Как да харчим по-малко пари през лятото?

Как да харчим по-малко пари през лятото?
Снимка: Thinkstock

Има как и да се забавлявате, и да спестите малко пари това лято.

Ето какви съвети споделят експертите от "Тинкбанкинг" ("Thinkbanking"):

Имате ли спестовна сметка? Криза е, да. Но и малкото средства, които можете да отделите, сложете в сметка, върху която ще се начислява процент лихва. Според икономистите най-добрата спестена сума е равна на заплатата ви за три месеца. Те са изчислили, че при евентуална загуба на работата, тези спестени пари ще спестят огромни грижи като покрият ежедневните неотложни разходи.

Водете си "дневник на разходите". Ако наистина искате да осъществявате по-висок контол над вашите финанси, записвайте всеки един разход в малко тефтерче. Така в края на седмицата, разглеждайки журнала, ще установите колко неща е можело да отпаднат. Например да си купите кафе напът за работа 3 пъти в седмицата, ще ви струва колкото пакет кафе за вкъщи. А от него можете да направите няколко пъти повече чаши кафе.

Ограничете разходите за транспорт. Ако пътувате с кола до работа – или канете със себе си колега, с когото можете да разделите разхода за гориво, или просто използвайте градския транспорт. Да, по-некомфортно е, но сметнете разликата. Не само ще спестите, но ще ограничите вредните емисии във въздуха, благодарение на това, че сте избрали по-изгодния вариант.

Ако купувате талони с билети или дори карта за транспорт, разходът ви ще се смали още по-значително.  Винаги остава вариантът, в който използвате летния сезон като повод да излезете с половин час по-рано и да походите до работа. Така денят ви започва със спестено левче и добър тонус.

Ако сте решили да почивате това лято, огледайте сайтовете за изгодни оферти. Много фирми вече предлагат така наречените "last minute" билети ("билет в последната минута"). Техните цени са понякога двойно и тройно по-ниски, само защото се продават в последния момент. Използвайте сайтовете за групово пазаруване и се комбинирайте с приятели в планирането на летния отпуск.

Бъдете изобретателни. Не избирайте задължително събития с такси за участие или вход. Има безкрайно много предвидени забавления за хората, които остават в градовете и не се оттеглят по покрайнините или по малките селца за отдих. Използвайте хубавото време и не стойте вкъщи – грабнете колелетата и излезте с децата на велоразходка. Ако пък искате да прекарате обеда навън, сложете леко обедно меню в една кошница и намерете сенчесто местенце в някой парк. Ресторантите не винаги са най-прекрасните места.

Като стана дума за храна, защо не поканите приятелите си на питие и вечеря вкъщи, а задължително трябва да вечеряте навън в петък вечер? Предложете им всеки да подготви ястие и да го донесе или сгответе заедно на по чаша вино. Забавно и по-изгодно!

Търсете промоциите. Всеки един по-голям магазин издава ежеседмично брошура с изгодните си продукти. Абонирайте се или просто не ги подминавайте във входа на жилищния си блок. Може да се окаже,че е по-изгодно да купиш зехтин в сряда, връщайки се от работа. Същите тези магазини предлагат и клиентски карти, които често отказваме. Да, но в тях трупаме точки, които по-късно ни дават право на отстъпка или дори на безплатни продукти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти