Кой е най-здравословният коледен обяд

Кой е най-здравословният коледен обяд
Снимка: Thinkstock

Традиционният британски обяд на Коледа е най-нездравословният в Европа с цели 7000 калории, показва ново изследване, цитирано от БГНЕС.

Типичният обяд на жителите на Острова на 25 декември се състои от 30% захар и съдържа още 69 грама мазнини и 211 грама въглехидрати. Коледният обяд във Франция е най-здравословен с меню, включващо много необработена храна.

Традиционното френско коледно меню се състои от печено пиле, гъши дроб и 13 десерта, но съдържа само 46 грама мазнини и 29 грама въглехидрати на човек.

13-те пудинга представляват Исус и 12-те апостоли. По традиция те се сервират на Бъдни вечер и остават на масата три дни до 27 декември.

Колкото и нездравословни да изглеждат 13-те десерта, те всъщност включват много ядки и плодове и са по-здравословна опция от коледния пай на британците, пълен със сметана.

Чехия има второто най-здравословно коледно меню, състоящо се от рибена супа, студена картофена салата и кисело зеле.

Ирландия заема второ място по нездравословен коледен обяд. Той е почти толкова мазен, колкото британският, но остава с едно място по-назад заради ордьовъра от скариди, съдържащ повече протеини.

Германия е на трето място по нездравословен обяд заради засиленото присъствие на колбаси.

"Коледа е времето за пълноценно хранене и наслаждаване на храната, но някои европейски страни имат ястия, които дават по-малко основания на хората да се чувстват виновни.

Надяваме се, че някои хора могат да се вдъхновят от начина, по който техните европейски братовчеди празнуват този ден, и да помислят да включат някои здравословни храни в менюто на семейството си", заяви говорител на компанията Lifesum.

Тя осъществила изследването, като направила допитване сред служителите на посолствата на европейски страни в Лондон за традиционните ястия за Коледа в родината им.

Полша, Португалия и Австрия също се радват на здравословен коледен обяд, следвани от Унгария, Норвегия и Русия. България за жалост не е сред изследваните страни. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти