Как празнуват Коледа

Светът е голям и коледни кулинарни изкушения дебнат отвсякъде
Снимка: Thinkstock

Остава малко повече от месец до Коледа, затова ни бе любопитно да разберем как отделните нации празнуват този толкова обичан празник и ето какво открихме.

Великобритания
На Острова коледната трапеза не минава без печена пуйка, гъска или пиле с гарнитура от боровинков сос, варени картофи и брюкселско зеле. Сливовият пай пък е сред любимите десерти на англичаните, особено по това време на годината.

САЩ
Основното ястие на американците за Коледа е печена пуйка, телешко или шунка. За предястие най-често се консумират варена царевица, зелен фасул, картофено пюре и отново сос от боровинки. Всеки щат си има фаворит за десерт, а най-редовно поднасяните са: тиквен, морковен, ябълков пай, както и курабийки.

Мексико
В този район на почит са салатите с екзотични плодове, а сред основните блюда почти винаги присъства т.нар. "Посоле" (или супа на маите), сготвена от свинско или телешко месо, овкусено със солидна доза чили сос. Сред сладките коледни изкушения най-обичанo от мексиканците е тортилята със захар и канела.

Бразилия
Жителите на най-голямата латиноамериканска държава също както американците и англичаните залагат на печената пуйка, гарнирана с пресни зеленчуци и бразилски орехи. Отделно се сервира и ориз с шунка, а в някои региони на Бразилия предпочитат запечено свинско, пилешко и дори рибa. Десертите варират от лимонови тарталети и пайове до шоколадови сладки и торти.

Дания
В тази толкова подредена, спокойна и хармонична европейска държава традиционно се сервира печено свинско, патешко или гъше месо с гарнитура от червено зеле и картофи. Любителите на сладките храни ще открият традиционния датски оризов пудинг с филирани бадеми, ванилия, сметана и черешова заливка, който е неизменна част от коледния кулинарен дух на Дания.

Франция
Изтънчените апетитни коледни предпочитания на французите не минават без патешки дроб, стриди, пушена сьомга и лобстер. Десертът е запазена територия за традиционния френски шоколадов кейк "Bûche de Noël", украсен с малини.

Австралия
Жителите й обичат да празнуват Коледа на плажа, заради целогодишно топлото време, а на масата им най-често ще открием месо от глиган на скара или запечено пилешко и пуешко филе. Десертът най-често е представен от целувчени сладки и сезонни плодове като манго и череши.

Италия
При тях всичко се подчинява на рибните и морски специалитети, като традиционно жителите на Ботуша приготвят седем различни ястия с риба и морски дарове, сготвени със зехтин. За ордьоври на коледната трапеза редовно се сервират антипасти с мариновани зеленчуци и различни видове сирена, а също и салата от варени скариди, рачешко месо, свежи билки и лимон.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти