаимоотношения и ги представя на екрана с помощта на безкрайно талантливи изпълнители – иначе казано, в този филм просто няма какво да се обърка.

Няма какво да се обърка и ако решите да гледате някой от гореизброените три филма със своята половинка. А след като го сторите и си прекарате добре, бъдете така добри и изгледайте с него някой филм и на Marvel Studios – компромисите трябва да са и от двете страни, нали така?

Oще от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти