Шеф Иван Манчев: Най-добрата коледна вечеря е...

Шеф Иван Манчев: Най-добрата коледна вечеря е...
Снимка: netinfo

Шеф Иван Манчев се присъединява към най-новото предаване на TLC „Най-добрата коледна вечеря“ на 30-и ноември от 21:00 ч. Кулинарното шоу включва четири празнични епизода, в които, освен Иван Манчев, гостуват и майстор-готвачи от Румъния, Унгария и Сърбия.

В предаването Манчев, заедно с неговите колеги, ще покаже на зрителите как да приготвят любимите Коледни ястия, за да могат да изненадат и впечатлят семействата и приятелите си. Разбира се, топ готвачът е подготвил ценни съвети и любопитни трикове за перфектната вечеря.

ТУК можете да видите едно от предложенията, които шеф Манчев дава за коледната трапеза >>>

Всеки от четирите 30-минутни епизода ще покаже по един топ готвач – Иван Манчев от България, Фоа от Румъния, Андраш Йокути от Унгария и Ненад Гладич от Сърбия. Готвачите ще приготвят по две традиционни ястия и ще покажат едно вече приготвено. Всяко от блюдата ще представи особеностите на традиционната кухня за всяка от четирите държави.

Един по един готвачите от България, Унгария, Румъния и Сърбия ще бъдат под светлината на прожекторите. С помощта на традиционни готварски принадлежности, въображението си и местни рецепти, те ще приготвят по три вкусни традиционни ястия, докато техните колеги ги наблюдават, а накрая дегустират приготвеното, давайки своята експертна оценка.

Специално за предаването ще бъде създаден и локализиран микросайт, който ще събере всички рецепти и в който зрителите ще имат възможност да гласуват за своето любимо коледно ястие. Сайтът можете да видите тук: www.bestchristmasdinner.com.

Ето какво сподели и шеф Манчев за участието си в предаването:

Как се почувствахте, когато разбрахте, че сте избран да представите България в новото предаване „Най-добрата коледна вечеря“ по TLC?

Почувствах се горд и оценен, че съм избран да представя България. Много мислих какво меню да приготвя. Беше ми доста трудно, тъй като се оказа, че балканската кухня е колкото близка, толкова и различна.

Дори се оказа, че със сръбския ми колега сме избрали едно и също ястие – той беше заложил на баница пълнена с ориз, а аз на клин с ориз. После го промених с козе сирене от Стара планина със спанак. Като цяло се чувствах доста добре.

Фотограф: Mihai Stetcu
Снимка: TLC

Коя е най-отличителната особеност на българската традиционна коледна трапеза?

Ние готвим най-много свинско месо, защото го обичаме и приготвяме в различни варианти. Затова се спрях на свинско, но го напълних в тиква, а не в глина и стана доста вкусно. Тиквата придава деликатен сладникав вкус и съвсем лек нюанс на сладко, който отива на свинското.

От друга страна, много българи готвят тиква по Коледа – пълнена, непълнена, в тиквеници и т.н. Затова се спрях на нещо традиционно. Рецептата беше изненада за участниците, защото досега не бяха яли тиква, пълнена с месо, докато при нас е национално ястие, което много често приготвяме.

Фотограф: Mihai Stetcu
Снимка: TLC

Има ли българско ястие, което има сантиментално значение за Вас?

За мен сантиментална стойност имат сармите, защото много ги обичам, независимо от това, че са балканско ястие. Други сантиментални ястия за мен са сиренето по шопски и бюрек. Обичам да готвя много ястия с чушки. Чушката е един много добър продукт, който можеш да сготвиш по всякакъв начин – от супа до панирана и печена. Особено обичам чушки с доматен сос, умирам за тях.

Какъв беше критерият, по който избрахте ястията, които да представите?

Критерият беше да покажем Коледата в България. Затова избрах тези ястия, те са близки и до българите, и до съседите ни. Това е така, защото всички от Балканския регион обичат да хапват свинско. Изборът наистина беше труден.

Фотограф: Mihai Stetcu
Снимка: TLC

Кога решихте, че искате да се занимавате с готварство?

Родителите ми ме насочиха към тази професия в 9-и клас и ми хареса. Занимавам се с това до ден днешен и се развивам в това, което правя. Търся все по-интересни и близки до нашия вкус продукти, защото не всички са достъпни и познати на българина. Ролята ми е да съчетавам определени продукти, които да изглеждат добре и да са близки до българския вкус. Ние сме малко капризни, тъй като сме свикнали да ядем определени неща, които не са популярни извън България. Постоянно трябва да търся тази класика и баланс – хем да е интересно, хем да е близко до вкуса.

Фотограф: Mihai Stetcu
Снимка: TLC

Кое е най-трудното българско ястие и кое е най-лесното?

Няма трудно и лесно ястие – има ястие, което е сготвено с любов и такова, приготвено, за да се наядеш. За мен няма трудно и лесно ястие – има готвене с любов и вдъхновение.

Има ли забравени традиционни ястия за Коледа, които да си припомним и да приготвяме по-често?

Навремето сме приготвяли голямо обезкостено пълнено руло от свинско месо. То изисква повече време за приготвяне. Сега също го правим, но без да го обезкостяваме, за да спестим време. Традиционното му приготвяне обаче е много интересно и смятам, че човек понякога трябва да търси по-трудни рецепти, за да може да ги усъвършенства.

А тук можете да видите една идея за коледната трапеза по рецепта на шеф Манчев >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти