2017 –а се забавляваше с мен

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

2017-а ми показа, че докато си правиш плановете и стриктно си ги спазваш, някой отгоре гръмко се смее. И яко се забавлява.

Планирах, оразмерявах крачки, засилвах се за троен скок и се озовавах в овчарски. Разбирате ли – тръгваш да скачаш на дължина и се налага да вземеш височина.

Започвам с „Будител на годината“ – кампанията, която толкова много обичам, че почти целогодишно я мисля. И, когато си стартирал действията си през март, не очакваш, че до октомври нямаш яснота ще тръгне ли по телевизията, къде и защо. Научих се да се доверявам на хора, а не толкова на институции и да се доверявам да инстинкта си, че нещо, което подкрепя смислени личности, няма как да пропадне.

Научих се, че мога да действам на прага на възможното и да не се разболявам по никое време. Ако си се записал за локомотив, няма как да се извиниш като нередовен пътник. Затова пък точно по празниците се тръшнах и спрягам думата „безгрижие“. Да си извън графика и трафика е много хубаво нещо.

Разбрах, че и хората, които подкрепят истински една идея никога няма да я предадат. Особено ако видят, че аз не я предавам.

Свърши предаването „Ива от сутрин до обед“ по радио ФМ+. Меко казано е, че го обичам. Много дадох за него и вярвах, че и то даваше смисъл и финансов резултат. Краят му беше обобщен с едно изречение, казано на 25-и август – „от понеделник свършва“. Приемаш го и постепенно го осмисляш. Имам един белег на крака си от падане върху стъклена маса същата вечер. Загуба на равновесие – и така може да се каже. Загуба е кратката и вярна дума.

Новото дойде с новия формат. „105.6 Новините сега“. С новото дойде и вътрешно преосмисляне за рестартирането и уроците от него. Хигиенично е да напуснеш старите рамки и да продължиш напред без жалене за миналото.

Установих, че съм се научила да приемам промяната отвън, защото съм свикнала аз да бъда промяната отвътре. Сега се уча на синхрон с много хора, които вървят в една посока без да са загубили личния си стил.

Преоткрих и екипността. Заставането зад теб е нещо много специално, а зачатието на това е взаимното уважение. Благодаря на всички ни за това. Защото за много хора беше и е трудно.

Преоткрих и нас, българите. Това е голямото ми откритие за годината. Близките срещи със западната реалност ме отрезвиха. От към размах, амбиции, възможности и талант – в нас е силата. Не искам да звуча грубо, но много хора на запад са свикнали да получават дивиденти от гръмкото си минало. Ние имаме изключително минало, но се извиняваме с тази част от него, която ни оправдава.

Истината е, че сме изключителен народ, който няма нужда от поучаване и оправдаване. Ние вече сме учители и можем много. И най-важното, което трябва да направим е да създаваме настояще, с което се гордеем.

В много отношения сме напред, много по-напред от западните нации. Не е въпрос на състезание, а на обективно осъзнаване кои сме и да имаме самочувствието, което ни принадлежи като дух и като народ.

Хубава 2018-а. Искайте, приемайте и ще ви се получи.

Още от Ива Дойчинова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти