Как да познаем пародонтита

Как да познаем пародонтита
Снимка: Thinkstock

Пародонтитът е неприятно инфекциозно възпалително заболяване,което може да доведе до болка, разклащане и загуба на зъбите. Затова, с помощта на няколко съвета от Kozmetikata.com, ще ви дадем няколко съвета как да разпознаете признаците на пародонтит и как да се предпазите от него.

*Тъканта на здравите венци има светло-розов цвят, без каквито и да било видими изменения. Здравите венци не кървят при правилно почистване на зъбите. Когато тъканта им е възпалена, имат тъмно-червен цвят и често кървят, дори и при най-минималното съприкосновение с четката за зъби. 

*Ако имате усещането, че зъбите ви са станали по-дълги, или шийките им са оголени (отделяне на венците от зъбите), това може да показва начален стадий на пародонтит.

*Появата на неприятен дъх. Причината за това може да бъде наличието на налепи по зъбите, в междузъбните пространства или в джобчета на зъбите и венците. И едното, и другото може да доведе до пародонтит.

*Зачервяване, подпухване и напрежение във венците.

*Ветрилообразно разминаване на зъбите, поява на разстояние между тях.

*Появата на гной между зъбите и венците, при натискане на венеца.

За това, ако се забелязали някои от описаните симптоми, то е препоръчително да посетите веднага вашия стоматолог.
Заболяванията на венците са коварни, често протичат и съвсем безболезнено. Ако не се лекуват своевременно, то могат да доведат и до разклащане и падане на зъбите, образуването на различни хронични инфекции и отслабване на общата съпротива на организма.

Лекият пародонтит може да бъде овладян с помощта на антибиотици и дълбоко почистване, докато за лечението на напредналия пародонтит може да се наложи да бъде изваден инфектирания зъб, за да се предовтрати разпространението на инфекцията в околните тъкани. Ето и тругите методи да се справите с проблема.

*Почистване на плака и зъбен камък
Първата стъпка от лечението на пародонтита се състои в премахване на плаката и зъбния камък. Втвърдената плака и зъбният камък механично се отстраняват от зъбните повърхности, а от повърхностите в близост до корена на зъба и от дълбоките джобове, които се образуват от отдръпването на венците, се почистват бактериите и се заглажда корена, за да се предотврати повторното прикрепяне на бактерии върху него.

*Терапия с медикаменти
Антибактериалните лекарства се изписват най-вече за употреба върху засегнатите повърхности след почистването на плаката и зъбния камък или след планиране на хирургично стоматологично лечение за контрол на бактериалния растеж и намаляване размера на околозъбните джобове. Лекарствата могат да се прилагат във вид на антибиотичен гел, антибиотични микросфреи или като чип с антисептика хлорхексидин.

Медикаментите се поставят в джобовете, където те освобождават антибиотика постепенно за известен период от време, най-често една седмица. При тежка или продължителна локализирана инфекция, може антибиотиците да се приемат и през устата. Друга възможност са водите за уста, които съдържат хлорхексидин и често се използват за лечение на гингивит или след хирургична интервенция.

*Хирургически методи
В случаи на тежък пародонтит, може да се наложи хирургическа екстракция на засегнатия зъб с оглед на недопускане по-нататъшно разпространение на инфекцията в околните тъкани. С помощта на хирургията може да се промени формата на венеца и да се възстановят тъканите. Има четири основни процедури, изпълнявани от експерти в тази област, когато останалите нехирургически похвати са се оказали неефективни за предотвратяване на инфекцията.

*Хирургическа редукция на джоб
Процесът включва освобождаване на тъканите на венеца, за да се почистят от бактерии, намиращи се на дъното на венечния джоб, и сигурно връщане на венеца, там където е мястото му. По този начин се намалява дълбочината на венечния джоб и се отстранява скритите дълбоко бактерии, за да не се допусне продължаващо развитие на болестта.

*Регенерираща процедура
Тази процедура се състои в отместване назад на венеца, за да се отстранят дълбоко разположените бактерии и с помощта на мембрани, костни присадки или тъкан-стимулиращи протеини да се създадат условия на организма да се възстанови и да се подпомогне по-бързото заздравяване.

*Удължаване на короната
Процесът включва премоделиране на линията на венеца чрез премахване на излишната тъкан от венеца и зъба, за да се покаже зъба и да се подобри усмивката.

*Мекотъканни присадки
Тази процедура предполага вземане на венечна тъкан от небцето или друг източника и използването й да покрие оголения зъб с неговия корен. Така се спира по-нататъшното отдръпване на тъкани и загуба на костна субстанция.

Смята се, че пародонтитът увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и образуването на тромби. Също така се свързва с увеличен брой преждевременни раждания и новородени с ниско тегло. Това заболяване е напълно лечимо в ранните стадии и навременното медикаментозно лечение ще премахва не само риска от загуба на зъби, но и намалява риска от редица други проблеми със здравето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти