Кои са най-странните коледни традиции по света

За какво се сещате, когато чуете думата Коледа? Подаръци, семейство, елхи, сняг, лампички и гирлянди. Е, да, Коледа е и това, но и много други неща – кои от кои по-странни.

Защото се оказва, че по света има някои доста откачени и интересни коледни традиции, които със сигурност ще ви изумят, разсмеят или пък ще ви накарат да съжалявате, че ги нямаме и у нас.

Сърбия - Две седмици преди Коледа децата в Сърбия се промъкват тихо до майките си и им връзват краката с виковете „Ден на майката, ден на майката! Какво ще ни дадеш, ние да те пуснем?“. „Изненадващо“ децата получават подаръци веднага. На следващата седмица се повтаря същото, но този път в капан се оказват бащите. За съжаление, за сръбските деца в коледния ден подаръци няма.

Венецуела в столицата Каракас през целия празничен период хората ходят на ранните утринни църковни служби с ... ролкови кънки. Дори улиците са затворени за движение заради традицията.

Япония - Коледа не е национален празник в Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца. Японската коледна торта обикновено е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

Португалия - В Португалия семействата слагат допълнителни места на коледната трапеза в коледната утрин за починали роднини. Традицията се нарича "консода" и се смята, че ще донесе късмет на семейството.

Чехия - На Коледа жените в Чехия използват хитър трик, за да прогнозират какъв ще бъде любовният им живот през предстоящата година. Неомъжените дами застават с гръб към входната врата и хвърля обувка през рамо. Ако обувката падне и пръстите ѝ сочат вратата, то жената ще се задоми през следващите 12 месеца.

Снимка: Weheartit

Норвегия - В Норвегия се смята, че Бъдни вечер съвпада с пристигането на зли духове и вещици. За да се предпазят, семействата крият всички метли, преди да си легнат.

Украйна - Украинските коледни елхи традиционно се украсят с фалшив паяк и паяжина. Обичаят, за който се казва, че носи късмет, произлиза от народна приказка за една стара жена, която била толкова бедна, че не можела да украси коледната си елха. В Коледната сутрин тя се събудила и открила, че един паяк покрил елхата ѝ с блестяща паяжина.

Италия - За любителите на пастата, коледната елха се оказва недостатъчно оригинална. По тази причина темпераментните италианци го заменят с пирамида от дървени трупчета, декорирана с плодове. Елха 2 в 1 - цветен разкош в комбинация с почерпка накрая.

Снимка: Weheartit

Колумбия - Тук традиция, изразяваща радостта и насладата от празника, е пускането на топки с огън в небето (наподобаващи китайски фенери, но пламъците определено са повече ) през коледната нощ. Но традицията вече е забранена, вероятно заради количеството инцидентно подпалени къщи.

Каталуния - Има няколко странни каталунски традиции, а една от тях е Кага Тио, което буквално означава "акащо дръвче". В последните две седмици преди Коледа, ухиленото създание, направено от издълбано дърво, се поставя на масата в трапезарията. Кага Тио трябва да бъде "хранен"всеки ден с плодове, ядки, бонбони, които се поставят в него. На Коледа то е "бито" с пръчки и му се нарежда да "ака" или просто да пусне лакомствата, с които е "хранено". Друга популярна коледна традиция в Каталуния е Каганерос – представлява фигурка на акащо човече и задължително присъства във всяка къща на Коледа.  

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти