Лозови сарми с ориз и леща

Лозови сарми с ориз и леща
Снимка: Списание "Меню"

Ако сте били достатъчно предвидливи да се запасите овреме с лозови листа, с тази рецепта ще имате една много вкусна алтернатива на традиционните сармички.

Но дори и да нямате листа у дома, не се кахърете! На пазара се предлагат както консервирани , така и замразени.

Необходими продукти за 20 броя:

20 консервирани лозови листа
500 мл зеленчуков бульон
50 г ориз
50 г червена леща
3 с. л. нарязан пресен или кромид лук
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
1 малък домат, обелен и нарязан на ситно
2 с. л. препечени и нарязани бадеми или кедрови ядки
1 к. л. настъргана лимонова кора
3 с. л. лимонов сок
1 с. л. нарязан пресен джоджен
2 с. л. зехтин
сол на вкус
пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът, прибавят се оризът и лещата, сол и пипер на вкус, запържват се 2-3 мин., слага се доматът, налива се 1 чаша гореща вода и се оставя да къкри, докато се сварят оризът и лещата. Прибавят се ядките, джодженът, лимоновата кора и лимоновият сок.

2. С получената смес се пълнят лозовите листа, като лъскавата страна трябва да остане навън. Навиват се стегнато и се подреждат в подходяща тенджера. Върху сармичките се слага огнеупорна чиния или друга подходяща тежест, за да ги притиска. Заливат се със зеленчуковия бульон и се слагат да се варят 45 мин. на тих огън.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент