Как да се грижим за шията

Как да се грижим за шията
Снимка: Thinkstock

Знаете, че шията винаги издава възрастта ни. Нужни са специални грижи за тази част от тялото, за да се запази еластичността, красотата и нежността ѝ.

За съхранението на кожата е необходима редовна грижа, която включва почистване, подхранване и защита.

Сутрин
Шията се измива с хладка вода, нанася се крем за суха кожа с върховете на пръстите отдолу-нагоре в средата и обратно встрани. След 10-15 минути кремът се попива с мека салфетка.

Вечер
Кожата се почиства с вода и сапун и се покрива с тънък слой крем за час, час и половина. Прави ѝ се лек масаж, а остатъците от крема се попиват отново. Преди да вземете вана или душ, е желателно да направите компрес. На кожата се нанася малко крем, шията се увива с влажна кърпа, напоена във вода.

Двойна брадичка
Може от време на време да превързвате двойната брадичка с намотана 3-4 пъти марля с ширина 1,5-2 см, напоена в средата с лимонов сок. Тази превръзка не бива да се стяга прекалено, а само да се прикрепи към най-издадената част на двойната брадичка и да се задържи така поне 20-30 минути. След свалянето на превръзката се нанася мазен подхранващ крем. След 30-40 минути същата превръзка, но вече напоена със студена вода, се увива повторно. Процедурата е препоръчително да се прави в продължение на един месец през ден, нощно време.

Кремове
За кожата на шията трябва да се използват кремове, съдържащи голям процент вода. С възрастта към тях се прибавят витаминозни и биокремове, стимулиращи обновяването на клетките на епидермиса, и кремове с овлажняващ ефект.

Компреси
При отпусната кожа са полезни контрастни компреси (смяната на горещи със студени компреси, като се започва и завършва със студен).

Горещият компрес се поставя за 1-2 мин., студеният – за 5 мин. Горещият е желателно да се направи от отвара от лайка, мента, липа, магданоз, естрагон, киселец. Може да добавите във водата за компреса готварска или морска сол (1 супена лъжица на 1 литър вода).

Започнете с компрес със студена вода, задръжте го за 3-4 секунди. След това такъв с гореща вода (38-40°С) се напоява хавлиена кърпа и го увивате около шията за 1-2 минути. Студеният поставяте само на предната и страничните части до под ушите. Ако кожата на шията е мазна, правете само студен компрес.

След 35 години, при суха кожа може да правите топли компреси от растително масло. Компресът се покрива отгоре с пергаментна хартия, след това с памук и леко се увива с бинт за около 15 минути. След него шията се масажира, като се свали излишъкът от маслото със салфетка. Компресите трябва да се повторят 8-10 пъти през 2-3 дена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти