Как да премахнем кучешките бълхи

Изтребва вредителите до крак
Снимка: Георги Димитров

Съвсем скоро нашествието от бълхи ще се отправи към всички онези места, на които разхождате вашия четириног любимец.

Затова не чакайте да стане прекалено късно, а вземете драконовски мерки още сега. Ако каишките и ползваните до този момент препарати ви се струват скъпи и безполезни, ви предлагаме няколко натурални алтернативни решения.

Домашен спрей
За направата му ви трябват шест лимона, 50 капки масло от лавандула и три чаши вода. Нарежете лимоните на тънки шайби и ги добавете към тенджера с вода. След като водата заври, махнете тенджерата от огъня и нека отварата престои едно денонощие на стайна температура.

Когато минат 24 часа, прибавете лавандуловото масло и поставете течността в шишенце с пулверизатор. Винаги преди да излезете навън, пръскайте кучето със спрея. С него може да третирате също мебелите, килима или завесите, за да предотвратите появата на бълхи.

С този метод няма да убиете бълхите и техните яйца, ако вече са налице по козината на вашия другар, но ще спомогнете да не се появяват оттук нататък.

Лавандулата не е препоръчителна за котки, но при кучетата, освен противопаразитно, действа и успокояващо чрез своето благоухание.

Втриването на 100% натурално масло от мента в козината също би ви свършило ценна работа в борбата срещу бълхите, но го поставяйте на места като гърба и врата, за да не може кучето да ги достигне с език.

Друг неприятел на бълхите е и розмаринът. За целта сипете няколко лъжички масло от розмарин към водата във ваната и изкъпете кучето.

Имайте предвид, че четириногият симпатяга може да получи алергична реакция към всеки един от споменатите дотук продукти. Така че, първоначално започнете третирането с малки дози, а ако забележите някакъв обрив, странно поведение или липса на апетит, потърсете ветеринарен лекар.

Миенете на кучето може да се извършва със сапун от лавандула, който както и противопаразитният шампоан, е добре да престои поне 10 минути върху любимеца ви, за да има ефект и да надвие упоритата устойчивост на бълхите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти