Как да удължим живота на дрехите си

В гардероба ми цари пълен хаос
Снимка: Thinkstock

Ясно е, че правилното съхранение на любимите ни дрехи ще запази качествения им вид за по-дълго и ще ни спести малко или много финикийски знаци, когато имаме други приоритети за изхарчването им, пише здрава.bg.

Има обаче и друга по-сантиментална причина, за да запазим облеклото си младолико и това са онези хубави спомени и поводи, чиято пъстрота и феерия е била възможна мисия именно заради любимия тоалет, който в дадения момент е красял визията ни.

Ето и няколко лесни препоръки, които ще подобрят изгледа на дрехите ни.

Ледена премяна
Перете дрехите в студена вода на ръка, като използвате мек перилен препарат и избягвате белината. Това със сигурност ще удължи живота на повечето ви облекла, особено тези от фина материя. Избягвайте да перете дрехите, когато не е нужно – ако сте носили джинсите си само няколко часа, не е необходимо веднага да ги хвърляте в пералнята.

Сух период
Топлината в сушилнята не само свива платовете, но и ги разваля с времето. Използвайте течен омекотител при прането и оставете дрехите да изсъхнат сами.

Бърза реакция
Винаги носете в чантата си химикал за премахване на петна, малък сапун или мокри кърпички, за да може да реагирате, веднага щом някое петно изневиделица "украси" тоалета ви.

Точният инструментариум
Ползвайте правилните закачалки – облицовани за бельото и другите леки дрехи, дървени за костюмите и якетата, а пластмасови за останалите видове облекла. По възможност избягвайте закачалките от тел.

Обувките също се нуждаят от специални грижи. Напуканите и намачкани ботуши не галят окото. Затова ги натъпчете с хартия или дунапрен - така със сигурност ще запазите формата им. Не трупайте обувките на купчина в дъното на гардероба, а ги подредете в кутии или ги наредете върху рафтове.

Ароматерапия
Съставките в парфюмите, спрея за коса и други подобни козметични продукти могат да увредят дрехите. Затова най-добре ги нанасяйте, още преди да се облечете.

Битпазар
Ако имате тоалети, които са в добро състояние, но едва ли ще носите повече, организирайте размяна на дрехи с приятели. При подобни инициативи има доста голям шанс да откриете безценна находка от нечий чужд гардероб.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти