Как да разпознаем фалшивите продукти за красота?

Как да разпознаем фалшивите продукти за красота?
Снимка: Thinkstock

Росица Костадинова

Отдавна мина времето, когато само дизайнерските чанти и облекла бяха жертва на репликите.

Отскоро започна нов етап от развитието на индустрията за фалшификати.

Вече можем да намерим гримове, козметика и парфюми, които да приличат на първоизточниците си, но реално да нямат нищо общо.

И за да ви улесня, прочете съветите ми как да разпознаваме фалшивата козметика от истинската. 

Сайтове като Амазон и Ebay правят всичко възможно, за да ограничат до максимум продажбите на фалшиви продукти на MAC, Urban Decay Benefit и Estée Lauder.

Въпреки строгата им политика относно това, все пак някои продукти се промъкват между пукнатините и постъпват на пазара.

В крайна сметка – да, прекрасно е да мога да си купя фон дьо тен на Dior на цена от 15 лева, но само като се замисля какво може да причини това на кожата ми, и се отказвам много бързо. 

Защото вместо лечебната комбинация на витамин Е и алое вера, много второразредни продукти използват силно вредни съставки - цианид, арсеник, отрова за плъхове, урина и олово. 

Това са все неща, които определено не бива да са в домакинството ни, а какво остава за грима ни.

Ето ги и моите съвети:

Винаги обръщайте внимание на цената

Да, звучи логично, но лично на мен са ми познати няколко сайта, които успяват да ни продадат на средновисока, почти  заблуждаваща цена , фалшива козметика. Има и другите крайности – като спиралата на Chanel за 10 лева. От личен опит знам – това е прекалено добра сделка, за да е истина. За да избегнете това и за да сте сигурни, че купувате качество и здраве, пазарувайте в оторизираните магазини на марката. Да, няма да е евтино, но няма да е и опасно за здравето ви.

Винаги проверявайте етикета

Фалшивите продукти често имат неизравнени думи или дори сгрешени такива. Още знаци, за които трябва да гледате са неправилните имена на тоновете и цветовете на палитрата, отпечатани върху листовките и етикетите. Затова преди да направите такава покупка, проверете сайта на производителя за всички тези детайли.

Обърнете внимание на опаковките

Ако преди сте купували червило или спирала от същата марка, за която се колебаете дали не е фалшификат, поставете двете опаковки една до друга и ги сравнете. Репликите много често са с пластмасови или метални обвивки, често съчетани с неудобни огледалца. Продуктите много често не си пасват перфектно в опаковката. 

Тествайте цвета преди да го използвате

Точно както ниското качество на опаковката, така и по-евтината формула на продукта е издайнически знак на всеки фалшификат в гримовете. Фалшивите сенки, руж, червила и пудри често имат тебеширена и по-фина консистенция от оригиналите. А също и ароматът – освен, ако не са неароматизирани, много оригинални продукти имат знаков такъв – както червилата на MAC имат приятен мирис на ванилия. В крайна сметка гримът трябва да си мирише на грим и моята препоръка е да изхвърлите всичко, което има аромат на силна химия или тежък парфюм. Същото важи и за парфюмите, които имат мътен цвят и дори лек аромат на лекарства.

Прочетете още: 

Любопитни факти и рекорди в козметиката

Интересни факти за червилото

Как да почистим петна от фон дьо тен

Как да различим фалшификата от оригинала?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти